Kaçıngan/kısıtlı yiyecek alımı bozukluğu tarama ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği
Validity and reliability of the avoidance/restrained food intake disorder screening scale
  1. Tez No: 873563
  2. Yazar: MERVE SAYIN YERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TAYMUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kaçıngan/Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu, Geçerlik, Güvenirlik, Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder, Validity, Reliability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
V.ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı Kaçıngan/Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu Tarama Ölçeği Yetişkin Öz Bildirim Formu'nun geçerliğini ve güvenirliğini yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma öncesinde, araştırma öncesi Kaçıngan/Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu Tarama Ölçeği Yetişkşin Öz bildirim Formu (KKYABTÖ-YÖBF) geliştiren sorumlu araştırmacıdan ölçüm aracının Türkçe'ye uyarlanması için izin alındı. Daha sonra alanında uzman olan kişilerce ölçüm aracı Türkçe'ye çevrildi. Araştırmada KKYABTÖ-YÖBF'nin geçerlik ve güvenirliğini yapmak amacıyla Vücut Kitle Endeksi (VKİ) değeri 18,5'in altında olan 180 aşırı zayıf katılımcı değerlendirildi. Vakaların 100'ü psikiyatri polikliniğine başvuran ve ayaktan tedavi alan vakalar olup, 80'i herhangi bir ruhsal tedaviye başvurmayan ve VKİ değeri 18,5'in altında olan vakalar arasından seçilen kişilerdi. Tüm katılımcılarlara araştırma öncesi bilgi verildi ve kişilerden araştırmaya katılmaya gönüllü olduklarına dair imzalı onam alındı. Araştırmada tüm katılımcılar Olgu Rapor Formu, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Anketi (YBDA), Psikolojik Beliriti Tarama Listesi (SCL-90), Yeme Tutumu Testi (YTT) ve KKGABTÖ-YÖBF ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada değerlendirilen katılımcıların 148'inin (%82,2) kadın olduğu, yaş ortalamalarının 26,26±7,93 ve VKİ ortalamalarının 17,50±0,93 olduğu bulundu. Açımlayıcı Faktör Analizinde (AFA) KKYAB-YÖBF'nun KMO değerinin 0,80 olduğu ve Bartlett's testinin istatistiksel açıdan anlamlı olduğu (X2=840,82, p0,05) bulundu. AFA sonrası uygulanan Doğrulayıcı Faktör Analizine göre KKYAB-YÖBF'nun (CMIN/df=2,56, GFI=0,93, AGFI=0,86, CFI=0,95, NFI=0,92, TLI=0,92, RMSEA=0,093) uyum iyiliği değerlerinin kabul edilebilir seviyede olduğu sonucuna ulaşıldı. Sonuç: KKYAB-YÖBF Kaçıngan/Kısıtlayıcı Gıda Alım Bozukluğu belirtilerini değerlendirmede yetişkin bireylerde kullanılabilecek gerçerli ve güvenilir bir öz birdirim ölçeğidir.
Özet (Çeviri)
VI.ABSTRACT VALIDITY AND RELIABILITY OF THE AVOIDANCE/RESTRAINED FOOD INTAKE DISORDER SCREENING SCALE Objective:The purpose of this study is to determine the validity and reliability of the Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder Screening Scale Adult Self-Report Form. Material and Methods: Before the study, permission was received from the responsible researcher who developed the Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder Screening Scale Adult Self-report Form (NIAS-ASF) to adapt the measurement tool into Turkish. Later, the measurement tool was translated into Turkish by experts in the field. In the study, 180 underweight participants with a Body Mass Index (BMI) value below 18.5 were evaluated in order to determine the validity and reliability of the NIAS-ASF. In the study, 100 of the cases were cases that applied to the psychiatry outpatient clinic and received outpatient treatment, and 80 of the cases were selected among the relatives of the patients/ healthcare worker who did not seek any mental treatment and had a BMI value below 18.5. All participants were informed before the research and signed consent was obtained from the individuals stating that they volunteered to participate in the research. In the study, all participants were evaluated with the Case Report Form, Eating Disorder Assessment Questionnaire (EDAQ), Psychological Symptom Screening List (SCL-90), Eating Attitudes Test (EAT) and NIAS-ASF. Results:It was found that 148 (82.2%) of the participants evaluated in the study were women, their average age was 26.26±7.93 and their average BMI was 17.50±0.93. In Exploratory Factor Analysis (EFA), the KMO value of NIAS-ASF was evaluated as 0.80 and Bartlett's test was statistically significant (X2=840.82, p0.05). According to the Confirmatory Factor Analysis (CFA) applied after EFA, it was concluded that the goodness of fit values of NIAS-ASF (CMIN/df=2.56, GFI=0.93, AGFI=0.86, CFI=0.95, NFI=0.92, TLI=0.92, RMSEA=0.093) were at an acceptable level. Conclusion: NIAS-ASF is a valid and reliable self-report scale that can be used in adult individuals to evaluate the symptoms of Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder.