Acil servise kafa travması ile başvuran hastalarda 'Glasgow Koma Skorlaması' ile 'Mini-Mental Test'in' karşılaştırılması
Comparison of Glasgow Coma scale score and Mini-Mental Status Test in patients presenting to the emergency department wi̇th head trauma
- Tez No: 873568
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Glasgow Koma Skoru, Kafa Travması, Mini Mental Durum Testi, Glasgow Coma Score, Head Trauma, Mini-Mental State Examination
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Acil servise kafa travması sebebiyle başvuran 18-65 yaş arasındaki hastalar üzerinde gerçekleştirilen çalışma, bilinç seviyesinin değerlendirilmesinde iki önemli yöntem olan Glasgow Koma Skorlaması ve Mini Mental Durum Testi'nin karşılaştırmasına odaklanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde prospektif olarak yürütülmüştür. 01.11.2023 – 01.02.2024 tarihleri arasında acil tıp kliniğine izole kafa travması ile başvuran hastalarda Glasgow Koma Skoru (GKS) belirlenmiş, Mini-Mental Durum Testi (MMDT) yapılarak puan hesaplanmış ve her ikisi karşılaştırılmıştır aynı zamanda GKS ve MMDT'nin hastaların kinik durumlarına olan etkileri saptanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 105 hasta alındı. Hastaların 69'u (%65,7) erkek, 36'sı (%34,3) kadın idi. 82 hasta taburcu edildi. Dördü yoğun bakıma yatırılmıştır. GKS ile MMDT puanı arasındaki ilişkiye bakıldığında zayıf düzeyde pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır (r=0,243 , p=0,013). GKS ile hastanın son durumu (yatış, taburculuk vs ) arasındaki ilişkinin incelenmesi için yapılan regresyon çalışmasında anlamlılık düzeyi 0,003 saptanmıştır. GKS'nin hastanın son durumunu belirlemede kritik bir değişken olduğu saptanmıştır. MMDT puanları ile hastanın son durumu arasındaki ilişkiyi değerlendiren regresyon modeli için elde edilen p-değeri 0,233 olarak bulunmuştur. MMDT'nin hastaların son durumunu tahmin etmede istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır. Sonuç: Kafa travması ile başvuran hastalarda Glasgow Koma Skoru ile Mini Mental Durum Testi arasında pozitif ilişki saptanmıştır. MMDT puanı yüksek olan hastaların GKS puanının da yüksek olacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The study conducted on patients aged 18-65 presenting to the emergency department with head trauma focuses on comparing two important methods for assessing consciousness level: the Glasgow Coma Scale and the Mini-Mental State Examination. Materials and Methods: The study was conducted prospectively at Gaziantep University Medical Faculty Şahinbey Practice and Research Hospital. Between November 1, 2023, and February 1, 2024, patients presenting to the emergency department with isolated head trauma had their Glasgow Coma Scale (GCS) determined, Mini-Mental State Examination (MMSE) performed to calculate scores, and both were compared. Additionally, the effects of GCS and MMSE on patients' clinical conditions were assessed. Findings: A total of 105 patients were included in the study. It was observed that 69 (65.7%) of the presenting patients were male, while 36 (34.3%) were female. 82 patients were discharged, and 4 patients were admitted to the intensive care unit. A weakly positive relationship was found between GCS scores and MMSE scores (r=0.243, p=0.013). In the regression analysis conducted to examine the relationship between GCS and the patient's final status (admission, discharge, etc.), a significance level of 0.003 was determined. It was found that GCS is a critical variable in determining the patient's final status. The p-value obtained for the regression model evaluating the relationship between MMSE scores and the patient's final status was found to be 0.233. It was found that MMSE is not statistically significant in predicting the patients' final status. Conclusion: A positive relationship has been identified between Glasgow Coma Scale (GCS) and Mini-Mental State Examination (MMSE) scores in patients presenting with head trauma. This indicates that patients with higher MMSE scores also tend to have higher GCS scores.