Sultangazi haseki eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan doktor ve sağlık çalışanlarının çocukluk çağı aşılamaları hakkında bilgi düzeyi ve davranışlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 872610
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA REŞAT DABAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşı, Doktor, Sağlık çalışanı, Aşı bilgi düzeyi, Aşı eğitimi, Hastalıklardan korunma, Vaccine, Doctor, Healthcare worker, Vaccine knowledge level, Vaccine education, Disease prevention
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Dünya genelinde, sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliği ve halk sağlığının korunması, salgın hastalıkların etkili bir şekilde yönetilmesine dayanmaktadır. Ancak, salgınların kontrol altına alınması ve hastalıkların yayılmasının önlenmesi için en etkili araçlardan biri olan aşılar, bazı kesimlerde tartışmalı bir konu haline gelmiştir. Bu çalışma ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan doktor ve sağlık çalışanlarının çocukluk çağı aşıları hakkındaki bilgi düzeyini ve davranışlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı bir anket çalışmasıdır. Çalışmaya 09.08.2023 ile 09.09.2023 tarihleri arasında Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan, çalışmaya katılmayı kabul eden doktor ve sağlık çalışanları katılmıştır. Katılımcılara online olarak Google Forms üzerinden oluşturulan sorular yüz yüze görüşmede karekod ile bağlantının iletilmesi ve hastane çalışanlarının ortak sosyal medya hesaplarından linklerin iletilmesi ile ulaştırıldı. Sorular 3 bölümden oluşmakta olup toplamda 33 adettir. İlk bölümde demografik bilgiler hakkında yaş, çocuk sayısı, meslek grubu, meslekteki hizmet yılı, çalıştıkları birimler ve hangi uzmanlık dalında çalıştıklarına yönelik 6 soru soruldu. İkinci bölümde katılımcıların aşı davranışları hakkında Evet/Hayır/Kararsızım soruları yöneltildi ve bu bölüm 3 soru idi. Üçüncü bölümde ise katılımcılara 5'li Likert tipi 24 adet soru soruldu ve bu sorular“Aşı Bilgi Düzeyi”olarak kullanıldı. Her katılımcı için aşı bilgi düzeyi hesaplandı. Bulgular: Çalışmamıza toplam 340 kişi katılmıştır. Meslek gruplarına göre aşı bilgi düzeyi incelendiğinde aşı bilgi düzeyi yüksek olan grupta bulunan uzman doktor oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Katılımcıların çalıştıkları birimlere göre aşı bilgi düzeyleri incelendiğinde; aşı bilgi düzeyi yüksek olan grupta Çocuk Dahili/Cerrahi Birimler de çalışanların oranı daha yüksek saptanmıştır. Rutin aşı takvimindeki aşılar, yasalar ile zorunlu hale getirilmelidir sorusuna hekimlerin %10,1, yardımcı sağlık personelinin %30,4' ü katılmıyorum cevabını vermiştir. Sonuç: Elde edilen veriler, sağlık çalışanlarının aşı bilgi düzeyi ve tutumlarını inceleyerek, meslek grupları ve aşıya ilişkin görüşler arasındaki ilişkileri değerlendirmiştir. Bulgular, uzman doktorların ve çocuk sağlığı birimlerinde çalışanların aşıya daha olumlu yaklaştığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Around the world, the sustainability of health systems and the protection of public health depends on the effective management of epidemics. However, vaccines, one of the most effective tools for controlling epidemics and preventing the spread of diseases, have become a controversial issue in some circles. This study aimed to evaluate the knowledge level and behavior of doctors and healthcare professionals working at Haseki Training and Research Hospital about childhood vaccines. Materials and Methods: Our study is a descriptive survey study. Doctors and healthcare professionals working at Sultangazi Haseki Training and Research Hospital between 09.08.2023 and 09.09.2023 and who agreed to participate in the study participated in the study. The questions created online via Google Forms were delivered to the participants in a face-to-face meeting by sending the link via QR code and by sending the links from the common social media accounts of the hospital employees. The questions consist of 3 parts and there are 33 questions in total. In the first part, 6 questions were asked about demographic information: age, number of children, professional group, years of service in the profession, units they work in and in which specialty they work. In the second part, Yes/No/Undecided questions were asked about the participants' vaccination behavior and this part consisted of 3 questions. In the third part, 24 5-point Likert type questions were asked to the participants and these questions were used as“Vaccination Knowledge Level”. Vaccination knowledge level was calculated for each participant. Results: A total of 340 people participated in our study. When the level of vaccine knowledge was examined according to professional groups, it was seen that the rate of specialist doctors in the group with a higher level of vaccine knowledge was higher. When the vaccine knowledge levels of the participants are examined according to the units they work in; The proportion of employees working in Pediatric Internal/Surgical Units was found to be higher in the group with high vaccination knowledge. When asked whether vaccines in the routine vaccination calendar should be made compulsory by law, 10.1% of physicians and 30.4% of allied health personnel answered that they disagreed. Conclusion: The data obtained examined the vaccine knowledge level and attitudes of healthcare professionals and evaluated the relationships between professional groups and views on vaccination. The findings showed that specialist doctors and those working in child health units had a more positive approach to the vaccine.