Sahiplik yapısına göre sinyal teorisinin incelenmesi: İmalat sektörü üzerine inceleme
Examination of signal theory according to ownership structure: A study on the manufacturing sector
- Tez No: 887017
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE IŞIN DİZDARLAR ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sahiplik Yapısı, Sinyal Teorisi, Temettü, Ownership Structure, Signalling Theory, Dividend
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sahiplik yapısı, bir işletmenin sahiplik modelini tanımlayarak yönetim, kontrol, kâr dağıtımı ve sorumlulukların dağılımını belirler. İşletmenin sahiplik yapısı, sahiplerin hak ve sorumluluklarını ve karar alma süreçlerindeki rollerini ifade etmektedir. Sahiplik yapısını oluşturan değişkenler her işletme için farklı avantaj ve dezavantajlar sunmaktadır. Sahiplik yapısı değişkenleri işletmenin kimliğini ve hissedarların pay oranını temsil etmektedir. Bu değişkenler işletmenin sahiplik ve kontrol ayrımını, kar dağıtım politikalarını etkilemektedir. Kar dağıtım politikaları işletmenin hissedarlarının ve yatırımcıların yatırım politikalarını belirlemektedir. Kar dağıtım politikaları kapsamında sinyal teorisi, işletmenin finansal durumu ve gelecekteki nakit akışları hakkında hissedarlar ve yatırımcılara bilgi vermektedir. Çalışmada sahiplik yapısı değişkenlerinden halka açıklık oranın sinyal teorisi üzerine etkileri araştırılmaktadır. Çalışmada analiz dönemi 2017-2021 yılları arasında BIST 100' de işlem gören imalat sektöründe faaliyet gösteren 5 yıl düzenli temettü dağıtan 31 firmadan oluşmaktadır. Araştırmada temettü dağıtım duyurularının hisse senedi fiyatlarına etkisini ölçmek amacıyla olay analizi (event study) yöntemi ve sahiplik yapısı değişkenlerinden halka açıklık oranının temettü değişimi üzerine etkisi panel veri analizi ile incelenmiştir. Çalışma ilk olarak olay analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Olay analizinde şirketler yıl bazında birleştirilerek incelenmiştir. Bağımlı örneklem t testi sonuçlarına göre şirketleri yıllık bazda incelediğimizde 2020 yılı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Çalışmanın ikinci kısmında sahiplik yapısı değişkenlerinden halka açıklık oranının temettü değişimi üzerine etkisi incelenmiştir. Halka açıklık oranı bağımsız değişken, temettü değişimi bağımlı değişken arasında anlamlı bir ilişki bulunamadığı tespit edilmiştir. Genel olarak analiz sonuçlarını değerlendirdiğimizde sahiplik yapısının sinyal teorisi üzerine etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ownership structure defines the ownership pattern of a business and determines the allocation of management, control, profit distribution and responsibilities. The ownership structure of a business refers to the rights and responsibilities of the owners and their roles in decision-making processes. The variables that make up the ownership structure offer different advantages and disadvantages for each business. Ownership structure variables represent the identity of the enterprise and the shareholding ratio of shareholders. These variables affect the separation of ownership and control and profit distribution policies. Dividend distribution policies determine the investment policies of shareholders and investors. Within the scope of dividend distribution policies, signalling theory provides information to shareholders and investors about the financial position and future cash flows of the enterprise. In the study, the effects of the free float rate, one of the ownership structure variables, on the signalling theory are investigated. In the study, the analysis period consists of 31 firms operating in the manufacturing sector traded in BIST 100 between 2017-2021, which regularly distribute dividends for 5 years. In the study, in order to measure the effect of dividend distribution announcements on stock prices, the event study method and the effect of free float ratio, one of the ownership structure variables, on dividend change are examined by panel data analysis. Firstly, the study is evaluated with the event analysis method. In event analysis, companies are analysed by combining them on a yearly basis. According to the dependent sample t-test results, when we analyse the companies on an annual basis, the year 2020 was found statistically significant. In the second part of the study, the effect of the free float rate, one of the ownership structure variables, on the dividend change is analysed. It was determined that there was no significant relationship between the independent variable of free float rate and the dependent variable of dividend change. In general, when we evaluate the results of the analysis, it is determined that the ownership structure has no effect on the signalling theory.