Tip C Kişilik Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of the Type C Personality Scale
- Tez No: 874445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERCAN ALTINÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tip C Kişilik, Kişilik, Ruh Sağlığı, Kanser, Güvenirlik, Geçerlik, Type C Personality, Personality, Mental Health, Cancer, Reliability, Validity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Yapılan çalışmada kanser ile ilişkili olduğu düşünülen Tip C Kişilik özelliklerini ölçmeyi hedefleyen ölçeğin Türkçe adaptasyonu gerçekleştirilerek, psikometrik özellikleri değerlendirilmiştir. Pilot uygulama ve üç ayrı çalışma sonucunda 20 madde ve 2 alt boyuttan oluşan ölçek formu oluşturulmuştur. Ölçeğin alt boyutları Teslimiyet ve Kısıtlı Duygulanım olarak adlandırılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu kanser tanısı alan ve sağlıklı kontrol grubundan 18-65 yaş arası kadın ve erkekler oluşturmaktadır. Tüm ölçek için Cronbach's Alpha Katsayısı .89, Teslimiyet alt boyutu için .88, Kısıtlı Duygulanım alt boyutu için .81 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin zamana karşı güvenirliğini belirlemek için yapılan Test-tekrar Test analizi sonucunda kararlılık katsayısı .93 olarak bulunmuştur. Ayrıca kanser tanısı alan grup ile sağlıklı kontrol grubu karşılaştırıldığında Tip C Kişilik gösterme açısından kanser tanısı alan grup lehine anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Tip C Kişilik Ölçeği Türk toplumunda kullanımı geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
In the study, the Turkish adaptation of the scale, which aims to measure Type C Personality traits thought to be related to cancer, was performed and its psychometric properties were evaluated. As a result of the pilot application and three separate studies, a scale form consisting of 20 items and 2 sub-dimensions was created. The subscales of the scale are called Submissiveness and Restricted Affectivity. The sample group of the research consists of women and men between the ages of 18-65 who were diagnosed with cancer and a healthy control group. Cronbach's Alpha Coefficient was calculated as .89 for the whole scale, .88 for the Submissiveness subscale, and .81 for the Restricted Affectivity subscale. As a result of the Test-Retest analysis conducted to determine the reliability of the scale over time, the stability coefficient was found to be .93. Additionally, when the group diagnosed with cancer was compared with the healthy control group, it was concluded that there was a significant difference in favor of the group diagnosed with cancer in terms of Type C Personality. According to the results obtained, the Type C Personality Scale is a valid and reliable measurement tool for use in Turkish society.