İnflamatuar bağırsak hastalığı (Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığı) olan gebelerde hastalık prognozu ile gebelik prognozu arasındaki ilişki
  1. Tez No: 873352
  2. Yazar: BÜŞRA YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ülsertaif kolit, crohn hastalığı, olumsuz gebelik sonuçları, gestasyonel diyabetes mellitus, abortus, platelet, Ulcerative colitis, Crohn's disease, adverse pregnancy outcomes, gestational diabetes mellitus, abortion, platelet
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Amaç: Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi kronik inflamatuar hastalıkların gebelik prognozunu olumsuz etkileyebileceğini düşünmekteyiz. Ülsertaif kolit ve Crohn hastalığı olan gebelerin hastalık prognozunun gebelik komplikasyonlarına ve prognozuna (erken doğum eylemi ,düşük doğum ağırlığı ,fetal distress,IUGR,polihidroamniyoz,oligohidroamniyoz,GDM,preeklampsi ,eklampmsi ,bebek doğum kilosu ,doğum boyu,APGAR 1-5 ,PPROM ,yeni doğan yatışı ,IUEX ,ölü doğum ,makrozomi,abotus ) etkisinin araştırılmasını amaçladık. Gereçler ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli retrospektif gözlemsel bir çalışmadır.Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde yapıldı. Çalışmaya 18 yaş üstü 1 Ocak 2021 -31 Mayıs 2023 tarihleri arasında hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne başvuran İnflamatuar bağırsak hastalığı tanısı olan ve ek komorbit hastalığı olmayan sağlıklı gebeler çalışmaya dahil edildi. Çalışmamızda Ülseratif kolit, Crohn ve kontrol grubundaki hastaların hasta takip formunda belirtilen verileri karşılaştırmalı olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamıza toplam 33 gebe hasta dahil edildi.Bu hastaların 11 'I Crohn,22 'si Ülseratif kolit hastasıydı.18 yaş üstü ,ek hastalığı olmayan 40 sağlıklı gebe hasta kontrol grubu olarak alındı. Hasta grubundaki bireylerin %18.2'sinde (n=6) GDM var, kontrol grubundaki bireylerin %2.6'sında (n=1) GDM var olduğu belirlenmiştir. Hasta-Kontrol arasında GDM açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0.032). Crohn grubunda yer alan bireylerin hiçbirinde GMD yok iken, Ülseratif Kolit grubunda yer alan bireylerin %27.3'ünde (n=6) GDM var, kontrol grubunda yer alan bireylerin ise %2.6'sında (n=1) GDM var olduğu belirlenmiştir. Gruplar arasında GDM açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (*^2=10.844, p=0.004). Crohn grubunda toplam abortus medyan değeri 1.0, Ülseratif Kolit grubunda toplam abortus medyan değeri 0.0 olduğu saptanmıştır. Toplam abortus sayısı açısından Crohn ve Ülseratif Kolit grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (z=3.088, p=0.006). Gruplar arasında gebelik öncesi PLT değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (χ2=8.843, p=0.012). Gruplar arasında 3. trimester PLT değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (χ2=6.228, p=0.044). Sonuçlar: Çalışmamızda Ülseratif kolit tanısı olan gebelerde GDM hastalığı yüksek bulunurken, Crohn hastalarında toplam abortus sayısı istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek tespit edilmiştir. Çalışmamız literatür ile benzer şekilde İBH hastalarında olumsuz gebelik sonuçlarının daha fazla olacağı görüşünü desteklemektedir. İBH hastalarının prekonsepsiyonel bilgilendirilmesi, hastalığın remisyonda olması ve yakın gebelik takibi olumsuz gebelik sonuçlarını azaltacağını düşünmekteyiz.ÜK ve Crohn hastalarında gruplar arası ve zamana bağlı şekilde PLT değerlerinde anlamlı istatistiksel fark tespit edilmiştir.İBH hastalarında PLT değerinin hastalık aktivasyonun değerlendirilmesinde önemli bir paratmetre olacağını düşünmekteyiz. Daha fazla hasta sayısı ve prospektif bir çalışmayla İBH hastalarında gebelik takibi, hastalık aktivasyonu ve olumsuz gebelik sonuçlarının değrlendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: We believe that chronic inflammatory diseases such as ulcerative colitis and Crohn's disease could negatively affect pregnancy prognosis. Therefore, our aim was to investigate the impact of disease prognosis on pregnancy complications and outcomes (preterm labor, low birth weight, fetal distress, IUGR, polyhydramnios, oligohydramnios, GDM, preeclampsia, eclampsia, birth weight, birth length, APGAR 1-5, PPROM, neonatal admission, IUEX, stillbirth, macrosomia, abortion) in pregnant women with ulcerative colitis and Crohn's disease. Materials and Methods: Our study is a single-center retrospective observational study conducted at Ankara Bilkent City Hospital Department of Obstetrics and Gynecology. The study included healthy pregnant women aged 18 and above diagnosed with inflammatory bowel disease who presented to our hospital's Department of Obstetrics and Gynecology between January 1, 2021, and May 31, 2023, with no additional comorbidities. Data of patients with ulcerative colitis, Crohn's disease, and those in the control group were comparatively analyzed in our study. Results: A total of 33 pregnant patients were included in our study, with 11 having Crohn's disease and 22 having ulcerative colitis. Forty healthy pregnant patients aged 18 and above with no additional comorbidities were included as the control group. It was determined that 18.2% (n=6) of individuals in the patient group had GDM, while only 2.6% (n=1) of individuals in the control group had GDM, showing a statistically significant difference between the patient and control groups (p=0.032). None of the individuals in the Crohn's disease group had GDM, whereas 27.3% (n=6) of individuals in the ulcerative colitis group had GDM, and 2.6% (n=1) of individuals in the control group had GDM, showing a statistically significant difference among the groups (*χ^2=10.844, p=0.004). The median total abortion value was 1.0 in the Crohn's disease group and 0.0 in the ulcerative colitis group, showing a statistically significant difference between the Crohn's disease and ulcerative colitis groups in terms of total abortion count (z=3.088, p=0.006). A statistically significant difference was also observed between the groups in terms of pre-pregnancy PLT values (χ^2=8.843, p=0.012) and 3rd trimester PLT values (χ^2=6.228, p=0.044). Conclusion: In our study, gestational diabetes mellitus (GDM) was found to be higher in pregnant women diagnosed with ulcerative colitis, while the total abortion count was statistically significantly higher in patients with Crohn's disease. Our study supports the notion, consistent with the literature, that inflammatory bowel disease (IBD) patients are more likely to experience adverse pregnancy outcomes. We believe that preconception counseling for IBD patients, disease remission, and close pregnancy monitoring will reduce adverse pregnancy outcomes. Significant statistical differences were observed in platelet (PLT) values between groups and over time in patients with ulcerative colitis and Crohn's disease. We believe that PLT value in IBD patients will be an important parameter for evaluating disease activity. Further studies with larger sample sizes and prospective designs are recommended to assess pregnancy monitoring, disease activity, and adverse pregnancy outcomes in IBD patients.