A geographical analysis of population growth and distribution in Bardarash district
Bardarash ilçesinde nüfus artışı ve dağılışının coğrafi analizi
  1. Tez No: 872243
  2. Yazar: FARHAD JALAL NAJEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MERTOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Nüfus artışı, Dağılım, Faktörler, Coğrafya, Population growth, Distribution, Factors, Geography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Nüfus artışı ve dağılımı, bir bölgedeki veya ülkedeki bireylerin sayısını etkileyen doğum ve ölüm oranları, göç ve coğrafi faktörler gibi unsurlardan etkilenir. Irak'ın 1921'de kuruluşundan bu yana yedi nüfus sayımı yapılmış olup, en sonuncusu 1997 yılında gerçekleştirilmiştir. Nüfus artışı ve mekansal dağılım, sosyal, ekonomik ve çevresel boyutları anlamak için kritik öneme sahiptir. 2006 yılına kadar Bardarash, Akre ilçesinin bir alt ilçesiydi, ancak diğer ilçeler gibi ayrı bir ilçe haline gelmiştir. Bardarash doğum ve ölüm oranları ve göç gibi doğal faktörler nedeniyle nüfus dinamiklerinde önemli değişiklikler geçirmiştir. 1997 yılında, alt ilçenin nüfusu 47.564 iken, 2009 yılında ilçenin nüfusu 116.700'e ulaşmıştır. 2015 yılında, IŞİD nedeniyle yerinden edilmiş Iraklıları barındırmak için bir kamp kurulmuş ve yerinden edilen kişi sayısı 11.000'e çıkmıştır. Haziran 2021 itibarıyla, kampta kalan nüfus 3.541'e düşmüştür. Coğrafi konum, bölgenin incelenmesi için kritik öneme sahiptir ve nüfus dağılımı ve ekonomik faaliyetleri etkilemektedir. Bardarash ilçesi, 36.9.0 ile 36.42 kuzey enlemleri ve 43.24.0 ile 43.54.0 doğu boylamları arasında yer alan önemli bir bölge olan Duhok ilinde bulunmaktadır. Ticaret yolu ve tarım alanı boyunca yer alması, nüfus artışını çekmiştir. 1957'den 2006'ya kadar, Duhok ve çevresindeki alanlardaki nüfus büyüklüğü doğal olarak artmış, 1957'deki ilk resmi nüfus sayımı il genel nüfusunun %7.5'ini oluşturmuştur. 1987 sayımı, Bardarash'ın nüfusunun Duhok ilinin toplam nüfusunun %8.6'sı olduğunu göstermiştir. Ancak, 1991'de Baas hükümetine karşı yapılan Kürt ayaklanması sonrası ekonomik koşullar nedeniyle nüfus artışı yavaşlamış ve Bardarash'ın temsil oranı 2004'e kadar %8.8'de kalmıştır. 2004 ile 2009 yılları arasında Bardarash, yıllık %10.4'lük hızlı bir nüfus artışı yaşamış ve Duhok ilinin toplam nüfusunun %9.9'una ulaşmıştır. Bu değişim, Darato ve Rovia köylerinin alt ilçeler olarak yeniden sınıflandırılması ve Baas rejiminin çöküşü sonrası mülteci akını gibi idari reformlardan kaynaklanmıştır. Ancak, 2020'de, Bardarash'ın nüfusu, Duhok ilinin toplam nüfusuna kıyasla %9.5 azalmış ve yıllık nüfus artışı normal %2.9 oranına yavaşlamıştır. Bu değişiklikler, idari yönetim, sosyo-ekonomik ilerleme ve demografik dinamikler arasındaki bağlantıyı vurgulamaktadır. Kırsal nüfus 1987 ile 2009 yılları arasında önemli ölçüde azalmış, 2009'da, kentsel nüfus çalışma alanının toplam nüfusunun %33.4'ünü oluşturarak, önceki yıllara kıyasla yüksek bir oran sergilemiş ve yıllık %34.2'lik bir büyüme oranı göstermiştir. 2020'ye gelindiğinde kentsel nüfus %46.7'ye yükselirken, çalışma alanındaki kırsal nüfus, siyasi istikrarsızlık ve ekonomik zorluklara rağmen toplam ilçenin nüfusunun %53.3'ünü oluşturmuştur. özellikle Kalak alt ilçesindeki köylerde IŞİD'in gelişi bu düşüşü etkilemiştir. Çalışma alanındaki nüfus dağılımı ve modelleri, diğer bölgelerde olduğu gibi doğal ve insani faktörlerden etkilenmekte olup, etkilerin derecesi bölgelere ve ülkelere göre değişmektedir.
Özet (Çeviri)
Population growth and distribution are influenced by factors such as birth and death rates, migration, and geographical factors, which affect the number of individuals in a region or country. Since the establishment of Iraq in 1921, seven censuses have been conducted, with the most recent one in 1997. Population growth and spatial allocation are crucial for understanding social, economic, and environmental dimensions. Before 2006, it was a sub-district of Akre district, but Bardarash separated to become a district like other districts in Iraq. Bardarash has undergone significant changes in population dynamics due to natural factors such as birth rates, death rates, and migration patterns. In 1997, the population of the sub-district was 47,564, and by 2009, the district's population reached 116,700. In 2015, a camp was established to house internally displaced Iraqis due to ISIS, and the number of displaced persons increased to 11,000. As of June 2021, the remaining camp population was 3,541. The geographical location is critical for studying the area, affecting population distribution and economic activities. Bardarash district is located in Duhok Governorate, an important site, between latitudes 36.9.0 to 36.42 North and longitudes 43.24.0 to 43.54.0 East. Its location along a trade route and agricultural area has attracted population growth. From 1957 to 2006, the population size in Duhok and surrounding areas naturally increased, with the first official census in 1957 accounting for 7.5% of the total population of the governorate. The 1987 census showed that Bardarash's population was 8.6% of Duhok Governorate's total population. However, population growth slowed after the 1991 Kurdish uprising against the Ba'ath government due to economic conditions, and Bardarash's representation remained at 8.8% until 2004. From 2004 to 2009, Bardarash experienced rapid population growth of 10.4% annually, increasing its share to 9.9% of the total population of Duhok Governorate. This change was due to administrative reforms, such as the reclassification of the villages of Darato and Rovia as sub-districts, and the influx of refugees after the collapse of the Ba'ath regime. However, in 2020, Bardarash's population decreased by 9.5% compared to the total population of Duhok Governorate, and the annual population growth slowed to a normal rate of 2.9%. These changes highlight the interconnection between administrative governance, socio-economic progress, and demographic dynamics. The rural population significantly decreased between 1987 and 2009. In 2009 the urban population constituted 33.4% of the total population of the study area, a high rate compared to previous years, with an annual growth rate of 34.2% due to political, economic, and service factors . By 2020 the urban population rose to 46.7% while the rural population of the study area constituted 53.3% of the total population of the district, despite political instability and economic challenges. with the arrival of ISIS affecting the decline, especially in the villages of Kalak sub-district. Population distribution and patterns in the study area are influenced by natural and human factors like other regions, with varying degrees of impact across areas and countries.