Çocuklarda dental lokal anestezi öncesi terapötik oyun ve sanal gerçeklik gözlüğünün ağrı ve dental anksiyete üzerine etkisi
The effect of therapeutic gaming and virtual reality glasses on pain and dental anxiety before dental local anesthesia in children
  1. Tez No: 873117
  2. Yazar: MEHPARE YENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNEVVER KILIÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Terapötik oyun, sanal gerçeklik gözlüğü, dental anksiyete, ağrı, lokal anestezi, Therapeutic gaming, virtual reality glasses, dental anxiety, pain, local anesthesia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Çocuğun diş hekimi ziyaretinin pozitif geçmesi, tedavisinin başarıyla tamamlanması ve sonraki seanslarda uyumunun artması açısından çocuk ile iyi bir iletişim kurulması oldukça önemlidir. Çocuk diş hekimliğinde tedavi öncesi çocuğu pozitif uyumlandırmak amacıyla birçok farklı metotlar denenmiştir. Çalışmamızın amacı; dental lokal anestezi öncesi çocuklarda terapötik oyun ve sanal gerçeklik gözlüğünün, ağrı ve dental anksiyete üzerindeki etkisini belirlemektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Kliniğine dental muayene sebebiyle ilk defa müracaat eden, klinik ve radyografik muayene sonucu dental çürük tanısı konulmuş ve sağlıklı olduğu belirlenen 6-9 yaş arası 66 çocuk dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalar randomize olarak üç gruba ayrılmıştır. 1. gruba terapötik oyun uygulaması sonrası, 2. gruba sanal gerçeklik gözlük kullanımı sonrası ve 3. gruba bir uygulama olmaksızın dental lokal anestezi yapılmıştır. Çocuklara uygulama öncesi, uygulama sonrası ve lokal anestezi sonrası dental anksiyete ve ağrı değerlendirilmesi için Modifiye Edilmiş Çocuk Dental Anksiyete Skalası (MCDAS) ve Wong Baker Yüz Skalası (WBS) uygulanmıştır. Anestezi esnasındaki ağrı değerlendirilmesi için Yüz, Bacaklar, Aktivite değerlendirmesi, Ağlama durumu, Teselli edilebilirlik (FLACC) ölçeği kullanılmıştır. Anestezi öncesi ve sonrası çocukların vital parametreler (nabız, oksijen satürasyonu) kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılarak dental anestezi yapılacak hastalarda terapötik oyun ve sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının ağrı ve dental anksiyete üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet, yaş ortalamaları ve çürük, eksik, dolgulu diş (DMFT/dft) skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Çocuklarda terapötik oyun veya sanal gerçeklik gözlüğü uygulama sonrası; nabız değerleri ortalaması, kontrol grubuna göre daha düşük çıkmıştır. Fakat anestezi esnasında 3 grupta da nabız değerleri anlamlı olarak artmıştır. Çocuklarda terapötik oyun ve sanal gerçeklik gözlüğü uygulama sonrası; MCDAS dental anksiyete skorları, başlangıç MCDAS dental anksiyete skorlarına göre anlamlı olarak azalmıştır. Sanal gerçeklik gözlüğü grubu, kontrol grubuna göre FLACC skorları açısından anlamlı olarak düşük çıkmıştır. Terapötik oyun grubu kontrol grubuna göre terapötik oyun uygulaması sonrası ağrı skorları (WBS2) anlamlı olarak daha düşük çıkmıştır. Sonuç: Terapötik oyun ve sanal gerçeklik gözlüğü çocuklarda lokal anestezi öncesi dental anksiyete ve ağrı hissinin azaltılmasında etkili ve güvenli bir yöntem olarak uygulanabilir. Fakat çocuk hastalarda ağrıyı ve dental anksiyeteyi en aza indirgeyecek geniş popülasyonlarda denenmiş, psikolojik ve fizyolojik etkilerin değerlendirildiği, kanıta dayalı daha fazla çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is very important to have a good communication with the child to ensure a positive experience of the child's visit to the dentist, successful completion of his treatment and increasing his compliance in subsequent sessions. Many different methods have been tried in pediatric dentistry to adapt the child positively before treatment. The aim of our study is to determine the effect of therapeutic games and virtual reality glasses on pain and dental anxiety in children before dental local anesthesia. Material and Method: The study included 66 healthy children aged 6-9 who applied to the Pedodontics Clinic of the Faculty of Dentistry of Ataturk University for the first time due to dental examination, which were diagnosed with dental caries after clinical and radiographical examination. The patients included in the study were randomly divided into three groups. 1. after applying the therapeutic game group, 2. after the use of virtual reality glasses group, 3. dental local anesthesia was performed without an application group. Modified Children's Dental Anxiety Scale (MCDAS) and Wong Baker Facial Scale (WBS) were applied to children to assess dental anxiety and pain before application, after application and after local anesthesia. Face, Legs, Activity, Cry, Consolability (FLACC) scale was used to assess pain during anesthesia. The vital parameters (pulse, oxygen saturation) of the children were recorded before and after anesthesia. Statistical analysis of the obtained data was performed and the effect of therapeutic gaming and virtual reality glasses application on pain and dental anxiety was evaluated in patients undergoing dental anesthesia. Results: There was no statistically significant differences between the groups in terms of gender, average age and DMFT/dft values. Additionally, after applying therapeutic games or virtual reality glasses in children, the average pulse values were lower compared to the control group. However, during anesthesia, pulse values increased significantly in all 3 groups. Following the application of therapeutic games and virtual reality glasses in children, MCDAS dental anxiety scores decreased significantly compared to the initial MCDAS dental anxiety scores. The virtual reality glasses group had significantly lower in terms of FLACC scores compared to the control group. Posttherapeutic game application pain scores (WBS2) were significantly lower in the therapeutic game group compared to the control group. Conclusion: Therapeutic gaming and virtual reality glasses can be applied as an effective and safe method to reduce dental anxiety and pain sensation before local anesthesia in children. However, more evidence-based studies involving large populations are needed to evaluate the psychological and physiological effects and to minimize pain and dental anxiety in pediatric patients.