Jelatin – karragenan esaslı biyo-bozunur film üretimi ve bazı özelliklerinin belirlenmesi
Production of gelatin- carrageenan based biodegradable film and defining some properties
  1. Tez No: 873084
  2. Yazar: BERK DEMİR DÜLGER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDIN ERGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Ziraat, Food Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Chicken gelatin, carrageenan, biopolymer film, sustainable packaging, natural cross-linkers, food packaging
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Gıda ambalaj endüstrisindeki çevresel kaygılar, doğal ve yenilenebilir polimerler üzerine yapılan araştırılmaları artırmıştır. Diğer taraftan günümüz tüketicilerinin daha sürdürülebilir ve çevre dostu ambalajlara olan ilgisi giderek artmaktadır. Bu tez çalışmasında, petrol türevi plastik ambalajlara alternatif olarak tavuk jelatini ve karragenan temelli biyo-bozunur kompozit bir film geliştirilmiştir. Biyopolimer filmin fizikokimyasal özelliklerini iyileştirmek amacıyla doğal çapraz bağlayıcılar olan kafeik asit ve rutin kombinasyonu kullanılmıştır. Çalışmada tavuk jelatini / ƙ-karragenan (%0-2) kombinasyonunun, film kalınlığı, nem içeriği, opaklık, renk parametreleri, suda çözünürlüğü, su buharı geçirgenliği ve mekanik dayanıklılık gibi film özellikleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel hedeflerinden biri, tavuk jelatini ve karragenan gibi yenilebilir kaynaklardan elde edilen biyopolimerlerin kullanımını teşvik ederek gıda ambalajlarının sürdürülebilirliğini artırmaktır. Ayrıca, bu çalışmada kanatlı sanayi atıklarının değerlendirilmesi ve plastik ambalajların alternatiflerinin geliştirilmesi yoluyla çevre dostu bir yaklaşım benimsenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre karragenan eklenmesiyle tavuk jelatini özelliklerinin değiştiği gözlenmiştir. Gerilme direnci karragenan eklenmesiyle artmıştır. Karragenan konsantrasyonundaki artış, su buhar geçirgenliğini azaltmıştır. Bu çalışmada %2.0 karragenan içeren örneğin su buhar geçirgenlik değerinin (0.0012 g.mm/h.m2.kPa), kontrol örneğinin yaklaşık yarısı kadar olduğu görülmüştür. Renk ve opaklık özellikleri açısından, karragenan eklenmesi L* (parlaklık) ve opaklık değerlerini artırmıştır. Elde edilen sonuçlar, tavuk jelatini ve ƙ-karragenan kombinasyonuyla etkili bir film formülasyonu geliştirme firsatı olduğunu göstermiştir. ANAHTAR KELİMELER: Tavuk jelatini, karragenan, biyopolimer film, sürdürülebilir ambalaj, doğal çapraz bağlayıcılar, gıda ambalajı
Özet (Çeviri)
Environmental concerns in the food packaging industry have increased research on natural and renewable polymers. On the other hand, contemporary consumers are increasingly interested in more sustainable and environmentally friendly packaging. In this thesis study, a biodegradable composite film based on chicken gelatin and carrageenan has been developed as an alternative to petroleum-derived plastic packaging. To improve the physicochemical properties of the biopolymer film, a combination of natural cross-linkers, caffeic acid and rutin, was used. In the study, the effects of the chicken gelatin/ƙ-carrageenan (0- 2%) combination on film properties such as film thickness, moisture content, opacity, color parameters, water solubility, water vapor permeability, and mechanical strength were evaluated. One of the main objectives of the study is to promote the use of biopolymers derived from edible sources such as chicken gelatin and carrageenan to enhance the sustainability of food packaging. Additionally, this study adopts an environmentally friendly approach by utilizing poultry industry waste and developing alternatives to plastic packaging. According to the research results, it was observed that the properties of chicken gelatin changed with the addition of carrageenan. The tensile strength increased with the addition of carrageenan. An increase in carrageenan concentration reduced water vapor permeability. In this study, it was observed that the water vapor permeability value of the sample containing 2.0% carrageenan (0.0012 g.mm/h.m2.kPa) was approximately half that of the control sample. In terms of color and opacity properties, the addition of carrageenan increased the L* (brightness) and opacity values. The results obtained indicate that there is an opportunity to develop an effective film formulation with the combination of chicken gelatin and ƙ-carrageenan.