Kadınlarda utangaçlık düzeyinin cinsel yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of the level of shyness on the quality of sexual life in woman
  1. Tez No: 873854
  2. Yazar: TUBA KANTARCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA DEMET ÜST TAŞĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Quality of sexual life, midwife, woman, shyness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışma kadınlarda utangaçlık düzeyinin cinsel yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte olan bu araştırma, Mayıs 2023–Mayıs 2024 tarihleri arasında Google form üzerinden hazırlanan anketin sosyal ağlarda paylaşılması aracılığıyla çevrimiçi olarak yürütülmüştür. Araştırma verileri Tanıtım Formu, Utangaçlık Ölçeği ve Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, en düşük ve en yüksek puanlar, Cronbach α, bağımsız gruplarda t testi, varyans, pearson korelasyon ve tekli regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların yaş ortalamasının 34.61±6.52 olduğu, Utangaçlık ölçeğinden ortalama 47.52±14.82 puan, Cinsel yaşam kalitesi ölçeğinden ise 87.62±18.08 puan aldıkları belirlenmiştir. Eğitim düzeyinin utangaçlık üzerinde, meslek, ekonomik durum ve evlilik süresinin cinsel yaşam kalitesi üzerinde etkisi görülürken, evlilik şekli ve sosyal hayat algısının ise kadınlarda hem utangaçlık hem de cinel yaşam kalitesi üzerinde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the effect of shyness level on the quality of sexual life in women. Materials and Methods: This descriptive and correlational research was conducted online from May 2023 to May 2024 via a Google Form shared on social networks. Research data were collected using a Demographic Form, Shyness Scale, and Sexual Quality of Life Scale. Data analysis involved descriptive statistics (number, percentage, mean, standard deviation, minimum and maximum scores), Cronbach's α, independent samples t-test, analysis of variance, Pearson correlation, and simple regression analysis. Findings: The average age of women was found to be 34.61±6.52 years. Women scored an average of 47.52±14.82 on the Shyness Scale and 87.62±18.08 on the Sexual Quality of Life Scale. Education level influenced shyness, while occupation, economic status, and duration of marriage affected sexual quality of life. Marriage type and social life perception were found to impact both shyness and sexual quality of life in women. A statistically significant, negative, and low-level correlation was found between women's shyness level and sexual quality of life (p < 0.05). Shyness explained 8.1% of the variance in Sexual Quality of Life. Conclusion: The study concluded that shyness levels in women have an impact on sexual quality of life, with increased shyness correlating with decreased sexual quality of life.