Müzik öğretmeni adaylarının yaratıcılıkları ile çalgı öz yeterlik ve çalgılarına yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between music teacher candidates' creativity and instrument self-efficiency and attitudes towards their instruments
  1. Tez No: 874689
  2. Yazar: NECATİ ERDEM VAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ERDEM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Yaratıcılık, Öz yeterlik, Tutum, Music, Creativity, Self-Efficacy, Attitude
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı müzik öğretmeni adaylarının yaratıcılıkları ile çalgı öz yeterlikleri ve yaratıcılıkları ile çalgılarına yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenip değerlendirilmesidir. Bu çalışma, betimsel nitelik taşıyan ilişkisel tarama modelindedir. Çalışmanın örneklem grubunu Türkiye'nin farklı üniversitelerinde, eğitim fakültesi müzik eğitimi anabilim dalında öğrenim gören 436 müzik öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Veriler, kişisel bilgi formu, Ne Kadar Yaratıcısınız Ölçeği, Çalgı Performansına İlişkin Öz yeterlik Ölçeği ve Çalgı Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde öncelikle; ölçeklere ait güvenirlik analizi sonuçları için Cronbach Alpha katsayı değerlerine bakılmıştır. Daha sonra müzik öğretmeni adaylarının yaratıcılık düzeyleri ile çalgı performansına ilişkin öz yeterlik puanları ve müzik öğretmeni adaylarının yaratıcılık düzeyleri ile çalgılarına olan tutumları arasındaki ilişki düzeyi Pearson korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Çalışmada kullanılan ölçme araçlarından elde edilen verilerin güvenirliği Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ile incelenmiş ve elde edilen bulgular verilerin analizi için güvenilir olduğunu göstermiştir. Müzik öğretmeni adaylarından toplanan verilerden elde edilen bulgular sonucunda yaratıcılıkları ve öz yeterlikleri arasındaki korelasyon analiz bulgularına göre bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının yaratıcılıkları ve çalgılarına olan tutumları arasında ise düşük düzeyde ilişki olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine and evaluate the relationship between creativity and instrument self-efficacy and between creativity and attitudes towards instruments of music teacher candidates. This study is in a descriptive relational scanning model. The study's sample group consists of 436 music teacher candidates studying in the music education department of the faculty of education at different universities in Turkey. Data were collected with a personal information form, How Creative Are You Scale, Self-Efficacy Scale for Instrument Performance and Instrument Attitude Scale. In the analysis of the data, first of all; For the reliability analysis results of the scales, Cronbach Alpha coefficient values were examined. Then, the level of relationship between the creativity levels of music teacher candidates and their self-efficacy scores regarding instrument performance, and the relationship between the creativity levels of music teacher candidates and their attitudes towards their instruments were evaluated with the Pearson correlation coefficient. The reliability of the data obtained from the measurement tools used in the study was examined with the Cronbach Alpha reliability coefficient and the findings showed that the data was reliable for analysis. As a result of the findings obtained from the data collected from music teacher candidates, it was determined that there was no relationship between their creativity and self-efficacy according to the correlation analysis findings. It was concluded that there was a low level of relationship between the creativity of music teacher candidates and their attitudes towards their instruments.