Girişim gerektiren karotis arter darlığında, koroner arter girişimlerinin zamanlaması
Timing of coronary artery interventions in carotid artery stenosis requiring intervention
- Tez No: 873510
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Karotis Arter Cerrahisi, KABG, Postoperatif MI, Postoperatif SVO, MACE, Carotid Artery Surgery, CABG, Postoperative MI, Postoperative SVO, MACE
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışma, eş zamanlı karotis arter cerrahisi ve koroner arter baypas greftleme (KABG) ile eş zamanlı karotis ve koroner arter hastalığı olan hastalarda karotis işlemi sonrasında koroner işlemin ikinci bir işlem olarak planlandığı sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Hastalar ve yöntemler: Hasta verileri hastane kayıtlarından elde edildi.11 Mayıs 2009 ile 28 Şubat 2023 tarihleri arasında Bağcılar EAH'da karotis arter darlığı için ameliyata alınan 985 hastanın 436'sında koroner arter hastalığı mevcuttu. Bunlardan 110 hastaya kombine karotis arter cerrahisi ve KABG, 50 hastada ise koroner arter işlemi karotis cerrahiden sonra yapılmak üzere planlandı. Analiz edilen birincil sonuçlar arasında postoperatif miyokard enfarktüsü (MI), inme (SVO), erken postoperatif mortalite ve uzun dönemde inme olmadan ve MI olmadan sağkalım süreleri yer almıştır. Bulgular: Postoperatif MI insidansı eş zamanlı cerrahi grubunda (110'da 2, %1.8) karotis işlemi sonrasında koroner işlemin ikinci bir işlem olarak planlandığı grubuna (50'de 18, %36.0) kıyasla anlamlı derecede düşüktü (p=0.0001). Eş zamanlı cerrahi grubundaki hastalar, karotis işlemi sonrasında koroner işlemin ikinci bir işlem olarak planlandığı grubuna (2.7±2.4) kıyasla daha uzun inmesiz sağkalım süreleri (3.6±3.6) sergilemiştir (p=0.0001). Benzer şekilde, eş zamanlı cerrahi grubunda (3.6±3.5), karotis işlemi sonrasında koroner işlemin ikinci bir işlem olarak planlandığı grubuna (2.1±2.6) kıyasla MI olmadan sağkalım süreleri daha uzundu (p=0.001). Bununla birlikte, eş zamanlı cerrahi grubunda, karotis işlemi sonrasında koroner işlemin ikinci bir işlem olarak planlandığı grubuna (50'de 1, %2.0) kıyasla daha yüksek erken postoperatif mortalite (110'da 10, %9.1) görülmüştür ancak aradaki frark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=0.175). Postoperatif inme insidansı eşzamanlı cerrahi grubunda (110'da 3, %2.7) karotis işlemi sonrasında koroner işlemin ikinci bir işlem olarak planlandığı grubuna (50'de 0, %0.0) kıyasla daha yüksekti, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.553). Sonuç: Müdahale gerektiren koroner arter hastalığı varlığında karotis arter darlığı için ameliyat planlanırken, koroner arter hastalığına müdahalede gecikme ile miyokard enfarktüsü riski artar. Eş zamanlı karotis arter cerrahisi ve koroner arter baypas greftleme, ameliyat sonrası miyokard enfarktüsü insidansını azaltabilir ve inmesiz ve MI olmadan sağkalımı uzatabilir. Bununla birlikte, bu yaklaşım daha yüksek erken postoperatif mortalite ile ilişkilidir ve dikkatli hasta seçimi ve risk yönetimi gerektirir.
Özet (Çeviri)
Objective: This retrospective study aims to evaluate the outcomes in patients with concurrent carotid artery surgery and coronary artery bypass grafting (CABG) with concurrent carotid and coronary artery disease in whom a coronary procedure was planned as a second procedure after the carotid procedure. Patients and methods: Patient data were obtained from hospital records. Between May 11, 2009 and February 28, 2023, 436 of 985 patients who underwent surgery for carotid artery stenosis at Bağcılar EAH had coronary artery disease. Of these, 110 patients were scheduled for combined carotid artery surgery and CABG, and 50 patients were scheduled to undergo coronary artery procedures after carotid surgery. Primary outcomes analyzed included postoperative myocardial infarction (MI), stroke (SVO), early postoperative mortality, and long-term stroke- free and MI-free survival. Findings: The incidence of postoperative MI was significantly lower in the concomitant surgery group (2 in 110, 1.8%) compared with the group in which the coronary procedure was planned as a second procedure after the carotid procedure (18 in 50, 36.0%) P 0.0001. Patients in the concomitant surgery group exhibited longer stroke-free survival times (3.6±3.6) compared with the group in which the coronary procedure was planned as a second procedure after the carotid procedure (2.7±2.4) P 0.0001. Similarly, the concomitant surgery group (3.6±3.5) had longer MI-free survival times after the carotid procedure compared with the group in which the coronary procedure was scheduled as a second procedure (2.1±2.6 months) P 0.001. However, the concomitant surgery group had higher early postoperative mortality (10 in 110, 9.1%) compared with the group in which the coronary procedure was planned as a second procedure after the carotid procedure (1 in 50, 2.0%) P 0.175. The incidence of postoperative stroke was higher in the concomitant surgery group (3 in 110, 2.7%) compared to the group in which the coronary procedure was scheduled as a second procedure after the carotid procedure (0 in 50, 0.0%), but this difference did not reach statistical significance. P 0.553 Conclusion: When planning surgery for carotid artery stenosis in the presence of coronary artery disease requiring intervention, the risk of myocardial infarction increases with delay in intervention for coronary artery disease. Simultaneous carotid artery surgery and coronary artery bypass grafting may reduce the incidence of postoperative myocardial infarction and prolong stroke-free and MI-free survival. However, this approach is associated with higher early postoperative mortality and requires careful patient selection and risk management.