Fizyoterapi öğrencilerine yönelik ''rotatör manşet ile ilişkili omuz ağrısı e-eğitim programı''nın geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi
Development and evaluation of the rotator cuff related shoulder pain e-learning program for physiotherapy students
- Tez No: 872933
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE GÜLDEN POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Eğitimi, Physiotherapy and Rehabilitation, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Fizyoterapi, e-eğitim, omuz ağrısı, Physiotherapy, e-learning, shoulder pain
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü öğrencilerine yönelik web tabanlı asenkron bir e-eğitim programı geliştirmek, bu programın öğrencilerin konuyla ilgili bilgi kazanımı, genel yetkinlik inancı ve öğretim materyaline yönelik motivasyonları üzerine etkisini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: ADDIE öğretim tasarım modeli kullanılarak Rotator manşet ile ilişkili omuz ağrısı e-eğitim programı geliştirildi. E-eğitim programının etkinliğinin değerlendirildiği randomize kontrollü çalışmayı fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencisi 79 öğrenci tamamladı. Öğrenciler, asenkron ve senkron e-eğitim gruplarına ayrıldı. Asenkron e-eğitim grubundaki öğrenciler 4 hafta boyunca eğitime web sitesi aracılığıyla katılırken, senkron e-eğitim grubundaki öğrenciler 2 saat süren bir canlı yayına katıldı. Öğrenciler demografik verilerinin alınmasının ardından, eğitim öncesi ve sonrası başarı testi ve genel yetkinlik inancı ölçeği ile değerlendirildi, eğitim sonrası ek olarak öğretim materyaline ilişkin motivasyon ölçeği uygulandı. Bulgular: Geliştirdiğimiz e-eğitim programının asenkron ve senkron e-eğitim modelleri üzerinden iletimi, bilgi kazanımı, genel yetkinlik inancı ve öğretim materyaline ilişkin motivasyon anlamında gruplar arasında fark oluşturmamıştır. Sonuç: E-eğitim sonrası grupların bilgi kazanımı ve genel yetkinlik inancı anlamlı olarak değişmedi ancak her iki grubun da öğretim materyaline ilişkin motivasyon skorları çok yüksekti.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to develop a web-based asynchronous e-learning program for students in the physiotherapy and rehabilitation department and to evaluate the impact of this program on students' knowledge acquisition, general self-efficacy, and instructional material motivation. Materials and Methods: Rotator cuff related shoulder pain e-learning program was developed according to the ADDIE instructional design model. Seventy-nine 3rd and 4th year physiotherapy and rehabilitation students enrolled and completed the randomized controlled trial designed for evaluating the effectiveness of the e-learning program. Students were divided into asynchronous and synchronous e-learning groups. Students in asynchronous e-learning group participated in program via website for 4 weeks, while students in synchronous e-learning group participated in 2-hour live session. After students' demographic data were collected, they were evaluated with achievement test and general self-efficacy scale before and after the training, and instructional material motivation scale was applied additionally after the training. Results: The delivery of the developed e-learning program via asynchronous and synchronous e-learning models did not create a significant difference between the groups in terms of knowledge acquisition, general self-efficacy and instructional material motivation. Conclusion: The knowledge acquisition and general self-efficacy scores of the groups did not change significantly after the e-learning program, but both groups had very high motivation scores towards the instructional material.