Farklı endodontik giriş kavitesi açılmış dişlerde kalsiyum hidroksit uzaklaştırma etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of calcium hydroxide removal in teeth with different endodontic access cavities
  1. Tez No: 1015182
  2. Yazar: FEVZİ FURKAN TÜRKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM SIVAS YILMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Endodontik giriş kavitesi, minimal invaziv endodonti, kalsiyum hidroksit, irrigasyon aktivasyonu, pasif ultrasonik irrigasyon, lazer aktivasyonu, Endodontic access cavity, minimally invasive endodontics, calcium hydroxide, irrigation activation, passive ultrasonic irrigation, laser-activated irrigation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Geleneksel, Konservatif, Truss ve Ninja endodontik giriş kavitesi tasarımlarının ve geleneksel iğne irrigasyonu, Pasif ultrasonik aktivasyon ve lazer aktive irrigasyon yöntemlerinin kök kanal sisteminden kalsiyum hidroksit (Ca(OH)₂) uzaklaştırma etkinliği üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 84 adet mandibular molar dişlerin distal kökleri kullanılmıştır. Dişler giriş kavitesi tasarımına göre geleneksel giriş kavitesi, konservatif giriş kavitesi, truss giriş kavitesi ve ninja giriş kavitesi olmak üzere dört ana gruba ayrılmıştır. Kök kanalları Resiproc Blue eğe sistemi kullanılarak R40 boyutuna kadar şekillendirilmiş ve kök kanallarına kalsiyum hidroksit medikamenti uygulanmıştır. Ca(OH)₂ 7 gün süreyle kök kanallarında bekletilmiştir. Süre sonunda örnekler; geleneksel iğne irrigasyonu, pasif ultrasonik irrigasyon ve lazer aktive irrigasyon yöntemleri kullanılarak Ca(OH)₂ medikamenti kök kanallarından uzaklaştırılmıştır. Kökler longitudinal olarak ayrılmış ve apikal, orta ve koronal üçlüde kalan Ca(OH)₂ taramalı elektron mikroskobu altında değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiş ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: İncelenen tüm gruplarda irrigasyon sonrasında kök kanal duvarlarında belirli miktarda kalsiyum hidroksit kalıntısı gözlenmiştir. Kökün koronal üçlü kesitleri incelendiğinde truss kavitenin konservatif kaviteye göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha başarılı olduğu gözlenmiştir (p<0,05). Kökün orta üçlüsü incelendiğinde ise ninja kavitenin geleneksel kaviteye göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha başarılı olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Kullanılan irrigasyon aktivasyon yöntemleri arasında lazer aktivasyonu, geleneksel iğne irrigasyonundan anlamlı derecede daha başarılı bulunmuştur (p<0,05). Hiçbir yöntem apikal bölgede kalsiyum hidroksitin tamamen uzaklaştırılmasını sağlayamamıştır. Sonuç: Farklı endodontik giriş kavitesi tasarımları ve irrigasyon aktivasyon yöntemleri, mandibular molar distal köklerinde kalsiyum hidroksit uzaklaştırma etkinliği açısından benzer sonuçlar göstermiştir. Bununla birlikte, apikal üçlüde kalsiyum hidroksitin tamamen uzaklaştırılamaması, mevcut temizleme yöntemlerinin sınırlılıklarını ortaya koymaktadır. Bu nedenle kök kanal sisteminin özellikle apikal bölgesinde daha etkili temizleme protokollerinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of conventional, conservative, truss, and ninja endodontic access cavity designs, as well as conventional needle irrigation, passive ultrasonic irrigation, and laser-activated irrigation techniques, on the efficacy of calcium hydroxide [Ca(OH)₂] removal from the root canal system. Materials and Methods: A total of 84 distal roots of mandibular molars were included in this study. The specimens were allocated into four groups according to the access cavity design: conventional access cavity, conservative access cavity, truss access cavity, and ninja access cavity. Root canals were prepared to size R40 using the Reciproc Blue file system, and calcium hydroxide was placed as an intracanal medicament. The Ca(OH)₂ medicament was maintained within the root canals for 7 days. At the end of this period, the medicament was removed using one of three irrigation protocols: conventional needle irrigation, passive ultrasonic irrigation, or laser-activated irrigation. The roots were then longitudinally sectioned, and the residual Ca(OH)₂ in the apical, middle, and coronal thirds was evaluated using scanning electron microscopy. The obtained data were analyzed using appropriate statistical methods, and the level of statistical significance was set at p < 0.05. Results: Residual calcium hydroxide was detected on the root canal walls in all experimental groups following irrigation. In the coronal third, the truss access cavity demonstrated significantly greater calcium hydroxide removal than the conservative access cavity (p < 0.05). In the middle third, the ninja access cavity exhibited significantly greater removal efficacy than the conventional access cavity (p < 0.05). Among the irrigation protocols, laser-activated irrigation was significantly more effective than conventional needle irrigation in removing calcium hydroxide (p < 0.05). None of the evaluated techniques achieved complete removal of calcium hydroxide from the apical third of the root canal. Conclusion: Different endodontic access cavity designs and irrigation activation techniques demonstrated generally comparable performance in the removal of calcium hydroxide from the distal roots of mandibular molars. However, the inability of all evaluated techniques to completely remove calcium hydroxide from the apical third highlights the limitations of current cleaning protocols. Therefore, the development of more effective irrigation strategies is required to improve debridement, particularly in the apical region of the root canal system.