Ortadoğu'da güç mücadelesi ve yükselen aktörler
Power struggle and rising actors in the Middle East
- Tez No: 874443
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ELİF ÖZDİLEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, Çatışma, Güç Mücadelesi, Politika, Middle East, Conflict, Power Struggle, Policy
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ufuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ortadoğu, tarih boyunca dünya siyasetinin merkezinde yer alan ve stratejik önemi her dönemde ön plana çıkan bir bölge olmuştur. Bölgenin zengin enerji kaynakları, jeopolitik konumu ve kültürel önemi, küresel güçlerin sürekli ilgisini çekmiş ve bölgeyi etkileyen birçok dinamik oluşmasına neden olmuştur. Soğuk Savaş sonrası dönemde, Ortadoğu'da yaşanan güç mücadelesi daha da karmaşık hale gelmiş, bölgedeki çatışmaların derinleşmesine ve yeni aktörlerin sahneye çıkmasına yol açmıştır. Bu tezin amacı, Ortadoğu'daki güç mücadelesini etkileyen faktörleri ve bölgesel aktörleri incelemektir. Özellikle, İran, Suudi Arabistan, Filistin, Mısır ve İsrail gibi önemli ülkelerin bölgedeki rolü üzerinde durulacak ve bu ülkelerin Ortadoğu politikaları analiz edilecektir. Ayrıca, ABD, Çin ve Rusya gibi küresel güçlerin Ortadoğu politikaları da incelenecek ve bunların bölgesel dinamiklere etkisi değerlendirilecektir. Bu tezde, Ortadoğu'daki güç mücadelesinin temel dinamiklerinin anlaşılması için bölgenin kültürel, tarihi ve jeopolitik yapısı detaylı bir şekilde incelenecektir. Ayrıca, bölgesel ve uluslararası örgütlerin politikaları da ele alınarak, Ortadoğu'daki güç dengelerinin nasıl şekillendiği ve değiştiği anlaşılmaya çalışılacaktır. Son olarak, bölgedeki çıkarımlar yapılarak gelecek senaryolarına ve barışın sağlanabilmesi için önerilere yer verilecektir. Ortadoğu'nun jeopolitik konumu, sahip olduğu enerji kaynakları, mezhepsel ayrımlar ve bölgesel örgütler gibi unsurlar, bölgedeki aktörlerin politikalarını derinden etkilemektedir. Ortadoğu'daki güç mücadelesi karmaşık ve çok boyutlu bir yapıya sahiptir. Bölgesel aktörlerin rekabeti, küresel güçlerin müdahaleleri ve yapısal faktörler, bölgenin istikrarsızlığını beslemektedir. Ancak, bölgesel iş birliği ve diyalog yoluyla, barış ve istikrarın sağlanabileceği de vurgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The Middle East has been a region that has been at the center of world politics throughout history and the importance of which has emerged at the forefront in every period. The region's rich energy resources, geopolitical location, and cultural significance have attracted the constant attention of global powers and caused many dynamics affecting the region. In the post-Cold War era, the power struggle in the Middle East has become more complex, leading to deepening conflicts in the region and the emergence of new actors. This thesis aims to analyze the factors affecting the power struggle in the Middle East and the regional actors in detail. Additionally, the Middle East policies of global powers such as the USA, China, and Russia will be examined and their impact on regional dynamics will be evaluated. In this thesis, the cultural, historical and geopolitical structure of the region will be examined in detail in order to understand the basic dynamics of the power struggle in the Middle East. In addition, the policies of regional and international organizations will be made to understand how the balance of power in the Middle East is shaped and changing. Finally, inferences will be made in the region, and future scenarios and suggestions for achieving peace will be included.. Factors such as the geopolitical location of the Middle East, its energy resources, sectarian divisions, and regional organizations deeply affect the policies of the actors in the region. Important developments such as the Arab Spring, the Syrian crisis, and the Israeli-Palestinian conflict are among other factors that determine the course of the power struggle. The power struggle in the Middle East is complex and multidimensional. Competition between regional actors, interventions of global powers, and structural factors feed the instability of the region. However, it should be emphasized that peace and stability can be achieved through regional cooperation and dialogue.