The role of applying International Auditing Standard 220 in narrowing the expectation gap: A study on auditors in Iraq
Beklenti boşluğunun daraltılmasında Uluslararası Denetim Standardı 220'nin uygulanmasının rolü: Irak'taki denetçiler üzerine bir araştırma
- Tez No: 872242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇİDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası denetim standardı, beklenti farkı, standartlara bağlılık, International auditing standard, expectations gap, adherence to standards
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Denetimdeki beklenti boşluğu, kamunun ve diğer paydaşların denetçilerin sorumlu olduğuna inandıklarıyla denetçilerin mesleki standartlarına göre gerçekte yaptıkları arasındaki farkı ifade eder. Bu boşluk, bir denetçinin görevlerinin niteliği ve kapsamı hakkında yanlış anlamalara ve gerçekçi olmayan beklentilere yol açabilir. Beklenti boşluğunun olumsuz yönleri arasında denetim mesleğine duyulan güvenin azalması, kamuoyundan gelen inceleme ve eleştirilerin artması ve paydaşların yanlış yönlendirildiklerini düşünmeleri veya denetim sonuçlarından memnun olmamaları halinde denetçiler için potansiyel yasal yansımalar yer almaktadır. Beklenti boşluğunu azaltmaya yönelik araçlardan biri Uluslararası Denetim Standardı (UDS) 220'dir. UDS 220 esasen finansal tabloların denetiminde kalite kontrolüne odaklanan bir standarttır. Denetçinin sorumluluklarını ana hatlarıyla belirtir ve denetim süreci boyunca kalite kontrol prosedürlerinin sürdürülmesinin önemini vurgular. UDS 220'ye bağlı kalarak denetçiler, paydaş beklentilerini yönetmeye ve beklenti boşluğunu azaltmaya yardımcı olan tutarlı, yüksek kaliteli bir denetim yaklaşımı izlediklerinden emin olabilirler. Bu çalışmanın amacı Irak'ta denetimde beklenti boşluğunun nedenlerini ortaya koymak ve UDS 220'ye uyumun bu boşluğu azaltmadaki rolünü denetçilerin bakış açısından değerlendirmektir. Çalışmanın amaçlarına ulaşmak ve hipotezlerini test etmek için Irak'taki mali müşavirlere ve denetçilere üç bölümden oluşan bir anket dağıtılmıştır. Dağıtılan 400 anketten 224 geçerli yanıt Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS) kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz, Irak'ta denetimde beklenti boşluğunun, esas olarak yerel yasa ve mevzuattaki eksikliklerden kaynaklandığını ve bu durumun nedenlerini ortaya koymuştur. Ayrıca, korelasyon ve regresyon analizi, UDS 220'ye uyum ile beklenti boşluğunun daraltılması arasında anlamlı bir pozitif ilişki olduğunu göstermiştir. Bu durum, UDS 220'ye uyumun beklenti boşluğunu azaltma ve denetim sürecini iyileştirme üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The expectation gap in auditing refers to the difference between what the public and other stakeholders believe auditors are responsible for and what auditors actually do according to their professional standards. This gap can lead to misunderstandings and unrealistic expectations about the nature and scope of an auditor's duties. Negative aspects of the expectation gap include loss of trust in the auditing profession, increased scrutiny and criticism from the public, and potential legal repercussions for auditors if stakeholders feel misled or dissatisfied with the audit outcomes. One of the tools to mitigate this gap is the International Standard on Auditing (ISA) 220. ISA 220 is essentially a standard that focuses on the quality control for an audit of financial statements. It outlines the responsibilities of the audit engagement partner and emphasizes the importance of maintaining quality control procedures throughout the audit process. By adhering to ISA 220, auditors can ensure that they follow a consistent, high-quality approach to auditing, which helps in managing stakeholder expectations and reducing the expectation gap. This study aimed to elucidate the reasons behind the expectation gap in Iraq and to assess the role of compliance with the International Auditing Standard (ISA 220) in reducing this gap from the auditors' perspective. To achieve the study's objectives and test its hypothesis, a questionnaire with three sections was distributed to certified public accountants and auditors in Iraq. Out of 400 distributed questionnaires, 224 valid responses were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). The analysis revealed clear reasons for the expectation gap in Iraq's auditing environment, mainly due to deficiencies in local laws and legislation. Furthermore, the correlation coefficient and regression analysis indicated a significant positive relationship between adherence to ISA 220 and narrowing the expectation gap. This suggests that compliance with ISA 220 significantly impacts reducing the expectation gap and enhancing the auditing process.