Türk Tarih Kurumu ve faaliyetleri (1931-1960)
Turkish Historical Society and activities (1931-1960)
- Tez No: 873868
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN TURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Tarih Kurumu, Türk Tarih Tezi, Tarih Yazıcılığı, Türk Tarihi, Milliyetçilik, Ulus İnşası, Turkish Historical Society, Turkish History Thesis, Historiography, Turkish History, Nationalism, Nation Building
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne; ekonomik,siyasi ve kültürel alanlarda sağlam ve başarılı bir yapı kazandırmak ve bu yapının devamlılığını sağlamak için Devleti kuran kişilerin önderliği ve direktifleriyle pek çok adım atılmıştır. Atılan bu adımlarla Türklerin dilini, tarihini, arkeolojisini tespit etmek amacıyla çalışmalar yapılmış ve Türklerin Anadolu'da çok önceden beri var olduğu gerçeği, delilleriyle ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çalışmaların yanında şanlı Türk tarihi hakkında gerçek bilgiye ulaşılabilecek bir merkezin olması için harekete geçilmiştir. Bunların en başında Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulmuş olan Türk Tarih Kurumu gelmektedir. Bu Kurum, geçmişte yapılan hatalardan çıkarımlarda bulunularak ülkenin geleceği için doğru kararlar alınmasını, Türk milletinin tarihi hakkında yanlış bilinenlerin ortadan kaldırılmasını amaçlamıştır ve Atatürk'ün vefat ettiği 1938 yılına kadar bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyeti gereği çalışmalarını devam ettirmiştir. 1938 yılından sonra ise İsmet İnönü'nün önderliğinde faaliyetlerine devam etmiştir. Bu çalışmada; ilkeleri 1930 yılında belirlenen, 1931 yılında Türk Tarihi Tedkik Cemiyeti adı ile teşkilatlanan; Atatürk'ün Türklerin tarihini ve insanlık tarihine katkılarını dünyaya duyurmak amacıyla kurduğu; Türk Tarih Kurumunun 1931-1960 yılları arasındaki idari yapısının ve gerçekleştirilen faaliyetlerinin incelenmesi konu edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to provide the newly established Republic of Turkey with a solid and successful structure in economic, political, and cultural fields and to ensure the continuity of this structure, many steps were taken under the leadership and directives of the people who founded the state. With these steps, studies have been carried out to determine the language, history, and archeology of the Turks, and the fact that Turks have existed in Anatolia since long ago has been tried to be revealed with evidence. In addition to these studies, action was taken to have a center where real information about the glorious Turkish history could be accessed. Foremost among these is the Turkish Historical Society, which was established under the leadership of Mustafa Kemal Atatürk. This institution aimed to make the right decisions for the future of the country by making inferences from the mistakes made in the past, to eliminate the misconceptions about the history of the Turkish nation, and continued its work by Mustafa Kemal Atatürk's will until 1938, when Atatürk passed away. After 1938, it continued its activities under the leadership of İsmet İnönü. This study examines the administrative structure and activities of the Turkish Historical Society between 1931 and 1960, the principles of which were determined in 1930, organized in 1931 under the name of the Turkish Historical Research Society, and established by Atatürk to announce the history of Turks and their contributions to the history of humanity to the world.