Bakıcı desteği alan ve almayan okul öncesi dönem çocuklarının öz düzenleme becerileri açısından karşılaştırılması
Comparison of preschool children with and withoutcaregiver support in terms of self-regulation skills
- Tez No: 873251
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU YÜKSELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz Düzenleme Becerileri, Bakıcı Bakımı, Ebeveyn Bakımı, Self-Regulation Skills, Caregiver Care, Parental Care
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırmada 0-36 ay aralığında bakıcı bakımıyla büyüyen çocuklar ile ebeveynleri tarafından büyütülen çocukların okul öncesi eğitimde öz düzenleme becerilerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu Kocaeli ilinin Kartepe ve İzmit ilçelerinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı dört okulun anasınıflarına devam eden 48-60 ay aralığında tipik gelişim gösteren 100 çocuk oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Örneklem grubu belirlenirken olasılık temelli olmayan, amaçlı örnekleme yöntemlerinden tipik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak“Demografik Bilgi Formu”,“Okul Öncesi Öz Düzenleme Ölçeği”ve“4-6 Yaş Çocukları İçin Öz- Düzenleme Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak Microsoft Excel paket programı ile düzenlendikten sonra Windows IBM SPSS Statistics 25 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar incelendiğinde Okul Öncesi Öz Düzenleme Ölçeği ve demografik bilgiler arasında yapılan farklılık analizine göre anne öğrenim düzeyi, baba öğrenim düzeyi, anne yaşı ve baba yaşı anlamlı farklılık göstermiştir. Okul Öncesi Öz Düzenleme Ölçeği ile bakım veren kişi arasında yapılan analize göre bakıcı bakımı alan çocukların Okul Öncesi Öz Düzenleme Ölçeğinin toplam puanları ve alt boyut olan dikkat dürtü puanları arasında anlamlı farklılık elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to compare the self regulation skills in preschool education of children aged between 0-36 months whom are raised by caregivers and children whom are raised by their parents. The study group consists of 100 typically developing children aged 48-60 months who attend kindergartens at four schools associated with the Ministry of National Education in Kartepe and İzmit districts of Kocaeli province. The study utilizes relational survey model which is a quantitative research tool. When determining the sample group, the typical sampling method was implemented, which is a non-probability purposive sampling method. The“Demographic Information Form”,“Preschool Self-Regulation Scale,”and“Self-Regulation Abilities Scale For 4- 6 Year Old Children”have been utilized to collect data. The study's data was transmitted to a computer, organized using the Microsoft Excel software package, and analyzed using the Windows IBM SPSS Statistics 25 software. When the findings of this study were examined, the difference analysis between the Preschool Self- Regulation Scale and demographic information revealed that the mother's education level, father's education level, mother's age, and father's age varied widely. According to the analysis of the Preschool Self-Regulation Scale and the caregiver, there was a significant difference between the total Preschool Self-Regulation Scale scores and the attention-impulsivity subscale scores for children who received care from caregivers.