Geri Dön

Gençlik Olimpiyat Oyunları'nın Türk sporcular üzerindeki etkilerinin incelenmesi

Examination of the effects of the Youth Olympic Games on Turkish athletes

  1. Tez No: 873671
  2. Yazar: MURAT MADAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜFİDE YORUÇ ÇOTUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 204

Özet

Amaç: Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2010 yılından bu yana Gençlik Olimpiyat Oyunları (GOO) adıyla 15-18 yaş arası yetenekli sporcuları hedefleyen ve yarışmaların yanı sıra Olimpik Eğitim Programı'nı da kapsayan yeni bir etkinlik düzenlemektedir. Bu çalışmada, 2010 yılından bu yana gerçekleştirilen GOO'nun eğitim, sosyal, kültürel ve sportif etkilerini bu etkinliğe katılan Türk sporcular üzerinde incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 2010 ve 2020 yılları arasında farklı GOO'ya katılan 184 Türk sporcu arasından 11 Türk sporcu (3 faal Olimpik sporcu, 4 üst düzey seviyede spor kariyerine devam eden ve 4 emekli/sporu bırakmış sporcu) amaçlı ve kartopu örneklem yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve veri analizi için tümdengelim tematik analiz kullanılmıştır. Bulgular: GOO deneyimi, bazı sporcular için son derece önemli bir“geçiş noktası”olmuştur. GOO'da madalya kazanmak ve dünyanın en iyi sporcularıyla mücadele etmek, sporcuların sportif kariyerlerine devam etme kararı almalarında önemli bir etken olmuştur. GOO'da madalya kazanmanın bazı sporcularda rehavete yol açabileceği ve elde edilen başarılar nedeniyle spor çevresinin (antrenörlerinin ve yöneticilerin) fiziksel ve psikolojik performans beklentilerini aşırı derecede yükseltmeleri nedeniyle bir kriz geçişine neden olabileceği bulunmuştur. GOO'da sportif hedeflere ulaşamamanın (madalya alamamak, vb.) sporcuların spor kariyerini sonlandırma kararlarına doğrudan etkisi olabileceği bulgularına ulaşılmıştır. Olimpik sporcular ile sporcular arasında kurulan etkileşimler, birçok sporcunun sportif kariyerlerine devam etme konusunda teşvik edici bir unsur olarak görülmüş ve farklı görevlerde (antrenör, vb.) olsa da onların Olimpik Hareket içinde kalma arzusunu artırmıştır. Sonuç: GOO, birçok sporcu için önemli bir sportif kariyer geçiş noktası olmuştur. GOO, bazı sporcuların sportif kariyerlerine devam etmeleri için bir kaynak teşkil ederken, bazı sporcuların kriz geçişi yaşamalarına ve bazı sporcuların ise spor kariyerlerini sonlandırma kararlarına önemli ölçüde etki etmiştir.

Özet (Çeviri)

Objective: The International Olympic Committee (IOC) has been organizing a new event, named the Youth Olympic Games (YOG), since 2010, specifically designed for talented athletes aged 15-18. This event goes beyond mere competition, incorporating the Olympic Education Program. This study seeks to explore the educational, social, cultural, and athletic impacts of the YOG on Turkish athletes who have participated in this event since its inception in 2010. Material and Methods: In this study, 11 Turkish athletes (including 3 active Olympic athletes, 4 continuing their sports careers at an elite level, and 4 retired/discontinued athletes) were selected using purposive and snowball sampling methods from among 184 Turkish athletes who participated in different sports organizations between 2010 and 2020. Data were collected through a semi-structured interview form, and deductive thematic analysis was employed for data analysis. Results: The YOG experience has been a crucial“turning point”for some athletes. Achieving medals and competing against the world's best athletes have motivated certain individuals to continue their athletic careers. However, it has been found that winning medals at the Youth Olympic Games can lead to complacency in some athletes. Additionally, the heightened physical and psychological performance expectations from the sports community (including coaches and managers) due to their achievements can trigger a crisis transition. Findings suggest that the inability to achieve sporting goals (such as winning medals) at the YOG could directly influence athletes' decisions to end their sports careers. The interactions established between Olympic athletes and other athletes have been seen as an encouraging factor for many to continue their athletic careers, even in different roles (such as coaches), as it enhances their desire to remain involved in the Olympic Movement. Conclusion: The YOG have served as a critical juncture in the athletic careers of many athletes. While for some, they have been a source of motivation to continue their athletic journey, for others, they have led to crises, and for some, they have played a pivotal role in their decision to end their sporting careers.

Benzer Tezler

  1. Türkiye olimpiyat hazırlık merkezlerinde (TOHM) yer alan sporcuların kariyer planlamaları ve spor başarılarında etkili olan faktörlerin incelenmesi

    Investigation of effective factors at the sports success and the career planning of the athletes the Turkey olympic preparation centers

    METİN YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    SporFırat Üniversitesi

    Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ZEKİ COŞKUNER

  2. Uluslararası spor organizasyonlarında yerel yönetimlerin rolü – EYOF 2017 Erzurum (Erzurum Büyükşehir Belediyesi örneği)

    The role of local authorities in the organizations of international sport events - EYOF 2017 Erzurum (The case of Erzurum Metropolitan Municipality)

    HÜSEYİN AVNİ ÖNDER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Kamu YönetimiYalova Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SALİH BATAL

  3. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Atletizm Federasyonu'nun mali ve idari yapısı

    Administrative and financial structure of General Directoried of Youth and Sport of Federation Track and Field

    OSMAN SATİ COŞKUNTÜRK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    SporMarmara Üniversitesi

    Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. FEHİM ÜÇIŞIK

  4. Spor federasyonu başkanlarının doping kullanımına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi

    Evaluation of the opinions of sports federation presidents on the use of doping

    HAMZA UYAR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    SporGazi Üniversitesi

    Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TEKİN ÇOLAKOĞLU