Aldatma eğilimi ile depresyon arasındaki ilişkide hata ile ilişkili suçluluk ve utancın aracı rolü
The role of guilted related guilt and shame in the relationship between tendcy of cheating and depression
- Tez No: 873160
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişkilerde Aldatma, Depresyon, Utanç, Suçluluk, Cheating in Romantic Relationships, Depression, Shame, Guilt
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma aldatma eğilimi ile depresyon arasındaki ilişkide hata ile ilişkili suçluluk ve utanç duygularının aracılık rolü olup olmadığını test etmek amacıyla düzenlenmektedir. Çalışmanın örneklemi Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan 18 -65 yaş aralığında, 238'i kadın ve 179'u erkek olmak üzere toplam 417 kişiden oluşmaktadır. Bu çalışmada veri toplama araçları olarak Demografik Bilgiler Formu, Aldatmaya Yönelik Niyet Ölçeği (AYNÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Hata ile İlişkili Suçluluk ve Utanç Ölçeği (SUO) kullanılmaktadır. Yetişkinlerde aldatma eğilimi ile depresyon arasındaki ilişkide hata ile ilişkili suçluluk ve utanç duygularının aracı rolünü incelemek amacıyla iki ayrı aşamadan oluşan yapısal eşitlik modelinin kurulması amaçlanmaktadır. İlk aşamada ölçüm araçlarının, bu araştırmadaki örneklemde geçerliliğini test etmek için doğrulayıcı faktör analizi uygulanmaktadır. İkinci aşamada ise ölçüm araçları arasında tasarlanan biçimde yol analizleri yapılarak yapısal eşitlik modeli kurulmaktadır. Bu işlemler için SPSS 27 ve LİSREL 8.51 programları kullanılmaktadır. Analizlere başlamadan önce gözlenen değişkenlere ilişkin çarpıklık ve basıklık değerleri kontrol edilmekte ve elde edilen değerler tez metni içerisinde verilmektedir. Analiz sonuçlarına göre, aldatma eğilimi ile depresyon arasındaki ilişkide hata ile ilişkili suçluluk ve utancın kısmi aracılık ettiği bulgusuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is designed to test whether feelings of guilt and shame associated with error play a mediating role in the relationship between cheating tendency and depression. The sample of the study consists of a total of 417 people, 238 female and 179 male, between the ages of 18 and 65 living in various regions of Turkey. In this study, Demographic Information Form, Intention to Deceive Scale (CARNAS), Beck Depression Inventory (BDI), Error-Related Guilt and Shame Scale (SUSS) were used as data collection tools. In order to examine the mediating role of guilt and shame associated with error in the relationship between cheating tendency and depression in adults, it is aimed to establish a structural equation model consisting of two separate stages. In the first stage, confirmatory factor analysis is applied to test the validity of the measurement tools in the sample in this study. In the second stage, a structural equation model is established by performing path analyses as designed among the measurement tools. SPSS 27 and LISREL 8.51 programs are used for these operations. Before starting the analysis, the skewness and kurtosis values of the observed variables are checked and the values obtained are given in the thesis text. According to the results of the analysis, it is found that the relationship between cheating tendency and depression is partially mediated by guilt and shame associated with error.