Biyopolitika bağlamında bedenin sanatta kullanımı ve siyasallaştırılması
The use and politicization of the body in art in the context of biopolitics
  1. Tez No: 874088
  2. Yazar: ZEYNEP TONYALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKİN DEVECİ, DOÇ. DR. HALUK ARDA OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Biyopolitika, Beden, Sanat, Siyaset, Propaganda, Beden Politikası, Biopolitics, Body, Art, Politics, Propaganda, Body Politics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Biyopolitika, iktidarın, toplumun fiziksel ve biyolojik unsurlarını kontrol etme ve yönlendirme biçimi ile ilişkilidir. Beden politikaları da bu bağlamda propagandanın fonksiyonunu ve iktidarın stratejik yöntemleriyle, beden üzerindeki etkisini ifade etmektedir. Dolayısıyla biyopolitika totalitarizmle işleyen ve daha geniş bir ifade ile açıklamak gerekirse, mutlak itaatin merkezileştiği rejimlerde, sanat ve propaganda aracılığıyla meşrulaşmaktadır. Sanat, Antik Çağdan günümüze kadar etki eden, toplumun kültürünü, değerlerini, inançlarını yansıtan güçlü bir araç olduğu gibi, iktidarların ideolojileri benimsetme ve işleme fonksiyonuna da hizmet etmektedir. 20. yüzyılda ise totoliter rejimler ideolojilerini propaganda sanatı aracılığı ile yansıtmaktadırlar. Örnek olarak Alman Nasyonal Sosyalist ve Sovyet rejimlerinin kendi ideolojilerini propaganda ve sanat ilişkisiyle kitlelere benimsetmeleri, bu bağlamda güçlü bir örnek teşkil etmektedir. Biyopolitika kavramı, tarihsel olarak çok eski dönemlere kadar uzansa da İkinci Dünya Savaşıyla, ırksal politikaların ve sonrasında da askeri stratejilerin temelini oluşturmuş ve biyopolitikanın etkisi, sadece askeri alanlarla sınırlı kalmamıştır. Özellikle göç ve sınır kontrolleri, göçmen politikaları alanında da etkisini gösterdiğini söyleyebiliriz. Geçmişten günümüze biyopolitikanın ve beden politikalarının sanatsal bağlamda yansımalarını ele alırken, bedenin stratejik olarak önemi, konumu, biyopolitika bağlamında bedenin sanatla olan ilişkisi, işlevselliği, bağlantılı olarak açıklanmaktadır. Beden ve iktidarın etkileşiminin, tarihten, kültürden ve toplumsal olgulardan ayrı tutulamayacağı gibi, egemenliğin yönetme sanatına dönüştüğü, normlara uygun hale getirildiği görülmektedir. Ayrıca, toplumsal bedenin denetlendiği beden politikalarıyla, nüfusun yeniden üretimini hedef alan, sanatı ideolojileri için kullanıp beslenen bir iktidarın yapısı ve beden üzerindeki yansımaları bu çalışmanın ana iskeletini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Biopolitics is related to the way power controls and directs the physical and biological elements of society. In this context, body politics refers to the function of propaganda and the impact of the government on the body through its strategic methods. Therefore, biopolitics is legitimized through art and propaganda in regimes that operate with totalitarianism and, to put it more broadly, in which absolute obedience is centralized. Art is a powerful tool that has an impact from ancient times to the present day, reflecting the culture, values and beliefs of the society, as well as serving the function of governments to adopt and process ideologies. In the 20th century, totalitarian regimes reflect their ideologies through propaganda art. For example, the German National Socialist and Soviet regimes adoption of their ideologies by the masses through the relationship between propaganda and art constitutes a strong example in this context. Although the concept of biopolitics dates back to ancient times, it formed the basis of racial policies and military strategies after the Second World War, and the impact of biopolitics was not limited to military areas only. We can say that it has an impact especially in the field of immigration and border controls and immigration policies. While discussing the reflections of biopolitics and body policies in the artistic context from past to present, the strategic importance of the body, its position, the relationship of the body with art and its functionality are explained in the context of biopolitics. Just as the interaction of body and power cannot be separated from history, culture and social facts, it is seen that sovereignty turns into the art of governing and is made in accordance with the norms. In addition, the structure of a power that targets the reproduction of the population with body policies that control the social body, and uses art for its ideologies, and its reflections on the body constitute the main framework of this study.