Resim ve sinema sanatları arasındaki görsel ilişkinin renk bağlamında incelenmesi
Investigation of the visual relations between painting and cinema arts in the context of color
  1. Tez No: 872822
  2. Yazar: SEZAİ ÖVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: renk, resim, sinema, sanat, izleyici, Color, Painting, Cinema, Art, Audience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bütün sanat disiplinleri teknik ve estetik açıdan insanda duygu oluştururken bu doygunluğa ihtiyaç duyar. Etkili bir aktarımda nesnelerin kendi renklerine yakın tasvir edilmeleri onların inandırıcılıklarını da arttırır. Bir sanatsal üründe anlam ve derinliği arttırmak ya da anlamı güçlü kılmak özellikle ışık ve rengin etkin kullanımı sayesinde mümkün olmaktadır. Sinema ve resim sanatları da temelde yakın terminolojileri kullanmaları açısından benzerdir (Yücel & Uğur, 2018). Sinema; göze ve kulağa görsel sunum yapan günümüzün en önemli kitle iletişim araçları arasında yer almaktadır. Her türlü fikir, görüş ve düşünceyi görsel gücünü kullanılarak izleyicilere aktarılabilmektedir. Sinemada izleyiciler üzerinde belirli bir etkinin oluşturulabilmesi için görsel öğelere başvurulmuş, sıklıkla kullanılan dijital efektlerin yanı sıra çizgi, yön, biçim, doku ve özellikle renk, sinemada görsel dilin oluşumuna büyük katkı sağlamaktadır. Resim sanatında rengin kullanımı sinema sanatında ise filim türlerinde anlatı dilinin oluşumuna temel teşkil etmektedir. Resim sanatında renk ise; mağara dönemlerindeki ilkel insanlardan günümüze kadar birçok insan ve ünlü ressam tarafından uygulayabildikleri tüm yüzeylerde kendilerini ifade etmenin bir aracı olarak kendini ispatlamıştır. Renk bilim, sanat, felsefe gibi birçok alanda ilgi gören bir inceleme alanı oluşturmuştur. Bu açıdan sanatta da rengin kullanımı ile ilgili pek çok sayıda farklı konularda araştırma ve çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Resim ve sinema sanatları arasında görsel ilişkinin ayrılmaz bir parçası olan renk, sinema sanatında ekrana yansıttığı görüntüsünün anlatım dili olarak kullanımı ele alınmıştır. Birçok alanda araştırma konusu olan renk ve rengin dili bu çalışmada, usta yönetmen ve ünlü ressam yönetmenler tarafından farklı açılarda geliştirilen, renkten bahsederek tuvaldeki resmin, sinema sanatı ile izleyiciye sunduğu görüntünün renk üzerinden izleyici kitlesine sanatsal alanda sunmak istediği rengin ne ifade ettiği ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema; Using the most important mass communication tools of today that make a visual presentation to the eye and ear. All kinds of ideas, opinions and thoughts can be transferred to the audience in the visual possibilities. In cinema, visual effects can be applied to viewers to create an effect. The line of line, direction, shape, texture and color of the digital effects that are frequently used, is a great contribution to the formation of visual language in cinema. The use of color in the art of painting, the art of cinema in the genre of narrative language in the genre of film was prepared. Color in painting; It proved itself as a means of expressing openly on all surfaces that can be applied by people and famous painters from primitive people to the present day. Color; a field of interest in the field such as science, art and philosophy has been created. This improvement has carried out several different types of research and review related to the use of color in the art. Color, which is an integral part of visual relationship between the art of painting and cinema, and its use as an expression language in the environment reflected in the art of cinema are discussed. Color is the subject of research in this field. On this page, the master director and the famous painter directors are managed in various open areas.