Politik istikrarsızlığın hisse senedi piyasası üzerindeki etkileri: BIST100 örneği
Effects of political instability on stock market: The case of BIST100
  1. Tez No: 874301
  2. Yazar: NIJAT BANNAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERT URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Politik İstikrarsızlık, Borsa İstanbul, GARCH Modeli, Political Instability, Borsa Istanbul, GARCH Model
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Politik istikrarsızlık, bir ülkenin uyguladığı politikalar çerçevesinde ortaya çıkan belirsizliker, çatışmalar ve değişimleri ifade etmektedir. Bir ülkede yaşanan politik istikrarsızlık, ekonomik anlamda başta hisse senedi piyasası olmak üzere tüm piyasalarda ve tüm yatırım araçlarının fiyatlarında dalgalanmaya yol açmaktadır. Fiyat dalgalanmaları ise yatırım araçlarının getirilerini ve oynaklıklarını etkilemektedir. Politik istikrarsızlığın boyutu ve şiddeti oynaklığın da boyutunu belirmektedir. Bu çalışmada, politik istikrarsızlığın hisse senedi piyasasındaki oynaklık üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu bağlamda, Ocak 2010-Haziran 2023 dönemi BİST100 endeksi haftalık kapanış fiyatları üzerinden hesaplanan getiri serileri ile The PRS Group'dan sağlanan politik istikrarsızlık endeksindeki değişim oranları kullanılarak GARCH modeli uygulanmıştır. Sonuç olarak, Türkiye özelinde politik istikrarsızlığın BİST100 endeksi oynaklığı üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığı bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Political instability refers to the uncertainties, conflicts and changes that arise within the framework of the policies implemented by a country. Political instability in a country leads to fluctuations in all markets, especially the stock market, and in the prices of all investment instruments. Price fluctuations affect the returns and volatility of investment instruments. The extent and severity of political instability determines the extent of volatility. This study aims to analyze the impact of political instability on stock market volatility. In this context, the GARCH model is applied by using the return series calculated over the weekly closing prices of the BIST100 index for the period January 2010-June 2023 and the rates of change in the political instability index obtained from The PRS Group. As a result, it is found that political instability does not have any effect on the volatility of the BIST100 index in Turkey.