Bethesda II tanılı tiroid nodülleri ne kadar masum?
How innocent are thyroid nodules diagnosed with bethesda II?
  1. Tez No: 872818
  2. Yazar: KAYAHAN EYÜBOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ULUŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bethesda, benign tiroid nodülü, malignite, Bethesda, benign thyroid nodule, malignancy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Tiroidektomi, malignite şüphesi, hipertiroidi ve guatr gibi endikasyonlarla sıkça uygulanan bir cerrahi operasyondur. Doğu Karadeniz bölgesinde endemik olan tiroid kanseri, bu operasyonun sıklığını artırmaktadır. Tiroid nodüllerinin benign veya malign ayrımında ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB), altın standart bir yöntem olarak kabul edilir ve tedavi planlamasında kritik öneme sahiptir. İİAB sonuçları, Bethesda tanısal sınıflamasına göre altı kategoriye ayrılır ve her kategori için farklı tedavi algoritmaları mevcuttur. Bethesda sınıflamasına göre benign nodüllerin malignite riski %3-7 olarak bildirilmiştir. Çalışmamızda, benign İİAB sonucu olan nodüllerin uzun dönem takibi ile ilgili veriler incelenerek, gerçek malignite oranı belirlenmeye çalışılacaktır. Gereç ve Yöntem: Tez, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde retrospektif gözlemsel bir çalışma olarak planlanmış ve 17.03.2021 tarihli 2021/85 protokol numarası ile etik kurul onayı alınmıştır. 1 Ocak 2010 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında hastaneye başvuran ve dahil edilme kriterlerine uyan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma kriterleri, herhangi bir zamanda“benign”İİAB sonucu olan ve 18 yaş üzeri hastaları kapsamaktadır. Takip sürecinde en az 1 yıllık USG takibi olan ve nodül çapında ≥%20 artış veya nodül hacminde >%50 artış olan hastalar ile cerrahi sonrası patoloji sonucu malign olan hastaların takipleri“malign”olarak sonlandırılmıştır. Biyopsi sonuçları benign gelen veya cerrahi patoloji sonucu benign olan hastaların takipleri ise“benign”olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, 28.143 biyopsi işlemi incelenmiş, 9.944 hastanın 15.141 biyopsi sonucu değerlendirilmiş ve herhangi bir zamanda“benign”İİAB sonucu olan 6.604 hastanın takip verileri analiz edilmiştir. Bulgular: 2.845 hasta analize dahil edildi ve bu hastaların %9,4'ünde (267 hasta) malignite saptandı. Malignite oranı kadınlarda %9, erkeklerde ise %10,8 olarak bulundu. İlk İİAB yapılan nodüllerin çoğu sağ tarafta yer almaktaydı. Daha önce İİAB öyküsü olan 406 hasta, non-diagnostik biyopsi öyküsü olan 293 hasta ve AUS biyopsi öyküsü olan 144 hasta mevcuttu. Hastaların takip süresi ortanca 26,2 ay olarak belirlendi. Malign sonuçlanan hastalarda en sık papiller tiroid karsinomu saptandı, benign hastaların çoğunluğu stabil USG sonuçlarıyla cerrahisiz izlenirken, opere edilen benign hastalarda en sık rastlanan patoloji ise nodüler guatr olarak bulundu. iii Sonuç: Çalışma, benign İİAB sonuçlu hastalarda malignite oranlarını değerlendirdi ve kılavuzlardan daha yüksek oranlar buldu. Ancak, benign İİAB sonuçlu tiroid nodüllerinde malignite için risk faktörlerini belirleyebilmek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmadaki yüksek malignite oranına rağmen, cerrahi tedaviye giden hastaların %59'unun sonucu benign olarak geldi. Bu hastalardaki gereksiz cerrahiyi önleyebilecek araştırmalar da gerekmektedir. Tiroid nodülü nedeniyle İİAB yapılan hastalarda en sık karşılaşılan sonuç Bethesda II olup, bu hastaların yönetiminde endemik bölgeler için ayrı kılavuzlar önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Thyroidectomy is a frequently performed surgical procedure due to indications such as suspicion of malignancy, hyperthyroidism, and goiter. The frequency of this operation is increased by the endemic presence of thyroid cancer in the Eastern Black Sea region. Fine needle aspiration biopsy (FNAB) is considered the gold standard method for distinguishing between benign and malignant thyroid nodules and is critical in treatment planning. FNAB results are classified into six categories according to the Bethesda diagnostic classification, each with different treatment algorithms. According to the Bethesda classification, the malignancy risk for benign nodules is reported to be 3-7%. In our study, we aim to determine the actual malignancy rate by examining long-term follow-up data of nodules with benign FNAB results. Materials and Methods: This thesis is designed as a retrospective observational study at Karadeniz Technical University Farabi Hospital, with ethics committee approval obtained under protocol number 2021/85 on 17.03.2021. Patients who presented to the hospital between January 1, 2010, and December 31, 2023, and met the inclusion criteria were included in the study. The study criteria encompass patients over 18 years old with a“benign”FNAB result at any time. Follow-up of patients with at least one year of ultrasound follow-up and a ≥20% increase in nodule diameter or >50% increase in nodule volume, or those with malignant pathology results after surgery, were classified as“malignant.”Follow-up of patients with benign biopsy results or benign surgical pathology results were classified as“benign.”The study examined 28,143 biopsy procedures, evaluated 15,141 biopsy results from 9,944 patients, and analyzed follow-up data of 6,604 patients with a“benign”FNAB result at any time. Results: A total of 2,845 patients were included in the analysis, with malignancy detected in 9.4% (267 patients). The malignancy rate was found to be 9% in women and 10.8% in men. Most initial FNAB nodules were located on the right side. There were 406 patients with a history of FNAB, 293 patients with a history of non-diagnostic biopsy, and 144 patients with a history of AUS biopsy. The median follow-up duration was 26.2 months. The most common malignancy in patients with malignant outcomes was papillary thyroid v carcinoma, while most benign patients were monitored without surgery with stable ultrasound results. The most common pathology in operated benign patients was nodular goiter. Conclusion: The study evaluated malignancy rates in patients with benign FNAB results and found higher rates than reported in guidelines. However, further studies are needed to identify risk factors for malignancy in thyroid nodules with benign FNAB results. Despite the high malignancy rate in the study, 59% of patients who underwent surgery had benign results. Research is needed to prevent unnecessary surgeries in these patients. For patients undergoing FNAB due to thyroid nodules, Bethesda II was the most common result, and separate guidelines for endemic regions may be recommended for the management of these patients.