İlköğretim 6. sınıf matematik dersinde kümeler alt öğrenme alanının aktif öğrenme yöntemi ile işlenmesinin öğrenci başarısına etkisi
The effects of active learning methods on the students? success in 6th grade mathematics at teaching of sets
  1. Tez No: 228372
  2. Yazar: TUĞBA YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK ÇAKMAK, YRD. DOÇ. DR. MİNE AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Öğrenme, Geleneksel Öğretim, Öğrenci Başarısı, Matematik, İlköğretim Eğitimi, Active Learning, Traditional Method, Sutudent Achievement, Mathematics, Primary Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu deneysel çalışmanın amacı 6. sınıf matematik dersi ?Kümeler? konusunda aktif öğrenme yönteminin kullanıldığı deney grubundaki öğrenci başarısı ile geleneksel öğrenme yönteminin uygulandığı kontrol grubundaki öğrenci başarısını karşılaştırmaktır.Araştırmada ön-test son-test kontrol gruplu deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Bu araştırma 2007?2008 eğitim öğretim yılının 1. yarıyılında Düzce ilinde bir devlet okulunda yapılmıştır. 20 öğrenci deney grubunda, 20 öğrenci kontrol grubunda olmak üzere toplam 40 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerine daha önce güvenirliği hesaplanmış olan ve araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi uygulanmıştır. Daha sonra deney grubunda dersler aktif öğrenme yöntemi ile işlenirken, kontrol grubunda dersler geleneksel öğretim yöntemleriyle işlenmiştir. Yapılan öğretim sonunda her iki gruba da hazırlanan başarı testi son-test olarak uygulanmıştır.Araştırma verilerinin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma ve t-testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre aktif öğrenme yöntemi ile öğrenim gören grubun akademik başarısının, geleneksel öğretim yönteminin kullanıldığı kontrol grubunun başarısından daha fazla arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this expermental study is to compare the success of test group taught with the active learning, with the control group students? success taught with the traditioanal teaching methods at teaching of ?Sets? in 6th grade Mathematics.Experimental research model that includes pretest and posttest was conducted with a control group and an experiment group. This research was applied in a school in Düzce in the first term of 2007?2008 education and instructiıon year. 20 students were in experiment group and 20 students were in control group. So in total 40 students joined the study. The achievement test of which reliablity had been calculated beforehand and that had been build up by researcher was applied to the experiment and control group students. Then when the lessons were given with the active learning methods in the experiment group, the lessons were given in traditional method in the control group. At the end of the instruction, the achievement test prepared to both of the groups was applied as the posttest.Arithmetic mean, standart deviation and t-test were used in the analyses of the data. According to the research results; it was clear that the group?s academic success educated with the active learning methods increased more than the group?s success educated with the traditional instruction methods.