Kilitli parke ve bordür yapı malzemelerinin alkali ile aktive edilmiş bağlayıcılarla endüstriyel tesislerde üretilmesi: Mekanik özelliklerinin ve çevresel etkilerinin incelenmesi
Production of interlocking parquet and border building materials with alkali-activated binders in industrial plants: Investigation of their mechanical properties and environmental effects
  1. Tez No: 874655
  2. Yazar: ERHAN CAMKES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN İLKENTAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geopolimer, yüksek fırın cürufu, mekanik özellikler, yaşam döngüsü değerlendirmesi, Geopolymer, blast furnace slag, mechanical properties, life cycle assessment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada bağlayıcı olarak yüksek fırın cürufu, aktivator olarak Na2SiO3 (sodyum metasilikat) kullanılarak endüstriyel tesislerde birebir ölçekte alkali ile aktive edilmiş yapı malzemeleri üretilmiştir. Alkali ile aktive edilmiş kilitli parke ve bordürlerin üretimi esnasında çimentolu parke ve bordür üretimi esnasında kullanılan makine ve teçhizatın aynısı kullanılmış ve aynı üretim süreçleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında endüstriyel tesislerde birebir ölçekte üretilen parke ve bordürler oda koşullarında, suda,75°C sıcaklıkta ve 90 °C sıcaklıkta küre tabi tutulmuştur. Üretilen yapı malzemeleri üzerinde su emme deneyleri, yarmada çekme dayanımı, eğilme dayanımı deneyi, FESEM-EDX analizleri ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Alkali ile aktive edilmiş parke ve bordürler ilgili Türk standartlarında bulunan sınır değerleri sağlamıştır. Ayrıca iç yapı incelemelerinde CASH jelleri gözlemlenmiştir. Buna ilaveten çimentosuz yapı malzemeleri hem ilgili standarda göre fiziksel ve mekanik özellikleri sağlamış hem de en az %50 oranında karbon salınımı az olacak şekilde üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, alkali-activated building materials were produced on a one-to-one scale in industrial facilities using blast furnace slag as binder and Na2SiO3 (sodium metasilicate) as activator. During the production of alkali-activated interlocking parquet and borders, the same machinery and equipment used during the production of cement-based parquet and borders were used and the same production processes were carried out. Within the scope of the study, parquet and borders produced on a one-to-one scale in industrial facilities were cured at room conditions, in water, at 75 °C and at 90 °C. Water absorption tests, splitting tensile strength, flextural strength test, FESEM-EDX analyzes and Life Cycle Assessment analyzes were performed on the produced building materials. According to the results obtained, alkali-activated parquet and borders met the limit values in the relevant Turkish standards. In addition, CASH gels were observed in the microstructure examinations. In addition, cement-free building materials provided both physical and mechanical properties according to the relevant standard and were produced in a way that would reduce carbon emission by at least 50%.