8-12 yaş çocuğu olan annelerin kapsayıcı işlevleri ile çocuklarında görülen psikopatolojik belirtiler arasında ontolojik iyi oluş ve duygu düzenlemenin aracılığı
The mediation of ontological well-being and emotion regulationbetween the inclusive functions of mothers with 8-12 years oldchildren and psychopathological symptoms in their children
- Tez No: 874262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme, Kapsayıcı işlevler, Psikopatolojik belirtiler, Ontolojik iyi oluş, Anne, Çocuk, Emotion regulation, Containing functions, Psychopathological symptoms, Ontological well-being, Mother, Children
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, 8-12 yaş çocuğu olan annelerin kapsayıcı işlevleri ile çocuklarında görülebilecek psikopatolojik belirtiler arasındaki ilişkide duygu düzenleme ve ontolojik iyi oluş düzeylerinin aracılık rolleri incelenmiştir. Aynı zamanda annelerin kapsayıcı işlevleri ve çocuklarında görülebilecek psikopatolojik belirtilerin demografik bilgilerle aralarında anlamlı bir ilişki olup olmadığına ışık tutması amaçlanmaktadır. Literatür taraması yapıldığında; ontolojik iyi oluş, duygu düzenleme, duygu düzenleme güçlüğü, annenin kapsayıcı işlevleri ve annenin kapsayıcı işlevlerindeki eksiklik veya sorun olması halinde ortaya çıkabilecek bazı psikopatolojik bulgular ayrı ayrı yer almaktadır. Ancak bunların hepsini içinde barındıran bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada duygu düzenleme ve ontolojik iyi oluşun annelerin kapsayıcı işlevleri ve psikopatolojik belirtiler arasında aracılık edebileceği düşünülmüş ve bu araştırmayla birlikte incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında; 8-12 yaş çocuğu olan 359 anneden, Google Form anket tekniği ile internet üzerinden veri toplanmıştır. İç Anadolu, Ege, Marmara, Karadeniz bölgelerindeki annelere uygulanmıştır. Ebeveyn Çocuk Kapsayıcı İşlevler Ölçeği, Çocuk Semptom Değerlendirme Envanteri, Ontolojik İyi Oluş Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada yer alan verilerin analiz çalışması SPSS 27 ve Process 3.5 programı ile gerçekleştirilmiş olup, yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Pearson Korelasyon analizi, Bağımsız Örneklemler t-testi yapılmış ardından ANOVA testi ile demografik değişkenlerin puanlarını karşılaştırmak amaçlanmıştır. ANOVA'nın varsayımlarının karşılanmadığı koşullarda ise Kruskal Wallis-H testi yapılmıştır. Yapılan analizin sonucunda ebeveyn- çocuk kapsayıcı işlevin psikopatolojik belirtileri anlamlı düzeyde yordadığı görülmektedir. Duygu düzenleme güçlüğü, hiçlik, umut ve pişmanlık aracı değişkenleri modele dahil edildikten sonra, kapsayıcı işlevin katsayısı azalmıştır fakat istatiksel olarak anlamlılığını yitirmediğinden dolayı kısmi aracılık olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar bağlamında, ebeveyn-çocuk kapsayıcı işlev ile psikopatolojik belirtilerin ilişkisinde duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolü olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating roles of emotion regulation and ontological well-being levels in the relationship between containing functions of mothers with 8-12-year-old children and the psychopathological symptoms that may be seen in their children were investigated. At the same time, it is aimed to shed light on whether there is a significant relationship between the containing functions of mothers and the psychopathological symptoms that can be seen in their children with demographic information. When literature review is made; Ontological well-being, emotion regulation, emotion regulation difficulties, maternal containing functions and some psychopathological findings that may arise in case of deficiency or problem in maternal containing functions are listed separately. However, there is no study that includes all of them. In this study, it was thought that emotion regulation and ontological well-being could mediate between the containing functions of mothers and psychopathological symptoms, and it was aimed to be examined together with this research. Scope of work; Data were collected from 359 mothers with children aged 8-12, using the Google Form questionnaire technique. It was applied to mothers in Central Anatolia, Aegean, Marmara and Black Sea regions. Parent Child Containing Functions Scale, Child Symptom Assessment Inventory, Ontological Well-Being Scale, Emotion Regulation Difficulty Scale and Demographic Information Form were used. The analysis of the data in the research was carried out with SPSS 27 and Process 3.5 program, and the structural equation model was used. Pearson Correlation Analysis, Independent Samples t-test were performed, and then it was aimed to compare the scores of demographic variables with ANOVA test. In the conditions where the assumptions of ANOVA were not met, the Kruskal Wallis-H test was used. As a result of the analysis, it is seen that parent-child containing function significantly predicts psychopathological symptoms. After including the mediator variables of emotion regulation difficulty, nothingness, hope and regret in the model, the coefficient of containing function decreased, but it was determined that there was partial mediation because it did not lose its statistical significance. In the context of the results, it was determined that difficulty in emotion regulation played a mediating role in the relationship between parent-child containing function and psychopathological symptoms.