Gebelerin doğum endişesinin doğum inancına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of pregnant women's childbirth anxiety on childbirth beliefs
- Tez No: 872462
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Anxiety, birth, faith, midwife, pregnant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelerin doğum endişesinin doğum inancına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal Metot: Araştırma, tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırma; 01 Kasım 2023 - 30 Nisan 2024 tarihleri arasında Erzincan İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı il merkezindeki dokuz Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 237 gebe ile yürütülmüştür. Araştırma verileri; Kişisel Bilgi Formu, Oxford Doğum Endişesi Ölçeği ve Doğum İnançları Ölçeği ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; sayı, yüzdelik, ortalama, t testi, varyans analizi, Mann Whitney U analizi, Kruskal Wallis analizi, Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Oxford Doğum Endişesi Ölçeği toplam puanı 22.79±7.22 olarak bulunmuştur. Gebeler, doğal süreç alt boyutundan 4.02±0.92, tıbbi süreç alt boyutundan 3.42±0.81 puan almışlardır. Oxford Doğum Endişesi ölçeğinin ağrı ve sıkıntı alt boyut puanı ile doğum inançları ölçeğinin tıbbi süreç alt boyut puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki olduğu bulunmuştur. Oxford Doğum Endişesi Ölçeği toplam puanı ile Doğum İnançları Ölçeği doğal süreç alt boyut puanı ve tıbbi süreç alt boyut puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Gebelerin doğuma yönelik ağrı ve sıkıntı endişe düzeyleri arttıkça doğumun tıbbi süreç boyut inancı artmaktadır. Anahtar Kelimeler : Doğum, ebe, endişe, gebe, inanç
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to evaluate the effect of pregnant women's childbirth anxiety on their birth belief. Material and Method: The research was conducted in descriptive type. Research; It was conducted with 237 pregnant women who applied to nine Family Health Centers in the city center affiliated to Erzincan Provincial Health Directorate between 01 November 2023 and 30 April 2024. Research data; The Personal Information Form was collected through face-to-face interviews using the Oxford Birth Anxiety Scale and Birth Beliefs Scale. In evaluating the data; number, percentage, mean, t test, analysis of variance, Mann Whitney U analysis, Kruskal Wallis analysis, Pearson correlation analysis were used. Results: The Oxford Birth Anxiety Scale total score was found to be 22.79±7.22. Pregnant women received 4.02±0.92 points from the natural process subscale and 3.42±0.81 points from the medical process subscale. It was found that there was a statistically significant, negative and low-level relationship between the pain and distress subscale score of the Oxford Birth Anxiety Scale and the medical process subscale score of the Birth Beliefs Scale. It was determined that there was no statistically significant relationship between the Oxford Birth Anxiety Scale total score and the Birth Beliefs Scale natural process subscale score and medical process subscale score. Conclusion: As the pain and distress anxiety levels of pregnant women regarding birth increase, their belief that birth is a medical process increases.