75 gr oral glukoz tolerans testi yapılan 24.-28. gebelik haftasıarasındaki gebelerde fetüs umblikal arter ve orta serebralarter (MCA) doppler 0., 30. ve 60. dk değişimleri araştırılması
Investigation of changes in fetal umbilical artery and middle cerebral artery (MCA) doppler values at 0, 30, and 60 minutes in pregnant women undergoing 75 g oral glucose tolerance test between 24-28 weeks ofgestation
- Tez No: 911122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Oral glukoz tolerans testi, Doppler ultrasonografi, Akut hiperglisemi, Oral glucose tolerance test, Doppler ultrasonography, Acute hyperglycemia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: 24-28. gebelik haftaları arasında 75 gr oral glukoz tarama testi sırasında oluşturulan akut hipergliseminin fetoplasental dolaşım üzerine olası etkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 24-28. gebelik haftaları arasında 75 gr OGTT yapılan 54 gebe dahil edildi. Her bir gebenin 0.dk yani 75 gr oral glukozu içmeden MCA ve Umblikal arter doppler ölçümleri S/D, PI ve RI değerleri kaydedildi. Ardından hasta personel eşliğinde hastanemizce temin edilen standart 75 gr oral glukozu içtikten 30 dk sonra fetüs MCA ve Umblikal arter doppler ölçümleri S/D, PI ve RI değerleri kaydedildi. Sonrasında oral glukozu içmesinden bir saat (60 dk) sonra fetüs MCA ve Umblikal arter doppler ölçümleri S/D, PI ve RI değerleri kaydedildi. Kontrol olarak her bir gebenin oral glukozu içmeden 0. dk doppler ölçümleri referans alındı. 30. ve 60. dk'daki doppler değişimleri karşılaştırıldı. Bulgular: Umblikal arterden yapılan farklı zamanlardaki ölçüm değerlerinin birbirleriyle karşılaştırılması sonucunda sıfırıncı dakika ile otuzuncu dakika, sıfırıncı dakika ile 60.dakika ve de 30.dakika ile 60.dakika PI, RI ve S/D değerlerinin birbirlerinden istatistiksel olarak farksız olduğu görüldü (p>0,05). Umblikal arterden üç farklı zamanda (0.dakika, 30.dakika ve 60.dakika) yapılan ölçümlerin UMB PI (p=0,300), UMB RI (p=0,128) ve de UMB S/D'nin (p=0,128) zamansal değişimi anlamlı değildi. Orta serebral arterden yapılan farklı zamanlardaki ölçüm değerlerinin birbirleriyle karşılaştırılması sonucunda sıfırıncı dakika PI ile 30.dakika PI (p=0,001), ve sıfırıncı dakika RI ile 30.dakika RI (p=0,03) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Sıfırıncı dakika ölçülen MCA PI'nın 30.dakika ölçülen MCA PI'ya göre istatistiksel olarak daha düşük olduğu görüldü (sırasıyla, ortalama 2,10±0,55'e karşılık 1,76±0,51). Sıfırıncı dakika ölçülen MCA RI'nın 30.dakika ölçülen MCARI'ya göre 5 istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görüldü (sırasıyla, ortalama 0,88±0,32'ye karşılık 0,79±0,15, p=0,03). Sıfırıncı dakika S/D ile 30.dakika S/D arasında ve de 30.dakika PI ile 60.dakika PI arasında ise istatistiksel olarak anlamlılığa doğru fark mevcuttu (her iki karşılaştırma için de; p=0,06). Sıfırıncı dakikada ölçülen MCA S/D'nin 30.dakikada ölçülen MCAS/D'ye göre istatistiksel olarak anlamlılığa yakın düzeyde daha yüksek olduğu görüldü (sırasıyla, ortalama 7,80±4,45'e karşılık 6,53±3,80). 30.dakikada ölçülen MCA PI'nın ile 60.dakikada ölçülen MCA PI'ya göre istatistiksel olarak anlamlılığa yakın düzeyde daha düşük olduğu görüldü (sırasıyla, 1,76±0,51'e karşılık 1,97±0,66). Orta serebral arterden üç farklı zamanda (0.dakika, 30.dakika ve 60.dakika) yapılan ölçümlerin MCA PI (p=0,008), MCA RI (p=0,03) ve de MCAS/D'nin (p=0,04) zamansal değişimi anlamlı olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda OGTT öncesi ve sonrası UmbA Doppler değerlerinde (S/D, PI, RI) istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik olmadığını saptadık. (p>0,05). Ancak, MCA Doppler incelemesinde glukoz alımı sonrası 30. dakikada PI ve RI değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlemledik; MCA PI değeri artarken, RI değeri azalmıştır. Diğer ölçümler arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Biz çalışmamızda 75 gr oral glukozun fetüse kötü bir etkisi olmadığını göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the possible effect of acute hyperglycemia, induced during the 75 g oral glucose screening test conducted between 24-28 weeks of gestation, on fetoplacental circulation. Methods: The study included 54 pregnant women who underwent a 75 g OGTTbetween 24-28 weeks of gestation at Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. For each participant, MCA and umbilical artery Doppler measurements (S/D, PI, and RI values) were recorded at 0 minutes, before consuming 75 g oral glucose. Then, 30 minutes after consuming the standardized 75 g oral glucose provided by the hospital under staff supervision, fetal MCA and umbilical artery Doppler measurements (S/D, PI, and RI values) were recorded. Subsequently, MCA and umbilical artery Doppler measurements were recorded again 60 minutes after glucose consumption. The Doppler measurements taken at 0 minutes (before glucose consumption) were used as a reference, and changes at 30 and 60 minutes were compared. Results: Comparison of the different time-point measurements of the umbilical artery revealed no statistically significant differences in PI, RI, and S/D values between 0 and 30 minutes, 0 and 60 minutes, or 30 and 60 minutes (p>0.05). Temporal changes in UMB PI (p=0.300), UMB RI (p=0.128), and UMB S/D (p=0.128) across the three time points (0, 30, and 60 minutes) were not significant. Comparison of the different time-point measurements of the middle cerebral artery showed statistically significant differences between the PI and RI values at 0 and 30 minutes (p=0.001 for PI, p=0.03 for RI). The MCA PI value measured at 0 minutes was statistically lower than the value measured at 30 minutes (mean 2.10±0.55 vs. 1.76±0.51, respectively). The MCA RI value measured at 0 minutes was statistically 7 higher than the value at 30 minutes (mean 0.88±0.32 vs. 0.79±0.15, p=0.03). Differences approaching statistical significance were observed between MCA S/D values at 0 and 30 minutes, as well as between MCA PI values at 30 and 60 minutes (p=0.06 for both comparisons). The MCA S/D value measured at 0 minutes was close to being statistically higher than the value at 30 minutes (mean 7.80±4.45 vs. 6.53±3.80). The MCA PI value measured at 30 minutes was close to being statistically lower than the value at 60 minutes (mean 1.76±0.51 vs. 1.97±0.66). Temporal changes in MCA PI (p=0.008), MCA RI (p=0.03), and MCA S/D (p=0.04) across the three time points (0, 30, and 60 minutes) were found to be statistically significant. Conclusion: In our study, we found no statistically significant changes in UmbADoppler values (S/D, PI, RI) before and after the OGTT (p>0.05). However, in MCADoppler analysis, statistically significant differences were observed in PI and RI values at 30 minutes post-glucose consumption; MCA PI increased while RI decreased. No significant differences were found in other measurements. Our study demonstrated that the 75 g oral glucose has no adverse effect on the fetus.