Parkinsonlu bireylerde leap motıon destekliergoterapi müdahalesinin rol-aktiviteyeterliliği ve el fonksiyonu ile ilişkisi
The relationship of leap motion-supported occupationaltherapy intervention with occupational competence andhand function in individuals with parkinson's disease
- Tez No: 872572
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: El Becerisi, Ergoterapi, Video Oyunu Tabanlı Eğitim, Parkinson
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Parkinson hastalığı hareket, zihinsel sağlık, uyku, ağrı ve diğer sağlık sorunlarıyla presente olan ilerleyici nörodejeneratif bir hastalıktır. Parkinson hastalığında bazal ganglionlarda dopaminin tükenmesi sonucunda el fonksiyon becerisi, rol-aktivite yeterliliği, yürüme, denge, duruş ve fonksiyonel hareketlilik ile ilgili zorluklar dahil olmak üzere çoklu motor veya motor olmayan bozukluklar görülebilmektedir. Bu çalışmamızda amaç parkinsonlu bireylerde leap motion destekli ergoterapi müdahalesinin bozulan el fonksiyonlarına ve rol-aktivite yeterliliğine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Parkinsonlu 26 kişi katıldı. Katılımcılar müdahale (n=13) ve kontrol (n=13) grubu olarak iki gruba ayrıldılar. Hastaların ayırt edici bilişsel düzeylerini belirlemek için“Mini Mental Durum Değerlendirmesi”; bilişsel ve fiziksel durumlarını değerlendirmek için“Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği(BPHDÖ)”; el fonksiyon becerilerini değerlendirmek için“Jebsen El Fonksiyon Testi(JEFT)''; rol-aktivite yeterliliğini değerlendirmek için ”Aktivite Öz Değerlendirme Ölçeği(AÖDÖ)'', ayırt edici depresyonu değerlendirmek için "Geriatrik Depresyon Ölçeği(GDÖ)'' uygulanmıştır. Değerlendirme sonuçlarına göre, müdahale ve kontrol grubunda el fonksiyon, rol-aktivite yeterliliğinde ilk ve son değerlendirme sonuçları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.(p0.05) Sonuç olarak Parkinsonlu hastalara yapılan ergoterapi ve leap motion destekli ergoterapi müdahalesinin kontrol ve müdahale gruplarında el fonksiyon becerileri ve rol-aktivite yeterliliğindeki etkisi istatiksel olarak kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Parkinson's disease is a progressive neurodegenerative disorder presenting with movement disorders, mental health, sleep, pain, and other health problems. As a result of dopamine depletion in the basal ganglia in Parkinson's disease, multiple motor or non-motor impairments can be seen, including difficulties with hand function, role-activity competence, gait, balance, posture, and functional mobility. This study investigated the effect of leap motion-assisted occupational therapy intervention on impaired hand function and occupational competence in individuals with Parkinson's disease. 26 individuals with Parkinson's disease participated in the study. Participants were divided 2 groups into intervention (n=13) and control (n=13) groups.“Mini-Mental State Examination”was administered to determine the differential cognitive level of the patients;“Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS)”was administered to assess cognitive and physical status;“Jebsen Hand Function Test(JHFT)”was administered to assess hand function skills;“Ocupational Self-Assessment (OSA)”was administered to assess role-activity competence; and“Geriatric Depression Scale (GDS)”was administered to assess differential depression.