Acil servise başvuran ve ıv kotrast verilen hastalarda trehalaz ve sistatin-c düzeylerinin kontrast nefropatisi gelişen hastalarda erken tanıda etkinliği
The effectiveness of trehalase and cystatin-c levels in the early diagnosis of contrast nephropathy in patients admitted to the emergency department and given iv contrast
  1. Tez No: 872603
  2. Yazar: MELİKE İLBARS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrast ilişkili akut böbrek hasarı, Serum Sistatin-C, Üriner Trehalaz, Contrast-induced acute kidney injury, Serum Cystatin-C, Urinary Trehalase
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ABH genellikle akut ve kronik hastalıkların oluşumunda görülür ve hastanede yatan hastalar arasında yaygındır. Son yıllarda acil tıp kliniklerinde acil tanıların koyulabilmesi için için kontrastlı görüntülemelerin çekilme sıklığının artmasıyla beraber kontrastlı çekimden sonra akut böbrek hasarı gelişimi acil tıp klinik pratiği için de önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmada acil servise başvuran ve ıv kontrast verilen hastalarda trehalaz ve sistatin-c düzeylerinin kontrast nefropatisi gelişen hastalarda erken tanıda etkinliğini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod Bu çalışma Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Erişkin Acil Tıp Kliniğine 06.11.2023-06.03.2024 tarihleri arasında başvuran BT çekimi için IV yolla kontrast verilen 18 yaş ve üzeri hastalarla yapılmıştır. Hastaların yaşı, cinsiyeti, vitalleri, hemogram, biyokimya, kan gazı parametreleri, komorbiditeleri, kullandığı ilaçları ve kontrast nefropatisi gelişme durumu kaydedilmiştir. Kontrast nefropatisi gelişen hastalarda kreatine kıyasla üriner trehalaz ve serum sistatin C düzeylerinin erken tanıda değerliliği karşılaştırılmıştır. Bulgular Hastaların 38'i (%42,7) kadın, 51'i (%57,3) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 60,7±21,1 (medyan:43 [IQR:46-79]) yıl; kadın hastalarda 68,3±17,8 (medyan:74 [IQR:54-83] yıl; erkek hastalarda 54,9±21,8 (medyan:55 [IQR:40-75] yıl idi (p=0,003, t=3,095) idi. Hastaların 8'inin (%9,0) takiplerinde kontrast nefropatisi geliştiği tespit edildi. WBC'nin kontrast nefropatisi gelişimini ön görme gücü için yapılan ROC analizinde cut of değeri 15,1 alındığında eğri altında kalan alanı 0,827 (%95 CI 0,700-0,954) olup sensitivite %75 spesifite %85,19 olarak bulunmuştur(p:0,0001). GFR'nin kontrast nefropatisi gelişimini ön görme gücü için yapılan ROC analizinde cut of değeri 50 alındığında eğri altında kalan alanı 0,776 (%95 CI 0,547-1,000) olup sensitivite %75 spesifite %83,95 olarak bulunmuştur(p:0,0184). 24. saat Sistatin-C değerinin kontrast nefropatisi gelişimini ön görme gücü için yapılan ROC analizinde cut of değeri 24,79 alındığında eğri altında kalan alanı 0,754 (%95 CI 0,567-0,941 olup sensitivite %75 spesifite %75,31 olarak bulunmuştur(p:0,0184). Sonuç Çalışmamızda acil serviste BT çekimi için IV kontrast verilen hastalarda WBC yüksekliği ve GFR düşüklüüğü kontrast nefropatisi gelişiminde bağımsız değişken olarak bulunmuştur. WBC yüksekliği ve GFR düşüklüğü olan hastalarda kontrast nefropatisi açısından dikkatli olunmalıdır. Kontrast madde verilen hastalarda 24. Saat sistatin-C düzeyinin 24,74 ng/ml üzerinde olması kontrast nefropatisi gelişim açısından bağımsız değişken olarak bulundu. Bu hastalarda nefropati gelişminin erken tanısında 24. Saat sistatin-C değerinin kullanılabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca trehalaz düzeyleri 0. Saat ve 12. Saat arasında anlamlı bir fark bulunmazken, kontrast madde verilmesinden bağımsız olarak hastane başvuru sırasında ABH tablosundaki hastaların trehalaz değeri ABH tablosunda olmayanlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Kontrast nefropatisi öngörmede etkinliği hala tarafımızca tartışmalı olmakla birlikte ABH erken tanısında 12. Saat trehalaz düzeyinin kullanılabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Acute kidney injury (AKI) usually occurs in the setting of acute and chronic diseases and is common in hospitalised patients. In recent years, with the increasing frequency of contrast-enhanced imaging for emergency diagnosis in emergency medicine clinics, the development of acute kidney injury after contrast-enhanced imaging has become an important issue in emergency medicine clinical practice. In this study, we aimed to investigate the effectiveness of trehalase and cystatin C levels in the early diagnosis of contrast nephropathy in patients admitted to the emergency department and given intravenous contrast. Material and Methods This study was conducted on patients aged 18 years and older who were admitted to the Adult Emergency Department of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between 06.11.2023-06.03.2024 and received contrast medium by intravenous route for CT scan. Age, sex, vital signs, haemogram, biochemistry, blood gas parameters, comorbidities, medications and development of contrast nephropathy were recorded. The early diagnostic value of urinary trehalase and serum cystatin C levels was compared with creatinine in patients with contrast nephropathy. Findings Of the patients, 38 (42.7%) were female and 51 (57.3%) were male. The mean age of the patients was 60.7±21.1 years (median: 43 [IQR: 46-79]), 68.3±17.8 years (median: 74 [IQR: 54-83]) in female patients and 54.9±21.8 years (median: 55 [IQR: 40-75]) in male patients (p=0.003, t=3.095). Contrast nephropathy developed in 8 patients (9.0%) during follow-up. In the ROC analysis for the predictive power of WBC for the development of contrast nephropathy, the area under the curve was 0.827 (95% CI 0.700-0.954) with a cut off value of 15.1 and a sensitivity of 75% and a specificity of 85.19% (p:0.0001). In the ROC analysis for the predictive power of GFR for the development of contrast nephropathy, when the cut off value was 50, the area under the curve was 0.776 (95% CI 0.547-1.000) and the sensitivity was 75% with a specificity of 83.95% (p:0.0184). In the 24th hour ROC analysis for the predictive power of Cystatin-C value for the development of contrast nephropathy, when the cut off value was 24.79, the area under the curve was 0.754 (95% CI 0.567-0.941) and the sensitivity was 75% with a specificity of 75.31% (p:0.0184). Conclusion In our study, elevated WBC and low GFR were found to be independent variables in the development of contrast nephropathy in patients receiving IV contrast for CT in the emergency department. Patients with elevated WBC and low GFR should be carefully monitored for contrast nephropathy. A 24th hour cystatin C level greater than 24.74 ng/mL was found to be an independent variable for the development of contrast nephropathy in patients who received contrast. This suggests that 24-hour cystatin C levels may be used in the early diagnosis of nephropathy development in these patients. In addition, while there was no significant difference between the trehalase levels at hour 0 and hour 12, the trehalase levels of patients with AKI at the time of hospital admission were statistically significantly higher than those without AKI, regardless of contrast administration. Although its efficacy in predicting contrast nephropathy is still controversial, we suggest that the 12-hour trehalase level can be used in the early diagnosis of AKI.