6.sınıf matematik dersi kümeler konusunun aktif öğrenme teknikleri ile öğretiminin etkisinin çeşitli değikenler açısından incelenmesi
Investigation of the effect of teaching the subject of sets in 6th grade mathematics course with active learning techniques in terms of various variables
- Tez No: 873970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU GÜR ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aktif Öğrenme, Kalıcılık, Kümeler, Öğrenci Başarısı, Active Learning, Retention, Clusters, Student Achievement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma 6. sınıf kümeler konusunun aktif öğrenme teknikleri ile öğretiminin öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumuna, öğrenci başarısına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada“Ön Test–Son Test Kontrol Gruplu”gerçek deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Kontrol grubunda düz anlatım ve soru cevap tekniği kullanılırken deney grubunda aktif öğrenme tekniklerinden yapboz, kart gösterme, kart eşleştirme, tombala, proje tasarımı ve akran öğretimi teknikleri kullanılarak ders işlenmiş ve öğrencilerin matematiğe yönelik tutumu, matematik başarısı ve öğrenmenin kalıcılığı arasındaki farklar karşılaştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kocaeli ilinin Gebze ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir okulda 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören toplam 52 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Kontrol ve deney grubunda 26 öğrenci bulunmaktadır. Veri toplama sürecinde“Matematik Tutum Ölçeği”ve“Kümeler Başarı Testi”kullanılmıştır. İki gruba da ön test ve son test olarak kümeler başarı testi ve matematik tutum ölçeği uygulanmıştır. Uygulama iki grup için de üç hafta (15 saat) olacak şekilde planlanmış haftada beş ders saat olmak üzere toplamda üç hafta (15 ders saati) ders anlatılmıştır. Uygulama bitiminden üç ay sonra kalıcılığı belirlemek amacıyla matematik başarı testi tekrar uygulanmıştır. Elde edilen veriler özel bir istatistik programı kullanılarak bilgisayar ortamında çözümlemesi yapılmıştır. Verilerin analizi yapılırken iki ortalama arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını incelemek için parametrik testlerden t-testi kullanılmıştır. Verilerden elde edilen sonuçların deney grubu lehinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to reveal the effect of teaching the subject of 6th grade sets with active learning techniques on students' attitudes towards mathematics course, student success and permanence of learning. A real experimental research model with“Pre-Test-Post-Test Control Group”was used in the research. While direct instruction and question and answer techniques were used in the control group, the lesson was taught using active learning techniques such as jigsaw, card showing, card matching, bingo, project design and peer teaching techniques in the experimental group, and the differences between students' attitudes towards mathematics, mathematics achievement and permanence of learning were compared. The sample of the research consists of a total of 52 sixth grade students studying in a school affiliated with the Ministry of National Education in the Gebze district of Kocaeli province in the 2022-2023 academic year. There are 26 students in the control and experimental groups.“Mathematics Attitude Scale”and“Clusters Achievement Test”were used in the data collection process. Clusters achievement test and mathematics attitude scale were applied to both groups as pre-test and post-test. The application was planned for three weeks (15 hours) for both groups, and five lessons per week were taught for a total of three weeks (15 lesson hours). Three months after the end of the application, the mathematics achievement test was administered again to determine permanence. The data obtained was analyzed on a computer using a special statistical program. While analyzing the data, t-test, one of the parametric tests, was used to examine whether the difference between the two averages was significant. It was determined that the results obtained from the data were in favor of the experimental group.