Hipnoterapi, sanal gerçeklik ve bilinçli farkındalık uygulamalarının restoratif diş tedavisi esnasında oluşan dental anksiyete üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of hypnotherapy, virtual reality and mindfulness applications on dental anxiety during restorative dental treatment
  1. Tez No: 874690
  2. Yazar: FATİH ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÇELİK, DOÇ. DR. MÜNEVVER KILIÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental anksiyete, hipnoterapi, sanal gerçeklik gözlüğü uygulaması, bilinçli farkındalık temelli meditasyon uygulaması, MDAS, DKS, VAS, Dental anxiety, hypnotherapy, virtual reality glasses application, mindfulness-based meditation practice, MDAS, DFS and VAS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Toplumda sıkça karşılaşılan dental anksiyetenin yönetiminde geçmişten beri çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, hipnoterapi, sanal gerçeklik gözlüğü ve bilinçli farkındalık temelli meditasyon uygulamalarının diş hekimi korkusunun azaltılmasındaki etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Materyal-metod: Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine restoratif amaçla başvuran, D2 seviye çürüğü bulunan, 18 yaş ve üstü 80 hasta çalışmaya dahil edildi. İşlem öncesi ve sonrasında hastalarla birebir görüşme yöntemi kullanılarak Modifiye Dental Anksiyete Skalası ve Dental Korku Skalası ile anksiyete düzeyleri ölçüldü. Çalışmaya katılan yüksek seviye ve üzeri anksiyetesi olan hastalar rastgele 4 gruba ayrıldı. 1. grup: kontrol grubu (herhangi bir anksiyete azaltıcı uygulama yok), 2. grup: hipnoterapi uygulanan hastalar, 3. grup: sanal gerçeklik gözlüğü kullanılarak distraksiyon sağlanan hastalar, 4. grup: bilinçli farkındalık temelli meditasyon yapılan hastalar. Restoratif tedavi işlemi sonrası ağrı ölçeği olan VAS skalası ile ağrı düzeyleri ölçüldü. Daha sonra kaydedilen veri setinin istatistiksel analizi Wilcoxon Signed-Rank testi ve Kruskal Wallis testi ile yapıldı. Bulgular: Tüm gruplarda katılımcıların modifiye dental anksiyete skalası (MDAS) ilk ve MDAS son ortalama skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede fark bulundu. (p0.05) Sonuç: Hipnoterapi, sanal gerçeklik gözlüğü ve bilinçli farkındalık temelli meditasyon uygulamaları dental anksiyetenin azaltılmasında etkili ve güvenilir yöntemler olarak kullanılabilir. Çalışmamızın farklı yöntemlerin etkinliğini ölçecek ve karşılaştıracak olan randomize kontrollü çalışmalara öncü niteliğinde olduğu düşünülüp, daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Various methods have been used in the management of dental anxiety, which is frequently encountered in society, since the past. This thesis study aims to investigate the effects of hypnotherapy, virtual reality glasses and mindfulness-based meditation practices on reducing the fear of the dentist. Material-method: 80 patients, aged 18 and over, with D2 level caries, who applied to Atatürk University Faculty of Dentistry for restorative purposes, were included in the study. Anxiety levels were measured with the Modified Dental Anxiety Scale and Dental Fear Scale using one-on-one interviews with the patients before and after the procedure. Patients with higher anxiety who participated in the study were randomly divided into 4 groups. 1st group: control group (no any anxiety-reducing application), 2nd group: patients receiving hypnotherapy, 3rd group: patients who received distraction using virtual reality glasses, 4th group: patients who underwent mindfulness-based meditation. After the restorative treatment procedure, pain levels were measured with the VAS scale, which is a pain scale. Then, statistical analysis of the recorded data set was performed using the Wilcoxon Signed-Rank test and the Kruskal Wallis test. Results: Statistically significant difference was found between the participants' MDAS initial and MDAS final mean scores in all groups. (p0.05) Conclusion: Hypnotherapy, virtual reality glasses and mindfulness-based meditation practices can be used as effective and trustworthy methods to reduce dental anxiety. Our study is thought to be a pioneer in randomized controlled studies that will measure and compare the effectiveness of different methods, and more studies are needed.