Study of reproductive biology in Morus nigra and Morus alba
Morus nigra ve Morus alba'da üreme biyolojisi çalışması
  1. Tez No: 874657
  2. Yazar: SHAYAN FATIMA
  3. Danışmanlar: ASSOC. PROF. DR. KAHRAMAN GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Üreme biyolojisi, tozlaşma yöntemleri, apomiksis, partenokarpi, SSR, heterozigot profil, Reproductive biology, pollination methods, apomixis, parthenocarpy, SSR, heterozygous profiles
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Morus türleri çeşitli iklimlere uyum sağlayabilmeleri, gıda ve ipek üretimindeki önemleri ile tanınmaktadır. Ekonomik önemlerine rağmen, tozlaşma yöntemleri, apomiksis ve partenokarpi gibi üreme biyolojileri üzerine sınırlı çalışma yapılmıştır. Dut türlerinde ekonomik bahçecilik için döllenme biyolojisinin bilinmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasında Morus. alba ve Morus nigra türlerine ait 15 dut genotipinde, açık tozlaşma ve çapraz tozlaşma çalışılmıştır. Sera içinde açık tozlanan M. alba genotiplerinde, M. alba M. nigra ve M. alba tozlamalarının her birinde 50 meyve başına sırasıyla 1975, 1578 ve 1360 meyvecik sayılmıştır. Açık tozlanan dallarda M. alba bitkileri 2802 meyveciğe sahipken, kapalı tutulan dallarda 2982 meyve sayılmıştır. M. nigra'nın nispeten daha az sayıda (1203) meyveciğe sahip olduğu gözlenmiştir. Sera içinde açık tozlanan ve M. alba ve M. nigra ile çaprazlan M. alba genotipleri için sırasıyla tohum çimlenme başarıları %13.2, %17.2, %12.2 olarak bulunmuştur. Arazideki açık tozlanan M. alba tohumlarının çimlenme oranı %47.6 ve kapalı dallardaki meyve tohumlarının çimlenmesi % 0.8 bulunmuştur. Açık tozlanan M. nigra meyvelerinin çimlenme oranı ise %21.4 olmuştur. SSR analizi sonucunda, M. nigra melez popülasyonlarının dişi ebeveynlerle daha yüksek allelik benzerlik gösterdiği, M. alba melez popülasyonların ise dişi ebeveynler için daha düşük allelik benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. Bu bulgular, M. alba ve M. nigra türlerinde kendi kendine tozlaşma, partenokarpi ve çapraz tozlaşma potansiyeline işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Morus species are renowned for their adaptability in various climates and their significance in food and silk production. Despite their economic importance, there is a notable gap in understanding their reproductive biology, phenomena like pollination methods, apomixis and parthenocarpy, requiring research for improved cultivation and orchard establishment. A total of 15 mulberry genotypes were grouped, open pollination, hybridization and covered to study reproduction biology. M. alba open pollinated, and hybridization with M. alba and M. nigra inside the greenhouse had 1975, 1578 and 1360 fruitlets per 50 fruits each, respectively. M. alba genotypes in open field conditions had 2802 fruitlets and while covered branches had 2982 fruitlets. The M. nigra had relatively lesser (1203) fruitlets. The germination percentages for the greenhouse samples were 13.2%, 17.2%, 12.2% for open-pollinated and hybridization with M. alba & M. nigra, respectively. M. alba genotypes outside showed 47.6% germination percentage for open pollinated fruits and 0.8% for covered branches. The germination percentage of open pollinated M. nigra was 21.4%. While SSR analysis of M. alba seedlings showed higher allelic similarity to female parents, allelic similarity for female parents were found to be lower for M. nigra seedlings populations. These findings suggest the potential for selfpollination, parthenocarpy, and hybridization within the studied population.