Su içi duyu temelli aktivitelerin uyku sorunu olan otizm spektrum bozukluğu tanılı çocukların duyu- motor becerileri, uyku ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of in-water sensory-based activities on sensory-motor skills, sleep and quality of life of children diagnosed with asd with sleep problems.
  1. Tez No: 872708
  2. Yazar: FATMA ZEHRA ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. BAŞAR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Su İçi Duyu Temelli Aktiviteler, Duyu-Motor Beceriler, Uyku Sorunu, Yaşam Kalitesi, Çocuklar, Autism Spectrum Disorder, In-Water Sensory-Based Activities, Sensory-Motor Skills, Sleep Problems, Quality of Life, Children
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çoban, Z. C. (2023). Su İçi Duyu Temelli Aktivitelerin Uyku Sorunu Olan OSB Tanılı Çocukların Duyu- Motor Becerileri, Uyku ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi. Yüksek lisans Tezi, Biruni Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. Bu çalışma, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı almış ve uyku sorunu yaşayan çocuklarda su içi duyu temelli aktivitelerin duyu-motor becerileri, uyku düzeni ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Cangüleç Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde takip edilen 3-10 yaş aralığındaki OSB'li çocuklar arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 15 otizmli çocuk dahil edildi. Çocuklar müdahaleden önce, müdahaleden hemen sonra ve müdahaleden sekiz hafta sonra olmak üzere toplamda üç kez değerlendirildi. Çalışma grubundaki çocuklara 8 hafta boyunca haftada iki kez 40'ar dakikalık seanslar uygulandı. Veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Çocukluk Otizmini Derecelendirme Ölçeği, Dunn Duyu Profili, Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi, Çocuk Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Nöromotor Performansın Klinik Gözlemi Kontrol Listesi kullanılmıştır. Bu ölçekler, çocukların duyu-motor becerileri, uyku alışkanlıkları ve yaşam kalitelerini değerlendirmek için kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, su içi duyu temelli aktivitelerin çalışma grubundaki çocuklarda duyu-motor becerileri, uyku alışkanlıkları ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkiler yarattığını göstermektedir. Bu çalışmanın bulguları, su içi duyu temelli aktivitelerin OSB tanısı almış çocuklar için potansiyel bir müdahale yöntemi olarak düşünülebileceğini ve duyu-motor becerileri, uyku düzeni ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkiler sağlayabileceğini işaret etmektedir. Bu nedenle, OSB'li çocuklara yönelik daha fazla araştırma ve uygulama bu alandaki çalışmaları desteklemek için gereklidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of in-water sensory-based activities on sensorimotor skills, sleep patterns and quality of life in children diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD) and having sleep problems. The research was conducted among children with ASD between the ages of 3-10 who were followed at Cangüleç Special Education and Rehabilitation Center. 15 children with autism who met the inclusion criteria were included in the study. Children were evaluated three times in total: before the intervention, immediately after the intervention, and eight weeks after the intervention. Children in the study group were given 40-minute sessions twice a week for 8 weeks. Sociodemographic Information Form, Childhood Autism Rating Scale, Dunn Sensory Profile, Child Sleep Habits Questionnaire, Child Quality of Life Scale and Clinical Observation of Neuromotor Performance Checklist were used as data collection tools. These scales were used to evaluate children's sensorimotor skills, sleep habits, and quality of life. Research results show that in-water sensory-based activities have positive effects on sensorimotor skills, sleep habits and quality of life in the children in the experimental group. It was stated that similar developments were not observed in the children in the control group. The findings of this study indicate that in-water sensory-based activities can be considered as a potential intervention method for children diagnosed with ASD and may provide positive effects on sensorimotor skills, sleep patterns and quality of life. Therefore, further research and practice for children with ASD is necessary to support studies in this area.