Diyabetik ketoasidoz (DKA) ile yatış verilen hastalarda nütrisyonel durum kontrolü (CONUT) venütrisyonel risk (NUTRIC) skorunun yatış süresi ve prognozla olan ilişkisi
The relationship between nutritional status control (CONUT) and nutritional risk score(NUTRIC) with length of hospitalisation and prognosis in patients hospitalised with diabetic ketoacidosis (DKA)
- Tez No: 872848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik ketoasidoz, Malnütrisyon, CONUT skoru, NUTRIC skoru, Diabetic ketoacidosis, Malnutrition, CONUT score, NUTRIC score
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
AMAÇ: Diyabetik ketoasidoz (DKA), hiperglisemi, asidoz ve ketonemi ile karakterizedir. Diyabetin yaşamı tehdit eden akut bir komplikasyonudur ve tipik olarak tip-1 diyabetes mellituslu hastalarda görülür ancak tip-2 diyabetes mellituslu hastalarda da ortaya çıkabilir. Bu çalışmanın amacı DKA tanısı ile yatan hastalarda, CONUT ve NUTRIC skoru hesaplanarak yatış süresi ve prognoz ile ilişkisini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmaya Ekim 2018 ile Ekim 2023 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesinde DKA tanısı ile yatırılan dışlanma kriteri olmayan 110 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalarda CONUT ve NUTRIC skoru hesaplanmış ve yatış süreleri, taburculuk şekilleri, yoğun bakım gereksinimi, enfeksiyon varlığı not edilmiştir. Gebe hastalar, 18 yaş altında ve 80 yaş üstündeki hastalar, bilinen malignitesi olan hastalar ve malabsorbsiyon sendromu olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. BULGULAR: Araştırma Ekim 2018 ile Ekim 2023 tarihleri arasında Prof.Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesinde yatan %51,8'i (n=57) erkek, %48,2'si (n=53) kadın olmak üzere toplam 110 olguyla yapılmıştır. Olguların yaşları 18 ile 76 arasında değişmekte olup; ortalaması 39,26±14,37'dir. Yoğun bakım ihtiyacı olan olguların NUTRIC skorları, yoğun bakım ihtiyacı olmayanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,010; p0,05). SONUÇ: DKA ile CONUT ve NUTRIC skorları arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışma bizimkidir. Ancak NUTRIC skorun hesabında kullanılan APACHE ve SOFA skorları ile DKA arasında ilişkiyi inceleyen araştırmalar bulunmaktadır. Bizim araştırmamızda DKA ile yatan hastalarda CONUT ve NUTRIC skoru ile yatış süresi arasında pozitif yönlü ilişki saptanmıştır. DKA ile yatan hastalarda yoğun bakım gerekliliğinde ise NUTRIC skor pozitif yönlü ilişkili saptanırken CONUT skoru ilişkili bulunmamıştır. CONUT ve NUTRIC skorun yatış süresi üzerine etkisi çoklu regresyon analizi ile bakıldığında ise NUTRIC skor arttıkça yatış süresinin uzadığı görülürken CONUT skorunun etkili olmadığı görüldü. DKA ile yatan hastalarda yatış süresinin tahmini ve prognozu açısından CONUT ve NUTRIC skorlarının hastaların yatışında hesaplanması klinisyenlere bir öngörü ve gerekli müdahaleleri daha erken yapmak açısından bir fırsat tanıyacaktır.
Özet (Çeviri)
AIM: Diabetic ketoacidosis (DKA) is characterised by hyperglycaemia, acidosis and ketonaemia. It is a life-threatening acute complication of diabetes mellitus and is typically seen in patients with type-1 diabetes mellitus but may also occur in patients with type-2 diabetes mellitus. The aim of this study was to calculate CONUT and NUTRIC scores in patients hospitalised with the diagnosis of DKA and to investigate their relationship with length of hospitalisation and prognosis. MATERİAL AND METHODS: This study included 110 patients without exclusion criteria who were hospitalised with a diagnosis of DKA at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between October 2018 and October 2023. CONUT and NUTRIC scores were calculated in the patients included in the study and the duration of hospitalisation, discharge patterns, intensive care requirement, and presence of infection were noted. Pregnant patients, patients under 18 and over 80 years of age, patients with known malignancies and patients with malabsorption syndrome were excluded. RESULTS: The study was conducted with a total of 110 patients, 51.8% (n=57) male and 48.2% (n=53) female, hospitalised in Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between October 2018 and October 2023. The ages of the patients ranged between 18 and 76, with a mean of 39.26±14.37. NUTRIC scores of the patients who needed intensive care were statistically significantly higher than those who did not need intensive care (p=0.010; p0.05). CONCLUSION: Ours is the first study to examine the relationship between DKA and CONUT and NUTRIC scores. However, there are studies examining the relationship between the APACHE and SOFA scores used in the calculation of the NUTRIC score and DKA. In our study, a positive correlation was found between CONUT and NUTRIC scores and length of hospitalisation in patients hospitalised with DKA. In patients hospitalised with DKA, NUTRIC score was positively correlated with the need for intensive care, whereas CONUT score was not. When the effect of CONUT and NUTRIC score on length of stay was analysed by multiple regression analysis, it was observed that the length of stay increased as the NUTRIC score increased, while CONUT score was not effective. In terms of prediction of hospitalisation duration and prognosis in patients hospitalised with DKA, the calculation of CONUT and NUTRIC scores at the time of hospitalisation will provide clinicians with an opportunity to make predictions and necessary interventions earlier.