Diz ağrısı ile başvuran hastalarda insidental olarak saptanan benign kemik tümörlerinin diz ağrısı üzerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of incidentally detected benign bone tumors on knee pain in patients presenting with knee pain
- Tez No: 873686
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAPUKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Benign kemik tümörü, diz çevresi, insidental, diz ağrısı, Benign bone tumor, around the knee, incidental, knee pain
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Diz Ağrısı İle Başvuran Hastalarda İnsidental Olarak Saptanan Benign Kemik Tümörlerinin Diz Ağrısı Üzerine Etkisinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, diz ağrısı şikayetiyle başvuran hastalarda yapılan MR görüntülemelerinde tesadüfen tespit edilen benign kemik tümörlerinin klinik önemini ve diz ağrısı üzerindeki potansiyel etkilerini anlamak ve klinik uygulamalarda daha iyi tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma retrospektif olarak 01.01.2021 ile 01.11.2023 tarihleri arasında SBÜ Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji-2 Polikliniği'ne başvuran 21016 hastanın diz bölgesine MR çekilen 961'inin görüntülemeleri taranarak gerçekleştirildi. Diz eklemine 5 cm mesafede bulunan kemik bölgeleri incelendi ve benign kemik tümörü tespit edilen 54 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların demografik verileri, kitleye ait özellikleri, diz içi ek menisküs kıkırdak veya yumuşak doku patolojisi olup olmadığı, hastaların takip durumları; kullanılan dosyalar ve hastanede kullanılan sistemler üzerinden kayıt altına alındı. Hastaların VAS değerleri kaydedildi. Veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 54 hastanın yaş ortalaması 46,04 olup, hastaların %74,1'i kadındı. Osteokondrom ve Osteoid Osteom'un çalışma dışı bırakıldığı çalışmamızda en sık tespit edilen kitle tipi %46,2 ile Enkondrom'du. Kitlelerin %51,9'u femur distal yerleşimli, %57,4'ü santral yerleşimli idi. Hastaların %75,9'unda diz içi ek patoloji mevcuttu. Hastaların ortalama VAS skoru 3,78±1,75'ti. Kitle uzun çapı ortalama 29,17±16,32 mm, ekleme uzaklığı ortalama 22,02±14,55 mm saptandı. Hastaların istatistiksel analizleri yapıldığında, diz içi ek patolojisi olan hastalarda VAS skorları anlamlı olarak fazla bulundu. Diz içi ek patolojisi olan hastalarda, kitlenin ekleme daha yakın olması VAS skorları üzerine anlamlı oranda etkiliyken, diz içi ek patolojisi olmayan hastalarda anlamlı bir fark yaratmıyordu. İnsidental olarak saptanan benign kemik tümörlerinin genel oranını belirten net çalışmalar bulunmamakla birlikte bizim çalışmamızda bu oran %5.6 olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızdaki bulgular eşliğinde, diz çevresinde insidental olarak saptanan benign kemik tümörlerinin ağrıya belirgin katkılarının olmadığı, diz ekleminde var olan ek patolojilerin bu ağrıdan sorumlu olduklarını söyleyebiliriz. Diz içi ek patolojisi olan hastalarda, kitlenin ekleme daha yakın olması ağrıyı artıran bir sebep olarak bulunmuştur. Bu konu hakkında tüm ortopedi hekimlerinin daha iyi tedavi ve takip şeması geliştirmesi için daha çok çalışma yapılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Examination of the Effect of Incidentally Detected Benign Bone Tumors on Knee Pain in Patients Presenting with Knee Pain Purpose: The aim of this study is to understand the clinical importance of benign bone tumors detected incidentally on MRI scans in patients complaining of knee pain and their potential effects on knee pain and to contribute to the development of better diagnosis and treatment methods in clinical practice. Materials and Methods: This research was carried out retrospectively by scanning the images of 961 of 21016 patients who applied to SBU Adana City Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology-2 Polyclinic between 01.01.2021 and 01.11.2023, and 961 of them had MRIs on the knee region. Bone areas located 5 cm from the knee joint were examined and 54 patients with benign bone tumors were included in the study. Demographic data of all patients, characteristics of the mass, whether there is additional meniscus cartilage or soft tissue pathology within the knee, and follow-up status of the patients; It was recorded through the files used and the systems used in the hospital. VAS values of the patients were recorded. Data were analyzed using SPSS 25.0 program. Results: The average age of the 54 patients participating in the study was 46.04 years old and 74.1% of the patients were women. In our study, in which Osteochondroma and Osteoid Osteoma were excluded from the study, the most frequently detected mass type was Enchondroma with 46.2%. 51.9% of the masses were located in the distal femur and 57.4% were centrally located. There was additional intra-knee pathology in 75.9% of the patients. The average VAS score of the patients was 3.78±1.75. The average long diameter of the mass was 29.17±16.32 mm, and the average distance from the joint was 22.02±14.55 mm. When statistical analysis of the patients was performed, VAS scores were found to be significantly higher in patients with additional intra-knee pathology. While the mass being closer to the joint had a significant effect on VAS scores in patients with additional intra-knee pathology, it did not make a significant difference in patients without additional intra-knee pathology. Although there are no clear studies indicating the general rate of incidentally detected benign bone tumors, this rate was found to be 5.6% in our study. Conclusion: Based on the findings in our study, we can say that benign bone tumors detected incidentally around the knee do not contribute significantly to the pain and that additional pathologies in the knee joint are responsible for this pain. In patients with additional pathology within the knee, the fact that the mass is closer to the joint has been found to be a reason for increasing pain. It would be beneficial to conduct more studies on this subject so that all orthopedic physicians can develop a better treatment and follow-up scheme.