Identity formation in African-American prison writings
Afro-Amerikan hapishane yazılarında kimlik oluşumu
  1. Tez No: 872239
  2. Yazar: REEM MOHAMMAD JAMIL ABUSAMRA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SABANCI UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hapishane yazıları, kimlik, güç, karşı-söylem, cinsiyet, Foucault, Prison writings, identity, power, counter- discourse, gender, Foucault
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma, Afro-Amerikan edebiyatının, bilhassa hapishane edebiyatının önem kazanmaya başladığı 1960'lar sonrasında Afro-Amerikanlar tarafından kaleme alınmış hapishane yazılarına, özellikle bu yazıların kimlik oluşumuna ne şekilde etki ettiğine odaklanmaktadır. Bu çalışma, seçilmiş hapishane yazılarının analizi yoluyla Afro-Amerikanların hapishane içinde ve dışında gördükleri beyaz disiplin gücü karşısında gösterdikleri direnişi tasvir etmek amacıyla bu yazıları nasıl kullandıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tez, Afro-Amerikan hapishane yazılarının kişinin kendini keşfetme ve kimlik gelişimi sürecini farklı yollardan kolaylaştırdığını öne sürmektedir. Eldridge Cleaver'ın Soul on Ice (1968) eseri üzerinden tutukluluk halinde okumanın siyasi bilinç üzerinde oluşturduğu etkiyi inceleyerek başlayan bu çalışma, aynı zamanda Cleaver'ın beyaz disiplin gücüne karşı verdiği mücadelenin boyutlarını ele almaktadır. Çalışma aynı zamanda, Assata Shakur'un Assata: An Autobiography (1987) eseri üzerinden Shakur'un politik ve feminist aktivizm etüdüyle, hapishane günlerini hatırlamanın travmaları yenme konusunda ne şekilde yardımcı olduğunu incelemektedir. Bu tez kapsamında işlenen bir diğer konu ise, Mumia Abu-Jamal'ın Live from Death Row (1996) adlı eseri vasıtasıyla hapishane ortamında yazmanın farklı bakış açıları üretme ve Afro-Amerikanlar adına karşıt medya oluşturmaya ne şekilde katkı sağlayacağıdır. Bu çalışmada, seçilmiş metinlerin yakın tahlili metodu benimsenmiştir. Michel Foucault'un Discipline and Punish: The Birth of the Prison (1977) adlı eseriyle desteklenen bu çalışma, aynı zamanda ve Antonio Gramsci'nin Notes from Prison (1971) adlı eseri üzerinden dayatılmış ideolojilerin toplum üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla Gramsci'nin hegemonya teorilerine yer vermektedir. Bunlara ek olarak, travmaların yenilmesinde anıların rolünü işlemek amacıyla Cathy Caruth'ın Unclaimed Experience: Trauma, Narrative, and History (1996) adlı eserindeki travma teorilerine yer veren çalışma, aynı zamanda sınıf, cinsiyet ve ırk kesişiminin oluşturduğu karmaşaya odaklanmak amacıyla siyah feminist teorilerle, özellikle Kimberlé Crenshaw'ın teorileriyle desteklenmiştir. Bu çalışma, tutukluluk halinin hapishane yazılarında benlik inşasının ayrılmaz bir parçası olduğuna iddia etmektedir. Hapishane sınırları içerisinde ve dışında yazılmış olan bu üç eserde de yazarlar, kendilerini uysallaştırmaya çalışan beyaz disiplinin baskıcı gücüyle yüzleşmektedirler. Her biri –okumak, yazmak ya da günlük tutmak gibi- kendilerine has yöntemlerle bu güç karşısında direnmiş ya da bu baskıcı gücün yıpratıcı girişimleri karşısında kimliklerini inşa etmeye ve korumaya çalışmışlardır.
Özet (Çeviri)
The study focuses on prison writings that were written by African-Americans after the 1960s, a period in which African-American literature and especially prison literature began to gain more prominence with a particular focus on how these writings contributed to their identity formation. By analyzing selected prison writings, this study seeks to explore how African-Americans utilize these writings to depict their resistance against the white disciplinary power exerted in and outside prison. The thesis suggests that African-American prison writings can facilitate the process of self-discovery and identity solidification through different avenues. This study begins with investigating the impact of reading inside the prison on political consciousness in Eldridge Cleaver's Soul on Ice (1968) by exploring his self-development and the extent to which Cleaver fights against white disciplinary power. It further examines how recalling past experiences of imprisonment aids in overcoming trauma in Assata Shakur's Assata: An Autobiography (1987) by investigating Shakur's political and feminist activism. It was followed by an exploration of how writing within the prison environment can be employed to produce alternative point of views or a counter media about African Americans in Mumia Abu-Jamal's Live from Death Row (1996). This study employs the method of close textual analysis of the selected writings. It is underpinned by theories of Michel Foucault, particularly his seminal work Discipline and Punish: The Birth of the Prison (1977) and Antonio Gramsci's theories of Hegemony to study the indoctrinated ideologies within the society in his book Notes from Prison (1971). This study also incorporated trauma theories in Cathy Caruth's Unclaimed Experience: Trauma, Narrative, and History (1996) to study memories towards overcoming trauma, in addition to black feminist theories, especially that of Kimberlé Crenshaw, to focus on the complex intersection of class, gender, and race. This study contends that concepts of imprisonment remain integral to the construction of selfhood within prison writings. Whether penned from within prison confines or outside, the three writers confront the oppressive force of white disciplinary power, aiming to turn them into docile bodies. Each, employing their unique methods—be it through reading, writing, or memories—resists this power, striving to shape or preserve their identities in the face of distortion attempts by the dominant power.