Yönlendirimiş imgelem uygulamaları
Use of guided imagery
  1. Tez No: 461245
  2. Yazar: CELALETTİN UZUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN TOROS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İmgeleme, Zihinsel İmgeleme, Yönlendirilmiş İmgelem, Aktif İmgeleme, DSM V, Imagery, Mental Imegary, Guided Imagery, Active Imagination, DSM V
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yönlendirilmiş imgelemin ne olduğunu, yönlendirilmiş imgelemi açıklayan teorileri, tekniğin imkân ve sınırlılıklarını ve DSM-V'teki rahatsızlıklara etkilerini, ABD ve Türkiye'deki uygulamaları sunmaktır. Ayrıca bu çalışma ile sağlık, eğitim, spor ve sanat alanında çalışan profesyonellere katkı sağlamak hedeflenmektedir. Sonuçlar göstermiştir ki, yönlendirilmiş imgelem psikoloji, diş hekimliği, kadın hastalıkları, kronik ağrılar ve cerrahi operasyonlar gibi birçok alanda uygulama bulmuştur. Türkiye'de yönlendirilmiş imgelem uygulamaları dünyada yaşanan gelişmelerin oldukça gerisindedir. Ülkemizde de yönlendirilmiş imgelem kullanımı yaygın olsa da üzerinde yapılmış olan araştırma sayısı da yok denecek kadar azdır. Aynı zamanda Türkiye'de yönlendirilmiş imgelem ve hipnoterapiye ilişkin henüz bir yasal düzenleme yapılmamıştır.
Özet (Çeviri)
The ultimate objective of this study is to compare and contrast the guided imagery applications in Turkey and USA. Accordingly two sub objectives were determined: (1) point out to guided imagery applications in USA and (2) point out to guided imagery applications in Turkey and compare against USA. In this study only secondary data was used and therefore, primary data collection tools such as questionnaire, interview, focus groups and etc. was not used during the study. The findings showed that guided imagery is in use psychiatry, dental care, sickness related to woman's nature, chronic pain and medical operations in USA. However, use of guided imagery in curing the sicknesses in Turkey is far behind USA. The main reason for this to happen is related to lack of research on the field and lack of rules and regulations which forms the use of guided imagery in the country.