MEB tarafından yurt dışında görevlendirilen DKAB öğretmenlerinin yurt dışı DKAB derslerine ilişkin görüşleri
Opinions of DKAB teachers appointed abroad by the MEB about DKAB courses abroad
- Tez No: 872133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Milli Eğitim Bakanlığı, Yurt Dışı Görevi, Okul, DKAB Öğretim Programı, Ders Kitapları, DKAB Öğretmeni, Ministry of National Education, Mission Abroad, School, DKAB Curriculum, Textbooks, DKAB Teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Milli Eğitim Bakanlığı, sadece Türkiye'deki öğrencilere eğitim hizmeti vermemektedir. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların çocuklarına da eğitim hizmeti vermektedir. Bundan dolayı yurt dışındaki öğrencilerin eğitim görmelerini sağlamak amacıyla kendi bünyesinde Türk okulları açmaktadır. Açılan bu okullara Türkiye'den öğretmen görevlendirmektedir. Bu araştırma yurt dışında görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin DKAB derslerine ilişkin görüşlerini konu edinmektedir. Yürüttüğümüz araştırmamızın amacı, MEB yurt dışında görevlendirilen DKAB öğretmenlerinin yurt dışındaki Türk okullarda okutulan DKAB derslerine ilişkin görüşlerini ele almaktır. Literatür incelendiğinde yurt dışında görevlendirilen öğretmenler ile ilgili yapılan çalışmaların, yurt dışındaki öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar ve yurt dışına giden öğretmenlerin gidiş nedenleri ile ilgili olduğu görülmektedir. Fakat MEB tarafından yurt dışında görevlendirilen DKAB öğretmenlerinin DKAB derslerine ilişkin görüşlerini ele alan çalışmaya rastlanmamıştır. Bu alanda bir konunun çalışılmamış olması ve yapılacak olan çalışmalara yol göstermesi için önemlidir. Ayrıca yurt dışında görevlendirilen DKAB öğretmenlerinin yurt dışındaki Türk okullarda vermiş oldukları DKAB derslerine ilişkin tecrübeleri ve bu tecrübelerinin Türkiye' deki okullarla kıyaslama imkânı bulması açısından çalışma önem arz etmektedir. Nitel yöntemle hazırlanan bu çalışmada durum araştırması deseni kullanılmıştır. Araştırmamızın çalışma grubunu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yurt dışı Türk okullarında görev yapmakta olan 9 DKAB Öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmamızda veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmelerde yurt dışında görevlendirilen DKAB öğretmenlerine yurt dışı DKAB dersleriyle ilgili açık uçlu sorular sorulmuştur. Verilerin analizi içerik analizi göre yapılmıştır. Çalışma sonunda katılımcıların, DKAB öğretim programı, DKAB ders kitapları, derslerde yaşanan sorunlar, öğrenci soruları, dersin öğrenci davranışlarına etkisi, velilerin beklentileri, yurt içi ve yurt dışı DKAB derslerinin kıyaslanmasına yönelik görüşleri ele alınmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Ministry of National Education does not only provide educational services to students in Turkey. It also provides education services to the children of Turkish citizens living abroad. For this reason, it opens Turkish schools within its own structure to enable students abroad to receive education. Teachers from Turkey are assigned to these schools. This research is about the opinions of Religious Culture and Moral Knowledge teachers working abroad about DKAB courses. The purpose of our research is to examine the opinions of DKAB teachers assigned abroad by the Ministry of Education regarding the DKAB courses taught in Turkish schools abroad. When the literature is examined, it can be seen that the studies conducted on teachers assigned abroad are related to the problems experienced by teachers abroad and the reasons for teachers going abroad. However, no study has been found that addresses the opinions of DKAB teachers assigned abroad by the Ministry of National Education regarding DKAB courses. It is important that a topic in this field has not been studied and that it will guide future studies. In addition, the study is important in terms of the experiences of the DKAB teachers assigned abroad regarding the DKAB courses they teach in Turkish schools abroad and the opportunity to compare these experiences with the schools in Turkey. In this study prepared with qualitative method, case research design was used. The study group of our research consists of 9 DKAB Teachers working in Turkish schools abroad affiliated with the Ministry of National Education. In our research, a semi-structured interview form was used as a data collection tool. During the interviews, open-ended questions were asked to DKAB teachers assigned abroad about their overseas DKAB courses. The analysis of the data was made according to content analysis. At the end of the study, the participants' opinions about the DKAB curriculum, DKAB textbooks, problems experienced in the courses, student questions, the effect of the course on student behavior, parents' expectations, comparison of domestic and international DKAB courses were discussed and suggestions were presented.