Kronik bel ağrılı hastalarda kinezyolojik bantlamanın ağrı, fonksiyonel durum, bel farkındalığı ve fiziksel aktivite üzerine etkisi
The effect of kinesiological taping on pain, functional status, back awareness and physical activity in patients with chronic low back pain
  1. Tez No: 873751
  2. Yazar: İSKENDER HAKKIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AKKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Disabilite, Fiziksel aktivite, Kinezyolojik bantlama, Kronik bel ağrısı, Vücut farkındalığı, Body image, Disability, Rock tape, Low back pain, Physical activity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kinezyolojik bantlamanın kronik bel ağrılı hastaların ağrı şiddeti, bel farkındalığı, disabilite ve fiziksel aktivite düzeyleri üzerine olan etkisi incelendi. Gereç ve Yöntem: Çift körlü, randomize kontrollü bu klinik çalışmaya kronik bel ağrısı tanılı 60 hasta dahil edildi. Katılımcılar iki gruba ayrıldı: kinezyolojik bantlama grubu (KB) (n=30) ve sham grubu (SKB) (n=30). KB grubunda bant I şeklinde, gövde maksimum fleksiyonda %15 gerginlikte uygulanırken SKB grubunda gerilimsiz uygulama yapıldı. Ağrı, Görsel Analog Skala (GAS), bel farkındalığı Fremantle Bel Farkındalık Anketi (FreBFA), disabilite Rolland Morris Disabilite Anketi (RMDA) ve fiziksel aktivite düzeyi ise Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa Form) ile değerlendirildi. Tüm değerlendirmeler tedavi öncesinde, üçüncü günde ve yedinci günde gerçekleştirildi. Bulgular: Ağrı şiddeti her iki grupta da hem 3. günde hem de 7. günde anlamlı derecede azalmasına rağmen (P0,05). Bel farkındalığı ise sadece kinezyolojik bantlama uygulanan grupta hem 3. Günde hem de 7. Günde anlamlı derecede iyileşmişti (P0,05). Her iki grupta da bantlamanın fiziksel aktvite üzerine anlamlı bir etkisi yoktu (P>0,05). Sonuç: Kronik bel ağrılı hastalarda üç günlük kinezyolojik bantlama uygulaması (hem normal hem de sham) 1 haftalık dönemde hastaların ağrı şiddetini azaltmada ve disabilite skorlarını iyileştirmede benzer şekilde etkili bulundu. Her iki bantlama uygulamasının da hastaların fiziksel aktivite düzeyi üzerine kısa dönemde etkisi bulunamadı. Sadece KBuygulaması kronik bel ağrılı hastaların kısa dönemde bel farkındalığını geliştirmede etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the effects of kinesiological taping on pain intensity, back awareness, disability, and physical activity levels of patients with chronic low back pain (CLBP). Patients and Methods: Sixty patients with CLBP were included in this double-blind, randomized, controlled clinical trial. Participants were divided into two groups: the kinesiological tape group (KT) (n=30) and the sham group (SKT) (n=30). In the KT group, the tape was applied in the shape of“I”, with 15% tension at maximum flexion of the trunk, while in the SKT group, no tension was applied. Pain was assessed by the Visual Analogue Scale (VAS), back awareness by the Fremantle Back Awareness Questionnaire (FreBAQ), disability by the Rolland Morris Disability Questionnaire (RMDQ), and physical activity level by the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ-Short Form). All assessments were performed before, on the third and seventh days of treatment. Results: Although pain intensity decreased significantly in both groups on day three and day seven (P0,05). Lumbar awareness improved significantly only in the KT group on day three and day seven (P0,05). Taping did not significantly affect physical activity levels in both groups. Conclusion: In patients with chronic low back pain, three-day kinesiological taping (both regular and sham) reduces pain intensity and improves disability scores in short term. Both tape applications did not affect the patients' short-term physical activity levels. Only the regular KT application may effectively improve back awareness in the short term.