Farklı giriş kavitesi tasarımlarında kullanılan farklı eğe sistemlerinin apikal transportasyon, kanal merkezleme ve kaldırılan dentin miktarı üzerine etkisi
Effect of different file systems used in different access cavity designs on apical transport, canal centering and amount of dentin removed
  1. Tez No: 872920
  2. Yazar: BÜŞRA YÜCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT ALADAĞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apikal Transportasyon, Endodontik Giriş Kavitesi, Kanal Merkezleme Yeteneği, Mikro Bilgisayarlı Tomografi, Apical Transport, Endodontic Access Cavity, Canal Centering Ability, Micro Computed Tomography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı mikro bilgisayarlı tomografi (mikro-BT) kullanılarak farklı kavite tasarımlarının, iki farklı kinematiğe sahip eğe sistemi kullanılarak eğri kök kanallı dişlerin kök kanal preparasyonu sırasında kanal şekillendirme yeteneği üzerine etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada kanal eğriliği 25-35° arasında olan mandibular molar dişlerin 72 adet mezial kanalları (36 diş) kullanıldı. Dişler şekillendirilmeden önce Mikro-BT ile taranmıştır. Dişler rastgele 6 gruba ayrılmıştır. 1. Grup; Geleneksel Endodontik Kavite (GEK) ve Protaper Next (PN-GEK) 2. Grup; Konservatif Endodontik Kavite (KEK) ve Protaper Next (PN-KEK) 3. Grup; Truss Endodontik Kavite (TREK) ve Protaper Next (PN-TREK) 4. Grup; Geleneksel Endodontik Kavite (GEK) ve Wave One Gold (WOG-GEK) 5. Grup; Konservatif Endodontik Kavite (KEK) ve Wave One Gold (WOG-KEK) 6. Grup; Truss Endodontik Kavite (TREK) ve Wave One Gold (WOG-TREK) Giriş kaviteleri açılarak her bir dişin mesial kanallarında öncelikle bir rehber yol oluşturuldu. 1,2,3. gruplar Protaper Next X1 ve X2 ile, 4,5,6. gruplar ise Wave One Gold Primary eğesi ile şekillendirildi. Her 3 gagalamadan sonra eğe dentin debrisinden temizlenmiş ve kanallar 2 ml NaOCl ile irrigasyon yapılmıştır. Çalışma boyuna ulaşıncaya kadar bu işlemlere devam edilmiştir. Kök kanalları şekillendirme öncesi ve sonrası mikroBT ile tarandı ve apikal foramenden 1,2,3,5 ve 7 mm'lik uzaklıklarda aksiyal kesitler ile apikal transportasyon ve merkezleme yeteneğindeki değişiklikler ve çıkarılan dentin miktarları Mikro-BT ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızın yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre; Transportasyon, bukkolingual yönde apikale 5 mm uzaklıkta PN-KEK grubunda PN-TREK, WOG-TREK ve WOGGEK grubundan anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Kanal merkezleme oranı, meziodistal yönde apikale 5 mm uzaklıkta WOG-GEK grubunda WOG-KEK grubuna, WOG-TREK grubunda WOG-KEK grubuna, WOG-TREK grubunda PN-GEK grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek çıkmıştır. Bukkolingual yönde apikale 1 mm uzaklıkta WOG-GEK grubunda PN-TREK grubuna, WOG-KEK grubunda PN-TREK grubuna, WOG-KEK grubunda PN-KEK grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Kaldırılan dentin miktarı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Eğri kanallarda Protaper Next eğesi ile en fazla transportasyon konservatif endodontik kavitede görülmüştür. Eğri kanallarda Wave One Gold eğesi ile kanal merkezleme yeteneği en düşük konservatif kavitede görülmüştür. Kavite çeşitlerinin karşılaştırılmasında transportasyon ve kaldırılan dentin miktarında eğeler arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Kanal merkezleme yeteneği ise konservtaif kavitelerde Wave One Gold eğesinde, Protaper Next eğesinden yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effect of two different file systems (rotational and reciprocal) using micro-computed tomography (micro-CT) on the canal shaping ability of teeth with curved root canals in different cavity designs during root canal preparation. Material and Method: In this study, 72 mesial canals (36 teeth) of mandibular molar teeth with canal curvature between 25-35° were used. The teeth were scanned with MicroCT before they were shaped. Teeth were randomly divided into 6 groups. 1st Group; Traditional Endodontic Cavity (GEK) and Protaper Next (PN-GEK) 2nd Group; Conservative Endodontic Cavity (CEK) and Protaper Next (PN-KEK) 3rd Group; Truss Endodontic Cavity (TREK) and Protaper Next (PN-TREK) 4th Group; Traditional Endodontic Cavity (GEK) and Wave One Gold (WOG-GEK) 5th Group; Conservative Endodontic Cavity (KEK) and Wave One Gold (WOGKEK) 6th group; Truss Endodontic Cavity (TREK) and Wave One Gold (WOG-TREK) By opening the entrance cavities, a guide path was first created in the mesial canals of the teeth with each cavity shape. 1,2,3. groups Protaper Next with X1 and X2, 4,5,6. The groups were shaped with Wave One Gold Primary file. After every 3 pecks, the file was cleaned of dentin debris and the canals were irrigated with 2 ml NaOCl. These processes were continued until the working size was reached. Root canals were scanned with microCT before and after shaping, and changes in apical transport and centering ability were evaluated with axial sections of 1,2,3,5 and 7 mm from the apical foramen. The amount of dentin removed was also evaluated by Micro-CT. Results: According to the statistical analysis results of our study;Transport was found to be significantly higher in the PN-KEK group than in the PNTREK, WOG-TREK and WOGGEK groups at a distance of 5 mm apically in the buccolingual direction. The canal centering ratio was significantly higher in the WOG-GEK group at a distance of 5 mm from the apical in the mesiodistal direction compared to the WOG-KEK group, in the WOG-TREK group compared to the WOG-KEK group, and in the WOGTREK group compared to the PN-GEK group. It was found to be significantly higher in the buccolingual direction at a distance of 1 mm from the apical in the WOG-GEK group compared to the PN-TREK group, in the WOG-KEK group compared to the PN-TREK group, and in the WOG-KEK group compared to the PN-KEK group. There was no significant difference between the groups in terms of the amount of dentin removed. Conclusion: In curved canals, the highest transport with the Protaper Next file was seen in the conservative endodontic cavity. In curved canals, the ability to center the canal with the Wave One Gold file was lowest in the conservative cavity. When comparing cavity types, no significant difference was found between files in terms of transportation and the amount of dentin removed. The canal centering ability was found to be higher in the Wave One Gold file than in the Protaper Next file in conservative cavities.