Farklı implant abutment bağlantı tiplerinin klinik performanslarının uzun dönem retrospektif değerlendirilmesi
Evaluation of clinical performance of different implant abutment connection types
- Tez No: 872496
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT SÜHA TÜRKASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, implant dayanak bağlantısı, konik kilitli implant dayanak bağlantısı, Dental implants, Implant abutment connection, Conical locked implant abutment connection
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Farklı İmplant Abutment Bağlantı Tiplerinin Klinik Performanslarının Uzun Dönem Retrospektif Değerlendirilmesi Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, belirli bir zaman diliminde uygulanmış vidalı ve konik kilitli implant-dayanak bağlantı tasarımına sahip implantların retrospektif olarak başarı ve başarısızlık durumlarını değerlendirmektir. Dental implantların uzun dönem klinik başarısı, implant- dayanak bağlantısı ile ilgili bir dizi faktörden etkilenebilir. Bu çalışma, bu iki farklı bağlantı tasarımının uzun vadeli performansını karşılaştırarak, implant-dayanak bağlantısının klinik sonuçları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışmasına 2017-2018 yılları arasında tedaviye başvuran ve en az bir implant uygulanan ve Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda protetik tedavisi gerçekleştirilen 137 hasta ve 579 implant dahil edildi. Protetik tedavisi tamamlanmış hastalar klinik ve radyografik kontroller için geri çağrıldı. Klinik olarak; gingival indeks, plak indeksi, cep derinliği ölçümleri yapıldı ve protetik restorasyonlardaki komplikasyonlar değerlendirildi. Radyografik olarak ise marjinal kemik kayıpları değerlendirildi. Konik kilitli bağlantılı implant grubu ve vida bağlantılı implant grupları bu parametrelere göre incelendi. Bulgular: Çalışmada 5 yıllık (60 ay) takip süresinde konik kilitli bağlantılı implantlardan 6'sında, vida bağlantılı implantlardan 2'sinde başarısızlık görüldü. Marjinal kemik kayıpları gruplara göre değerlendirildiğinde vida bağlantılı implantlarda daha fazla marjinal kemik kaybı tespit edildi. Sonuç: Farklı implant abutment bağlantısına sahip implantlarda marjinal kemik kaybı ve komplikasyonlar açısından farklılıklar tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Clinical Performance of Different Implant Abutment Connection Types Purpose: The aim of this thesis study is to retrospectively evaluate the survival rates, success and failure situations of implants with screw and conical lock implant- abutment connection designs applied in a certain period of time. The long- term clinical success of dental implants may be affected by a number of factors related to the implant- abutment connection. This study aims to examine the impact of the implant- abutment connection on clinical outcomes by comparing the long- term performance of these two different connection designs. Materials and Methods: This thesis study included 137 patients and 579 implants who applied between 2017 and 2018 and received at least one implant and prosthetic treatment in the Department of Prosthodontics. Patients whose prosthetic treatment was completed were recalled for clinical and radiographic controls. Clinically; gingival index, plaque index, pocket depth measurements were made and complications in prosthetic restorations were evaluated. Marginal bone loss was evaluated radiographically. The conical locking connection implant group and screw connection implant groups were examined according to these parameters. Results: In the study, failure was observed in 6 of the conical locking connection implants and 2 of the screw connection implants during the 5 year (60 months) follow-up period. When marginal bone loss was evaluated according to groups, more marginal bone loss was detected in screw-connected implants. Conclusion: Differences in marginal bone loss and complications were detected in implants with different implant abutment connections.