Hiperparatiroidizm cerrahisi sırasında paratiroid bezlerinin tanımlanmasında indosiyanin yeşili ve floresan görüntülemenin yararları
Benefits of indocyanine green and fluorescent imaging in identification of parathyroid glands during hyperparathyroidism surgery
  1. Tez No: 873046
  2. Yazar: ELİF ARTUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT BAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Vidoeoskoik görüntüleme Hiperparatiroidizm, Paratiroidektomi, Floresan Görüntüleme, İndosiyanin Yeşili
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Paratiroidektomi yapılırken paratiroid bezi, bazen etrafındaki lenf nodu ve yağ dokuları ile karışmakta ve bu nedenle diseksiyon zorlaşmaktadır. Bu durum ana vasküler yapıların zedelenmesine ve sinir yaralanmalarına neden olarak ve morbidite oranını yükseltmektedir. Çalışmamızda, operasyon sırasında indosiyanin yeşili kullanılarak paratiroid dokusunundaha kolay bulunmasını ve bu yöntemin sağlayacağı avantajları ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniğinde, Mart 2023- Mart 2024 tarihleri arasında adenoma bağlı primer hiperpartiroidizm tanısı konulan ve cerrahiye alınan 37 hasta çalışmaya dahil edildi. Operasyonlar esnasında floresan görüntüleme sistemi kullanılarak indosiyanin yeşili ile paratiroid dokuları ve adenomlar görüntülendi. Paratiroid üzerindeki ışıma sayesinde paratiroid canlılığı görsel olarak skorlandı ve sonrasında eksize edilen dokular frozen ile doğrulandı. Bulgular: Patoloji frozen spesmen sonuçları kullanılarak yapılan değerlendirme de indosiyanin yeşili canlılık skorunun sensitivitesi % 72, spesifitesi % 19, pozitif prediktif değeri % 92 ve negatif prediktif değeri % 19 olarak hesaplandı. Sonuç: indosiyanin yeşili kullanımı ile birlikte paratiroid adenom etrafındaki dokulardan ayırt edilir hale gelmektedir ve bu durum adenomların izole edilmesini kolaylaştıra bilmektedir. Buda intraoperatif indosiyanin yeşili kullanımının, sekonder cerrahi girişimlerin azalmasını sağlama potansiyeli olan bir yöntem olduğunu ve bu sayede komplikasyon oranlarının azalabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: During parathyroidectomy, the parathyroid gland is sometimes distinguishable with the surrounding lymph nodes and adipose tissues, which makes the dissection difficult. This leads to damage to the main vascular structures and nerve injuries, increasing the morbidity rate. In our study, we aimed to find the parathyroid tissue more easily by using indocyanine green during the operation and to reveal the advantages of this method. Materials and Methods: 37 patients diagnosed with hyperparthyroidism due to adenoma and underwent surgery at the General Surgery Clinic of Ondokuz Mayıs University between March 2023 and March 2024 were included in the study. During the operations, parathyroid tissues and adenomas were visualized with indosiyanin yeşili using a fluorescence imaging system. Parathyroid viability was visually scored by irradiation on the parathyroid, and excised tissues were then confirmed by frozen section. Results: Using the pathology frozen specimen results, the indosiyanin yeşili viability score had a sensitivity of 72%, specificity of 19%, positive predictive value of 92% and negative predictive value of 19%. Conclusion: With the use of indocyanine green, parathyroid adenomas become distinguishable from surrounding tissues and this may facilitate the isolation of adenomas. This suggests that the intraoperative use of indocyanine green has the potential to reduce secondary surgical interventions and thus complication rates may decrease. Key Word: Hyperparathyroidism, Parathyroidectomy, Fluorescence Imaging, Indocyanine Green.