Üniversite öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığı ve dindarlık arasındaki ilişki: Ankara Üniversitesi örneği
The relationship between digital game addiction and religiosity among university students: The case of Ankara University
- Tez No: 873323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ACAR ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: din psikolojisi, dindarlık, dijital oyun bağımlılığı, oyun bağımlılığı, psychology of religion, religiosity, digital game addiction, game addiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Dijital oyunların yaygınlığının artması ve oyun oynama davranışındaki artışlar, dijital oyun bağımlılığı problemini de beraberinde getirmiştir. Küresel anlamda bir problem halini alan dijital oyun bağımlılığı ile bireyin pek çok alanda yaşamına etki eden dindarlık arasındaki ilişkinin araştırılması bu çalışmanın yapılmasında etkili olmuştur. Bu bağlamda üniversite öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığı ile dindarlık arasındaki ilişki, çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma, Ankara Üniversitesine bağlı Hukuk, İlahiyat, İletişim, Sağlık, Mühendislik fakültelerinde lisans eğitimlerine devam eden 407 katılımcıyla oluşturulmuştur. Metot olarak, genel tarama modelinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 paket programıyla elde edilip varyans, korelasyon, t-testi, regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırmadaki bazı bulgulara göre dijital oyun bağımlılığı yüksek olan bireylerin dindarlık biçimlerine bakıldığında (iç güdümlü dindarlık, dış güdümlü dindarlık ve genel dindarlık) düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Hukuk ve sağlık bölümü öğrencilerinin dijital oyun bağımlılık düzeyleri diğer bölüm öğrencilerinin bağımlılık düzeylerine göre anlamlı derecede daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Dindarlık biçimlerinin diğer fakülte öğrencilerine göre İlahiyat fakültesindeki öğrencilerde anlamlı derecede daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Katılımcıların yaşları ile dindarlık biçimleri arasında pozitif yönde zayıf düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Dindarlık biçimleri ile dijital oyun bağımlılığının boyutları arasında bilişsel ve duyusal boyutta ilişkiler tespit edilmiş davranışsal boyutta ise ilişki bulunamamıştır. Dindarlık biçimlerine (iç güdümlü dindarlık, dış güdümlü dindarlık, genel dindarlık) dijital oyun bağımlılığı boyutlarından (bilişsel, duyusal, davranışsal) sadece duyusal boyut pozitif şekilde etki etmiştir. Duyusal boyutun etkisiyle oyun oynayan oyuncular, erkeklerden daha çok kadınlardan oluşmaktadır ve davranışsal boyutun etki ettiği oyunculara göre daha az süre oyun oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The increase in the prevalence of digital games and the rise in gaming behavior have brought about the problem of digital game addiction. Digital game addiction, which has become a global issue, has prompted the investigation of its relationship with religiosity, which affects many areas of an individual's life. In this context, the relationship between digital game addiction and religiosity among university students has been examined from various perspectives. The study was conducted with 407 participants who are undergraduate students at Ankara University's faculties of Law, Theology, Communication, Health, and Engineering. The relational survey model, a type of general survey method, was employed in this research. Data were analyzed using the SPSS 22.0 software package, utilizing variance, correlation, t-tests, and regression analyses. According to some findings of the research, individuals with high levels of digital game addiction also exhibited higher levels of religiosity (intrinsic religiosity, extrinsic religiosity, and general religiosity). It was found that the levels of digital game addiction among students from the Law and Health faculties were significantly lower compared to students from other faculties. The levels of religiosity among Theology faculty students were observed to be significantly higher than those of students from other faculties. A weak positive correlation was identified between the participant's ages and their levels of religiosity. While relationships were found between the dimensions of digital game addiction and the cognitive and emotional aspects of religiosity, no relationship was found in the behavioral dimension. Among the dimensions of religiosity (intrinsic religiosity, extrinsic religiosity, general religiosity), only the emotional dimension had a positive effect on the dimensions of digital game addiction (cognitive, emotional, behavioral). Players influenced by the emotional dimension are predominantly women and play for shorter durations compared to those influenced by the behavioral dimension.