CHP parti müfettişleri raporlarına göre Trabzon ( 1935-1950)
Trabzon according to the reports of CHP party investigators
- Tez No: 873758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RESUL YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: CHP, Trabzon, Teftiş Raporları, Müfettişlik Kurumu, Halkevleri, CHP, Trabzon, Inspection reports, Inspectorate Institution, Community Center
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Cumhuriyet Halk Partisi 1923–1946 yılları arasında tek parti olmanın getirisiyle, Türk siyaset yaşamında ehemmiyetli sorumluluklar üstlenmiştir. Bu süreçte ilke ve inkılâpların halk tabanına her alanda yayılması amacıyla yoğun çaba sarf edilmiştir. CHP Parti Müfettişlerinin ve bazı dönemlerde de Trabzon Milletvekillerinin, Trabzon Vilayetinde ve kazalarında yaptıkları teftişlerin raporları temel alınarak oluşturulan çalışma, 1935 ve 1950 yılları arasında hem vilayetin hem de bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel ve idari yapısına ışık tutmayı amaçlamıştır. Araştırma aşamasında, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivinden, akademik çalışmalardan ve inceleme eserlerden faydalanılmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde CHP Parti Müfettişlik kurumunun ortaya çıkış sürecinde yaşadığı değişimler ve yasal düzenlemeler esas alınarak, müfettişlerin teftiş bölgeleri, görev ve sorumlulukları belirtilerek, Trabzon ilinde görevli parti müfettişlerinin ve milletvekillerinin özgeçmişleri verilmiştir. İkinci bölüm de, CHP Trabzon İl-İlçe örgütlenmesi, vilayet ve kazalardaki idare heyetleri, yıllara göre partiye kayıtlı üye sayısı, tahsil durumu, zaman içinde yaşanan değişimlerin sayısal oranları, bölgede bulunan kurumların işleyişi tablosal verilerden faydalanılarak aktarılmıştır. Ayrıca, partinin idari ve mali alandaki teftiş raporları incelenerek çıkarımlarda bulunulmuştur. Üçüncü bölümde, bölgedeki basın-yayın, eğitim ve spor alanındaki teftiş raporları değerlendirilerek; ekonomik, bayındırlık, sağlık faaliyetleri ve bu alanlarda yaşanılan sorunlarla birlikte müfettişlerin aktardıkları çözüm önerileri sunulmuştur. Dördüncü bölümde, Trabzon Halkevlerinin faaliyetleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Republican People's Party, with the benefit of being a single party between 1923 and 1946, assumed important responsibilities in Turkish politicial life. In this process, intense efforts were made to spread the principles and reforms to the public in every field. The study, which was based on the reports of inspections made by CHP party inspectors and, in some periods, Trabzon deputies in Trabzon province and its districts, aimed to shed light on the economic, social, cultural and administrative structure of both the province and the region between 1935 and 1950 During the research phase, the Republic of Turkey State Archives Directorate, academic studies and review work were used. In the first part of the study, which consists of six chapters, the inspection regions and duties and responsibilities of the inspectors are specified, based on the changes and legal regulations experienced by the CHP party inspectorate institution in the process of its emergence. In the second section, CVs of party inspectors and MPs working in the Trabzon are given. In the third chapter, CHP Trabzon province – district organization, administrative committees in the provinces and districts, the number of members registered to the party by years, education status, numerical rates of changes over time and the functioning of the institutions in the region are conveyed using data graphic tables. In addition, inferences were made by examining the party's administrative and financial inspection reports. In the fourth chapter, inspector inspection reports in the field of pres, education and sports in the region were evaluated. In the fifth chapter, economic, public works and health activities and the problems experienced in these areas, as well as the solution suggestions given by the inspectors are presented. In the sixth chapter, the activities of Trabzon Community Centers were evaluated.