Dekompresif kraniektomi cerrahisinin akut iskemik inmeli hastalarda klinik ve radyolojik iyileşmeye etkisinin araştırılması: Retrospektif çalışma
Investigation of the effect of decompressive craniectomy surgery on clinical and radiological recovery in acute ischemic stroke patients: A retrospective study
  1. Tez No: 873051
  2. Yazar: MUSTAFA TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ ÇITIŞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Dekompresif Kraniektomi Cerrahisi, Akut iskemik inme, İskemik Serebrovasküler Hastalık, İskemik Serebrovasküler Olay, Decompressive Craniectomy Surgery, Acute Ischemic Stroke, Ischemic Cerebrovascular Disease, Ischemic Cerebrovascular Event
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: İnmede intrakraniyal basınç artışını azaltmak için sedasyon, hiperventilasyon, osmotik tedavi gibi konservatif tedaviler önerilmiştir. Bununla birlikte bu tedaviler etkisiz kalabilmektedir. Konservatif tedavilerin etkisiz kaldığı durumlarda alternatif tedavi olarak, kafa içi basınç artışını azaltmak için dekompresif kraniektomi önerilmiştir. Çalışmamızda dekompresif kraniektomi yapılan akut iskemik inmeli hastalarda; klinik, radyolojik ve cerrahi parametrelerin ameliyat sonrası dönemde mortaliteye, fonksiyonel ve radyolojik iyileşmeye etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak 20 hastanın demografik özellikleri, preoperatif ve postoperatif nörolojik muayenesi, radyolojik özellikleri, ameliyata alınma zamanı, ameliyatın özellikleri incelendi. İstatistiksel analiz için SPSS Statistics 21 kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda hastaların %45'i erkek, %55'i kadındı. Hastaların yaş ortalamaları 56.55±12.46 bulundu. Hastaların %60'ı 60 yaş altında, %20'si 65 yaş üzerindeydi. 20 hastanın erken dönemde mortalite oranı %35 bulundu. İskemilerin %50'si MCA, %40 ICA, %10 sinüs trombozu nedenliydi. Hastaların %70'inde sağ hemisfer etkilenirken, %30'unda sol hemisferin etkilendiği bulundu. Sonuç: Dekompresif kraniektomi cerrahisi akut iskemik inmeli olgularda hayat kurtarıcı bir yöntemdir. Postoperatif dönemde GKS 7 üzerinde olan hastaların mortalitesinin daha az olduğu, prognozunun daha iyi olduğu görülmüştür. Preoperatif ve postoperatif dönemde hemorajik transformasyon görülmemesinin mortaliteyi olumlu etkilediği görülmüştür. Postoperatif sistern açıklığının mortalite üzerine anlamlı olduğu görülmüştür. Preoperatif orta hat şifti 10 mm'den fazla olan hastaların bazal sisternlerinin de kapalı olmasının mortalite üzerine anlamı olduğu görülmüştür. Postoperatif dönemde orta hat şiftinin azalmasının, mortaliteyi azalttığı, GOS puanında yükselme, mRS puanında ise düşme ile ilişkili olduğu görülmüştür. Operasyon sonrası değerlendirilen GKS puanı, GKS alt parametreleri, motor kas gücü durumunun mortalite ve sonlanım açısından kullanılabileceği anlamlı bulunmuş olup; mortaliteyi ve prognozu göstermesi açısından faydalı olabileceği görülmüştür. Antiagregan ve antikoagülan kullanmayan ve ek hastalığı olan dekompresif kraniektomi yapılan akut iskemik inmeli hastalarda mortalitenin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Conservative treatments such as sedation, hyperventilation, osmotic therapy have been recommended to reduce intracranial pressure increase in ischemic stroke. However, these treatments may be ineffective. In cases where conservative treatments fail, decompressive craniectomy has been proposed as an alternative treatment to reduce intracranial pressure. In acute ischemic stroke patients who underwent decompressive craniectomy, we aimed to investigate the impact of clinical, radiological, and surgical parameters on mortality, functional and radiological recovery in the postoperative period. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on the demographic characteristics, preoperative and postoperative neurological examinations, radiological features, timing of surgery, and surgical details of 20 patients. Statistical analysis was performed using SPSS Statistics 21. Results: In our study, 45% of the patients were male, and 55% were female. The average age of the patients was found to be 56.55±12.46. 60% of the patients were under the age of 60, and 20% were over 65. The early mortality rate of 20 patients was 35%. 50% of the ischemias were due to MCA, 40% due to ICA, and 10% due to sinus thrombosis. While 70% of the patients had right hemisphere involvement, 30% had left hemisphere involvement. Conclusion: Decompressive craniectomy surgery is a life-saving method in cases of acute ischemic stroke. It has been observed that patients with a postoperative Glasgow Coma Scale (GCS) score above 7 have lower mortality rates and better prognoses. The absence of hemorrhagic transformation in both the preoperative and postoperative periods has been found to positively affect mortality. The patency of the cisterns postoperatively has been found to be significant for mortality. Additionally, preoperative midline shift greater than 10 mm and the closure of basal cisterns have been identified as significant factors affecting mortality. Reduction in midline shift in the postoperative period is associated with decreased mortality, increased Glasgow Outcome Scale (GOS) scores, and decreased modified Rankin Scale (mRS) scores. The postoperative evaluation of GCS scores, GCS subparameters, and motor muscle strength has been found to be significant for use in predicting mortality and outcomes, suggesting their utility in indicating prognosis and mortality. Increased mortality has been observed in acute ischemic stroke patients undergoing decompressive craniectomy who did not use antiplatelet or anticoagulant medications and had additional comorbidities.