Geriatrik yoğun bakım hastalarında CRP/albümin, CRP/prealbümin ve klinik kırılganlık skalasının mortalite açısından belirleyiciliğinin karşılaştırılması
A comparison of the predictive value of CRP/albumin, CRP/prealbumin and clinical frailty scale for mortality in geriatric patients in intensive care unit
- Tez No: 873688
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT BARIŞ GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Albumin, C-Reaktif Protein, Klinik Kırılganlık Skalası, Mortalite, Prealbümin, Yoğun Bakım
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Bu çalışmada yoğun bakımda tedavi edilen geriatrik hastaların yatış anında elde edilen CRP/Prealbümin oranı, CRP/Albümin oranı ve klinik kırılganlık skalası puanlarının erken (ilk 3 gün) ve uzun dönem (28 gün) mortalite ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Material metod: Bu prospektif çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan onay alındıktan sonra, Aralık 2022 ve Aralık 2023 arasında toplam 213 hasta üstünde gerçekleştirildi. Çalışmaya 65 yaş üzeri hastalar dahil edildi; 65 yaş altı bireyler, medikal bilgilerinde eksik olanlar, kendisi veya yasal temsilcisi çalışmaya katılmayı kabul etmeyenler, 24 saatten kısa yatışlar, çalışma süresi boyunca yoğun bakımdan taburcu olup, süreç içinde tekrar yoğun bakıma yatan hastalar, herhangi bir hastalıktan ötürü rutin albümin replasmanı kullananlar, sirozu olan hastalar, kronik diyaliz hastaları çalışma dışı bırakıldı. Çalışmadaki hastaların yatışı sırasında klinik kırılganlık skalaları kayıt edilmiş olup; ilk 24 saatteki rutin biyokimyalarında albumin, prealbümin ve CRP değerleri kaydedildi ve bu verilerin mortalite ile ilişkisi incelendi. Bulgular: Araştırma populasyonu 97 kadın(%45.5), 116 erkek(%54.5) olmak üzere 213 hastadan oluştu. Hastaların ortalama yaşı 78.8 yıldı. En sık eşlik eden hastalıklar sırasıyla; %65,25 ile hipertansiyon, %35.6 ile malignensi, %34.7 ile diyabet ve %32.86 ile koroner arter hastalığı oldu. Hastaların yatış anındaki en sık ön tanısı %56.33 ile septisemiydi. Erken dönem mortalite gözlenen ve gözlenmeyen gruplar arasında CRP/Prealbümın oranı ve CRP/Albümin oranı anlamlı olarak mortal seyreden grup lehine daha yüksekti. Gruplar arasında Klinik Kırılganlık skalası puanı anlamlı farklılık göstermedi. Uzun dönemde mortal seyreden grupta CRP/Prealbümin oranı, CRP/Albumin oranı ve Klinik Kırılganlık skalası puanı mortal seyretmeyen gruptan anlamlı olarak daha yüksekti. Ayrıca KKS ≥7 grubunda yoğun bakımda kalış süresi KKS ≤6 grubundan anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuç: Yoğun bakımda uzun dönem mortalite tahmininde klinik kırılganlık skalası, CRP/Prealbümin oranı ve CRP/Albümin oranı yardımcı belirteçler olarak kullanılabilir. Erken dönem mortalite tahmininde farklı belirteçlere ihtiyaç devam etmektedir. Bu belirteçler triaj, tedavi ve takip açısından faydalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the relationship of CRP/Prealbumin ratio, CRP/Albumin ratio and Clinical Frailty Scale scores obtained at the time of admission with early (first 3 days) and long term (28 days) mortality. Material and method: After receiving Health Sciences University Hamidiye Clinical Research Ethics Committee approval, this prospective study was conducted on a total of 213 patients between December 2022 and December 2023. Patients over the age of 65 were accepted into the study; individuals under the age of 65, those with incomplete medical information, those who did not accept to participate in the study by themselves or their legal representatives, hospitalizations of less than 24 hours, patients who were discharged from intensive care during the study period and were admitted to intensive care again during the period, those who used routine albumin replacement due to any disease, those with cirrhosis, patients with chronic dialysis were excluded from the study. Clinical frailty scales of the patients in the study were recorded during their hospitalization; albumin, prealbumin and CRP values were checked in routine biochemistry in the first 24 hours. Then, the relationship of these data with mortality was examined. Results: The research population consisted of 213 patients, 97 women (45.5%) and 116 men (54.5%). The mean age of the patients was 78.8 years. The most common accompanying diseases are; hypertension with 65.25%, malignancy with 35.6%, diabetes with 34.7% and coronary artery disease with 32.86%. The most common preliminary diagnosis of the patients at the time of admission was septicemia with 56.33%. Between the groups with and without early mortality, the CRP/Prealbumin ratio and CRP/Albumin ratio were significantly higher in favor of the mortal group. Clinical Frailty Scale score did not differ significantly between the groups. CRP/Prealbumin ratio, CRP/Albumin ratio and Clinical Frailty scale score were significantly higher in the mortal group within 28 days than in the nonmortal group. In addition, the duration of stay in the intensive care unit in the CCS ≥7 group was significantly higher than in the CCS ≤6 group. Conclusion: Clinical frailty scale, CRP/Prealbumin and CRP/Albumin values can be used as auxiliary markers to predict long term mortality in intensive care unit. The need for different markers in early mortality prediction continues. These markers are useful for triage, treatment and follow-up. Keywords; Albumin, C-Reactive Protein, Clinical Frailty Scale, Mortality, Intensive Care, Prealbumin