Acil serviste çalışan doktorların ölüme bakış açısı ve resüsitasyon sonlandırması arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between death perspectives of doctors working in the emergency service and the termination of resusci̇tati̇on
- Tez No: 872359
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Ölüm Algısı, Resüsitasyon
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş: Kardiyopulmoner resüsitasyon, acil tıp uygulamasının temelini oluşturan ve tüm hekimlerin yetkin şekilde gerçekleştirdiği bir uygulamadır. Bu çalışmada, temel tıp eğitimi almış, acil serviste çalışan ve CPR uygulayan-yöneten hekimlerin, ölüme bakış açılarının gelişmişliği ile hastanın CPR 'ını sonlandırma kriterleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Hatay ilinde göre yapan acil hekimlerine yapılan anket ile gerçekleştirildi. Çalışmaya katılma onamı veren hekimlere, demografik verileri, CPR uygulama eğitim durumu ve sonlandırmak için dikkat ettikleri durumlar ile Ölüm Algısı Ölçeği (ÖAÖ) sorularını içeren 39 soruluk anket uygulandı Ölüm algısı ölçeğinde 6 alt grup olup, CPR'ın sonlandırılması kriterlerindeki değişikliklere uygun analiz yöntemleriyle bakılacaktır Bulgular: Çalışmaya 79 hekim dahil oldu ve hekimlerin %45,6'sını kadın hekimler oluşturmaktaydı. Katılımcıların ortalama yaşı 27,53±3,61 olarak hesaplandı. Çalışmaya katılan hekimlerin %70,9'unun birinci veya ikinci derece bir yakının vefat ettiği saptandı. Katılımcıların, CPR sonlandırmak için ETCO2 kullanan katılımcıların F4 alt grubu puanları, kullanmayan kişilere göre anlamlı ölçüde yüksek saptandı (p=0,004). Katılımcıların cinsiyetleri, unvanları ve çalıştıkları kurumlara göre yapılan gruplandırmada anlamlı bir farklılık görülmedi(p>0,05). Sonuç: Saptadığımız bulgulara göre, kişilerin objektif veriler ışığında ölüme karşı daha umut dolu bir yaklaşım içinde olduğu, hastanın prognostik değerlendirmesinin CPR süresi üzerinde bireysel değişimler oluşturduğu gözlenirken, hekimlerin farklı demografik yapılarına rağmen benzer bir algı seviyesi oluşturduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Cardiopulmonary resuscitation is a practice that forms the basis of emergency medicine practice and is performed competently by all physicians. The objective of this study is to reveal the relationship between the level of advancement in the perspective on death and the criteria for terminating a patient's CPR among medical professionals with basic medical education, working in the emergency department, and responsible for conducting CPR. Materials and Methods: This study was conducted through a survey administered to emergency physicians working in Hatay province. Physicians who provided consent to participate in the study were given a 39-question survey, which included demographic information, information about CPR training, situations they pay attention to when deciding to terminate CPR, and the Death Perception Scale (DPS) questions. The perception of death will be examined within 6 subgroups on the death perception scale, and analysis methods compatible with changes in criteria for discontinuation of CPR will be applied Results: A total of 79 physicians participated in the study, and 45.6% of them were female. The participants' average age was calculated as 27.53±3.61. It was found that 70.9% of the participating physicians had experienced the death of a first or second-degree relative. The participants in the F4 subgroup, who used ETCO2 to terminate CPR, had significantly higher scores compared to those who did not use it (p=0,004). There was no significant difference observed in the grouping based on the participants' gender, titles, and the institutions they worked for (p>0,05). Conclusion: According to the findings of our study, individuals tend to have a more hopeful approach to death based on objective data, and the patient's prognostic evaluation leads to individual variations in the duration of CPR. Despite the different demographic backgrounds of the physicians, they exhibit similar levels of perception.