Son 15 yıl içinde çocuk endokrinoloji polikliniğinde otoimmün tiroidit tanısı ile izlenen çocuk ve adölesanların klinik ve oksolojik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and auxological characteristics of children and adolescents followed with diagnosis of autoimmune thyroiditis in the pediatric endocrinology clinic over the last 15 years
  1. Tez No: 874232
  2. Yazar: ÖMER DOĞAN AĞABİLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Guatr, levotiroksin, otoantikor, otoimmün tiroidit, Autoantibody, autoimmune thyroiditis, guatr, levothyroxine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniğinde otoimmün tiroidit tanısı ile izlenen çocuk ve adölesanların klinik ve oksolojik özelliklerinin retrospektif olarak araştırılması planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2008 ve 2023 yılları arasında hastanemiz Çocuk Endokrinoloji polikliniğinde otoimmün tiroidit tanısı ile takip edilen 101 hasta dahil edildi. Başvuru şikayetleri, başvuru anında fizik muayene bulgusu, başvuru semptomları, tanı anındaki ve tedavi sonrasındaki tiroid fonksiyon testleri ve tiroid otoantikor düzeyleri, tiroid ultrasonografi sonuçları, aile öyküsü, eşlik eden otoimmün hastalık olup olmadığı, boy ve ağırlık ölçümleri, pubertal gelişim düzeyleri, guatr varlığı, başlanan tedavi ajanı, tedavi ile ötiroid olma süresi ve özellikleri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada hastaların % 84,2'si (n=85) kız idi. Tanı anında çalışmamızdaki hastaların yaş ortalaması 10,5 idi. Hastaların % 53,5'i ilk başvuru anında hipotiroidik, % 37,3'ü ötiroidikti. Hipotiroidik grubun tanı yaşı ortalaması 9,75, ötiroidik grubun tanı yaşı ortalaması 11,32 idi ve bu iki grup birbirinden istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde farklıydı (p20 mIU/L) olduğu hastalarda serum anti-TG düzeylerinin de anlamlı düzeyde yüksek seyrettiğini gösterdik. Levotiroksin tedavisinin diğer tedavi yaklaşımlarına göre daha başarılı olduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to retrospectively investigate the clinical and auxological characteristics of children and adolescents followed by a diagnosis of autoimmune thyroiditis in the Çukurova University Faculty of Medicine Pediatric Endocrinology Clinic. Materials and Methods: A total of 101 patients with a diagnosis of autoimmune thyroiditis in our hospital's Pediatric Endocrinology clinic between 2008 and 2023 were included in our study. Complaints at presentation, physical examination findings at presentation, presenting symptoms, thyroid function tests at diagnosis and after treatment, thyroid autoantibody levels, thyroid ultrasound results, family history, presence of accompanying autoimmune diseases, height, and weight measurements, pubertal development stages, presence of goiter, initiated treatment agent, duration and characteristics of becoming euthyroid with treatment were evaluated. Results: In our study, 84,2 % of the patients (n=85) were female. The mean age of the patients at the time of diagnosis was 10,5 years. In our study 53,5 % of the patients were hypothyroid and 37,3 % were euthyroid at the time of diagnosis. The mean age at diagnosis was 9,75 for the hypothyroid group and 11,32 for the euthyroid group, and there was a statistically significant difference between these two groups (p20 mIU/L), 58,8 % had high serum anti-TG levels, showing a significant difference between the groups (p20 mIU/L). We demonstrated that L-T4 treatment is more successful than other treatment approaches.